Scrum in acht stappen

Michiel 14 januari 2016
Door Michiel

Scrum in acht stappen

Het SCRUM proces uitgelegd aan de hand van acht heldere stappen.

1. Het begint met het samenstellen van het team voor het project, bestaande uit product owner, scrum master en teamleden.

2. Een product owner maakt een geprioriteerde verlanglijst, wat we een product backlog noemen.

3. Er wordt bepaald wat de duur van één sprint is (bijvoorbeeld twee weken). het totale project wordt opgesplitst in een aantal sprints, die allen eenzelfde doorlooptijd kennen.

4. Gedurende het plannen van de sprint (sprintplanning), haalt het team in samenspraak met scrum master en productowner een paar items van de top van de lijst en dat noemen we een sprint backlog. Er wordt geschat hoeveel items in een sprint verwerkt kunnen worden. Deze items worden opgedeeld in taken en er wordt besloten hoe deze te implementeren.

5. Het team heeft een bepaalde tijd om hier aan te werken, die tijd heet een sprint. Vaak duurt deze sprint zo'n 2 tot 4 weken, gedurende deze periode houdt de scrum master een oogje in het zeil, ook om te zien of het team nog steeds gefocust is op het doel 

6. Dagelijks komt het team bij elkaar om de voortgang te meten, dit heet de daily scrum  

7. Aan het einde van de sprint, moet het werk potentially shippable zijn en aan de klant overhandigd kunnen worden of op de plank van de winkel kunnen liggen.

8. De sprint eindigt met een sprint review en een retrospective oftewel een terugblik op het gedane werk.

Als de volgende sprint begint, kiest het team nieuwe items van de product backlog en begint het werk van voor af aan. dit proces herhaald zich net zolang totdat er genoeg items zijn voldaan, het budget is uitgeput of de deadline arriveert > dit is specifiek voor ieder project. Ongeacht met welke impuls het werk stopt, Scrum zorgt ervoor dat het meest waardevolle werk is voltooid, wanneer het project beëindigt.