Corona-tijd: Dankzij Scrum, een soepel IT-project verloop. Dit is hoe wij het doen.

De oplossingsgerichtheid van Scrum is bij uitstek een methode die werkt, zeker in tijden van Corona plukken wij hier de vruchten van.

In het software ontwikkelproces past DataLeaf sinds jaar en dag de Scrum-methodiek toe. Deze manier van werken houdt ons flexibel en maakt het mogelijk dat wij in korte tijd werkbare applicaties opleveren. Hierdoor zien onze klanten snel resultaat terug waarop makkelijk kan worden aangevuld én bijgestuurd.

 

Van dagelijkse meetings, naar digitale stand-ups

Het was voor ons ook even schakelen, toen wij begin maart vanwege de coronamaatregelen heel onze operatie naar thuis moesten verplaatsen. Gelukkig was het voor een organisatie als ons, een kleine stap: wij werken alleen maar digitaal en de mogelijkheid om thuis te werken was er al. Maar net als vele andere bedrijven missen ook wij het menselijke contact. Wij hebben, conform Scrum, dagelijkse meetings waarbij we het verloop van onze projecten managen.

Zo beginnen onze ontwikkelteams elke dag met een ‘daily-scrum’. Hier evalueren we doelstellingen van gisteren en verdelen we nieuwe taken. Daarbovenop komen ook de sprint-reviews en refinement-sessies die worden uitgevoerd nadat een ontwikkeltraject binnen een project is uitgevoerd. Wij kijken tijdens deze sessies elkaar en onze klanten natuurlijk veel liever in de ogen en geven elkaar graag een schouderklop als er successen worden behaald.

De Scrum-methode maakt het werken in deze nieuwe realiteit goed mogelijk. Omdat Scrum werkt met korte sprint-doelstellingen, waarin de verschillende taken worden opgesplitst in kleinere dagtaken, zijn de dagelijkse meetings van korte aard: ze duren enkel 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelteams niet uren aan het videobellen zijn en dat zij tijd kunnen steken in het ontwikkelen van de software. Omdat de dagelijkse meetings al standaard zijn, was het een kleine stap om dit vanuit thuis door te zetten. Deze structurele manier van werken zorgt dat er ook structureel nieuwe onderdelen in de software van onze klanten kunnen worden geïmplementeerd, zodat zij weer snel door kunnen groeien.

 

DataLeaf gaat door, doe jij mee?

Wij hebben alles ingericht zodat wij thuis door kunnen gaan met het behalen van successen voor onze klanten. Wil je daar ook van profiteren? Neem dan contact met ons op, dan gaan we een keer videobellen! 

Agile Scrum Cycle door partnerincoaching.nlAfbeelding van: partnerincoaching.nl