Direct naar content

Tijd om jouw legacy (maatwerk) software te vernieuwen?

oude software vernieuwen
Nick van Tellingen 20 april 2022
Denk jij na over het vernieuwen van je legacy software? Veel organisaties hebben te maken met verouderde software. Dat is ook niet zo gek. De software die vandaag is geschreven is namelijk morgen al legacy.

Toch zijn er wel verschillende gradaties van legacy software. De één heeft al een redelijk moderne webapplicatie, maar wil graag de versie waarin het geschreven is upgraden zodat je de beschikking hebt over de laatste mogelijkheden. De ander werkt nog met een DOS software pakket. Dit zijn in de praktijk twee compleet verschillende uitdagingen.

Veel organisaties hebben te maken met verouderde software. Dat is ook niet zo gek. De software die vandaag is geschreven is namelijk morgen al legacy. Toch zijn er wel verschillende gradaties van legacy software. De één heeft al een redelijk moderne webapplicatie, maar wil graag de versie waarin het geschreven is upgraden zodat je de beschikking hebt over de laatste mogelijkheden. De ander werkt nog met een DOS software pakket. Dit zijn in de praktijk twee compleet verschillende uitdagingen.

Als software goed draait, is er geen directe noodzaak om dit pakket te vervangen. Maar, naast “noodzaak” kunnen er andere zaken spelen:

  • Voldoet het pakket nog aan de behoefte van de organisatie? Sluit het aan op de processen?

  • Zijn er beveiligingsrisico’s?

  • Is er nog voldoende kennis en kunde aanwezig in de markt om het pakket te onderhouden?

  • Zijn de kosten voor onderhoud nog te overzien?

Voldoet het pakket nog? Past het nog bij de ambities van de organisatie?

Een belangrijke reden om software te vernieuwen is wanneer deze niet meer aansluit op de huidige behoefte van de organisatie. Een voorbeeld is  dat de oude legacy software geen mogelijkheden biedt om processen naar online dienstverlening te brengen. Op dat moment kan de legacy de groei of verandering van een organisatie in de weg staan.

Zijn er beveiligingsrisico’s bij legacy software?

Naarmate maatwerk software veroudert, neemt ook de kans op beveiligingsrisico’s toe. Mogelijke problemen worden doorgaans door een leverancier opgelost in een nieuwe versie. De wereld rondom beveiliging van software beweegt in een rap tempo. Wanneer een softwarepakket niet meer up-to-date is, dan is er in het ontwerp van de software waarschijnlijk geen rekening gehouden met de huidige uitdagingen op gebied van security.

Is er nog kennis aanwezig in de markt? Wat is het toekomstperspectief?

Naarmate een softwarepakket veroudert, neemt ook de potentiële beschikbare kennis in de markt af. Nieuwe ontwikkelaars worden immers opgeleid in nieuwe programmeertalen en hebben niet altijd de kennis meer in huis van oudere omgevingen. Bovendien ligt de ambitie van een ontwikkelaar vaak niet bij legacy. Als er minder kennis in de markt is, dan is er een groter risico op gebied van onderhoud en beheer. Steeds minder mensen kunnen de software nog aanpassen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een groot continuïteitsrisico voor een organisatie.

Zijn de onderhoudskosten nog te overzien?

Doorgaans nemen de kosten van het beheren van legacy software toe. Een reden hiervoor werd hierboven al gegeven. Er zijn steeds minder mensen met kennis van de verouderde omgeving en door een schaarste van kennis nemen de kosten toe. Ook kan de complexiteit voor het onderhouden van de software toenemen. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen tussen het verouderde pakket en nieuwe omgevingen. Dit vraagt steeds meer inspanning om het overeind te houden.

Het is niet altijd noodzakelijk om legacy software direct te vervangen. Stel jezelf bovenstaande vragen om een afweging te maken. Wij sparren hierin graag met je mee. Dankzij onze softwarescan heb je binnen enkele dagen een duidelijk inzicht van de potentiële risico’s uit je bestaande pakket. Daarnaast weet je welke strategie je verder kunt hanteren.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Neem contact op
tech trends