5 mythes over maatwerk software
Maatwerk software is niet iets dat je iedere dag uitzoekt. Het is een flinke investering en vereist daarom veel research en uitzoekwerk. Tijdens de selectieprocedure is het logisch dat je tegen een aantal zaken aanloopt, maar sommige aannames over maatwerk software zijn onjuist. Wij hebben de grootste mythes rondom maatwerk software voor je op een rijtje gezet, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Lees je mee?
1. Maatwerk software is duur
Ja, maatwerk software is duurder dan standaard software. We beseffen dat hier een prijskaartje aan hangt. Maar het is ook een investering die je op de lange termijn meer oplevert. Maatwerk software geeft je de mogelijkheid om op te schalen wanneer jouw bedrijf dat nodig heeft. Daarnaast bevat maatwerk software alleen de features die je echt nodig hebt; je betaalt niet voor onderdelen die je uiteindelijk niet gebruikt.
2. Maatwerk software biedt weinig flexibiliteit
Een ander misverstand is dat maatwerk software niet flexibel genoeg is wanneer de bedrijfsvoering verandert. Het is tegenwoordig de grootste uitdaging (en tegelijkertijd ook wens) van bedrijven om snel op veranderingen in te kunnen spelen. Snel opschaalbare software is daar een belangrijk onderdeel van. Doordat je bij het ontwikkelen van maatwerk software gebruik maakt van standaard bouwstenen, is de software wel degelijk wendbaar en flexibel. Er kunnen eenvoudig nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd, en features die niet meer worden gebruikt verwijderd.
3. Er is sprake van een vendor lock-in bij maatwerk software
Een vendor lock-in beschrijft het afhankelijk zijn van een product of dienst bij een bepaalde leverancier. In dit geval de maatwerk software bij DataLeaf. Het is belangrijk om het over dit onderwerp te hebben voor we starten met een maatwerk software traject. In de praktijk is het namelijk niet zo dat er even gebeld kan worden en de software overgenomen kan worden door een andere partij. Het is voor een ontwikkelaar moeilijk om met de al geschreven code verder te werken; er kan bijvoorbeeld in een minder bekende programmeertaal geschreven zijn. Maar wanneer er goede afspraken gemaakt worden van te voren is het voor een toekomstige partij eenvoudiger om dit over te nemen.
4. Alles moet ‘from scratch’ opgebouwd worden
Het is een mythe dat een maatwerk software applicatie vanaf de grond opgebouwd moet worden. Het is een misvatting dat bij maatwerk software het wiel telkens opnieuw uitgevonden moet worden. Het klopt dat het proces van maatwerk software langer is dan bij standaard software, maar door het gebruik van standaard coderingen en standaard frameworks kan maatwerk software snel worden gebouwd (en aangepast). Een (software-)framework kun je zien als een grote gereedschapskist met tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken, waardoor zeker niet alles ‘from scratch’ opgebouwd hoeft te worden.
5. Maatwerk software ontwikkelen loopt altijd uit
Het ontwikkelen van een maatwerk software project is complexer dan standaard software, laat dat duidelijk zijn. Het vraagt veel voorbereiding, denkwerk en aandacht, van zowel de klant als de ontwikkelaars. Daarmee gaat natuurlijk ook tijd gemoeid. Maar dat betekent niet dat onze developers er niet in slagen om deadlines te halen. Een gedegen voorbereiding is namelijk het halve werk: We beginnen met het in kaart brengen van jouw branche, bedrijf en bedrijfsprocessen. Vervolgens ontwikkelen we op een Agile manier, door middel van verschillende sprints, een applicatie. Natuurlijk wordt er tussentijds een MVP opgeleverd en geëvalueerd, waardoor jij altijd grip op het resultaat houdt.
Ben je benieuwd hoe wij maatwerk software inzetten om samen met onze partners succesvolle digitaliseringsprojecten op te leveren? Lees dan hier over onze cases.
Neem contact op!
Twijfel je over het aanschaffen van maatwerk software? Bij DataLeaf kijken we graag met je mee hoe we je kunnen helpen. We maken graag kennis met je, helemaal vrijblijvend!