Softwarebedrijf kiezen
De meeste organisaties hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in digitalisering en automatisering. Maar om relevant te blijven, zal verandering en innovatie moeten blijven plaatsvinden. Nieuwe software zorgt ervoor dat je interne processen, de samenwerking met partners en je dienstverlening richting klanten verbetert.
Software die je helpt groeien
Het kiezen van een softwarebedrijf dat past bij jouw doelstellingen, budget en bedrijfscultuur is dan van groot belang. Maar eenvoudig is anders. Er zijn veel softwarebedrijven op de markt, elk met hun eigen expertise en ervaring. Het kiezen van het juiste softwarebedrijf kan een enorm verschil maken in het succes van je project en de groei van je bedrijf. Je wilt jezelf focussen op je kernwerkzaamheden en je geen zorgen maken over technische uitdagingen. Daarom is het belangrijk een betrouwbare met expertise te vinden die van jouw project een succes maakt.
Wat doet een softwarebedrijf?
Een softwarebedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen en onderhouden van softwaretoepassingen. Dit varieert van het ontwikkelen van webapplicaties, mobiele apps, CRM-systemen, e-commerceplatforms tot bedrijfssoftware die is ontworpen om bedrijfsprocessen te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren.
Naast het ontwikkelen van software, bieden veel softwarebedrijven ook andere diensten. Denk bijvoorbeeld aan consultancy op het gebied van software, technische ondersteuning, software-integratie, het testen van software, onderhoud, en doorontwikkeling. Verder kunnen de diensten van een softwarebedrijf variëren afhankelijk van de doelgroep en de expertise van het bedrijf.
Het doel van een softwarebedrijf is om hoogwaardige softwaretoepassingen te ontwikkelen die de bedrijfsdoelen van hun klanten ondersteunen. Ze werken nauw samen met hun klanten om hun behoeften en vereisten te begrijpen, en bieden oplossingen die hen in staat stellen hun processen te verbeteren, efficiëntie te verhogen en hun concurrentiepositie te versterken.
Diensten die DataLeaf als softwarebedrijf aanbiedt
Bij DataLeaf focussen we ons specifiek op maatwerk software. We ontwikkelen toekomstvaste software waarmee we jouw bedrijfsprocessen digitaliseren en automatiseren, zodat jij de concurrentie altijd een stap voor blijft. Dit kan in de vorm van een vernieuwingstraject. Bijvoorbeeld wanneer jouw huidige software verouderd is, jouw bedrijfsprocessen niet meer ondersteunt of niet meer voldoet aan de wet- en regelgeving. Maar we werken ook graag samen met mensen die innovatieve ideeën hebben en deze willen laten ontwikkelen naar een werkend IT-product.
De grootte van een softwarebedrijf
Wil je samenwerken met een grote of juist kleine partij? Dat heeft beide zijn voor- en nadelen. Een groot softwarebedrijf heeft waarschijnlijk meer middelen zoals tools, personeel en technologieën tot zijn beschikking. Dit kan betekenen dat ze in staat zijn om sneller te werken en meer complexere projecten aan te nemen. Aan de andere kant krijg je bij een kleiner softwarebedrijf waarschijnlijk veel persoonlijke aandacht en zijn zij flexibel in het aanpassen naar jouw wensen en behoeften. Doordat er minder hiërarchie binnen het bedrijf is kunnen beslissingen sneller worden genomen.
Tips bij het kiezen van een softwarebedrijf
Op welke punten moet je letten wanneer je in gesprek gaat met een potentiële partner? Houd deze checklist erbij als houvast.
- Ervaring en expertise: Kies een softwarebedrijf met een bewezen staat van dienst in het ontwikkelen van softwareoplossingen die vergelijkbaar zijn met wat je nodig hebt. Bekijk het portfolio en referenties om te zien wat voor soort projecten ze hebben afgeleverd en hoe tevreden hun klanten zijn.
- Ontwikkelproces: Vraag naar het ontwikkelingsproces van het bedrijf om te zien of het past bij uw behoeften. Een goed bedrijf heeft een gestructureerd proces, met duidelijke communicatielijnen, regelmatige updates en een goed georganiseerde planning. Kies je voor een bedrijf die volgens een Agile of Scrum methodiek werkt, dan wordt er volgens een strakke planning ontwikkeld. Je hebt zelf ook veel grip op het project en veel invloed op het proces.
- Technische vaardigheden en certificeringen: Controleer of het softwarebedrijf over de juiste technische vaardigheden beschikt. Welke certificeringen hebben ze en met welke producten werken ze? Een ISO-certificering is bijvoorbeeld een goede houvast om te zien of het bedrijf zijn informatiebeveiliging en kwaliteitsmanagement op orde heeft.
- Communicatie: Communicatie is essentieel voor het succes van je project. Kies een softwarebedrijf dat open, transparant en goed communiceert. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wie je project beheert en hoe ze contact met je onderhouden.
- Prijs en kosten: Overweeg het budget dat je beschikbaar hebt en vraag om een duidelijke offerte van het softwarebedrijf. Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van de kosten, inclusief eventuele bijkomende kosten en eventuele betalingsvoorwaarden.
- Ondersteuning en onderhoud: Vraag naar de ondersteunings- en onderhoudsdiensten die het softwarebedrijf biedt na de ontwikkeling van uw project. De meeste digitale producten zijn namelijk nooit af. Een goed bedrijf zorgt ervoor dat je na oplevering nog terecht kunt voor support en dat je software onderhouden en doorontwikkeld wordt.
Softwareprojecten waar we trots op zijn
Stichting 1nP
Onze werkwijze als softwarebedrijf
Kies je voor DataLeaf als softwarebedrijf, dan gaan wij het project aan als partners. Dit betekent dat we niet alleen maar faciliteren, maar als businesspartner met jouw samenwerken om van jouw product een succes te maken.
We starten een project altijd met de verdiepingsfase. Hierbij gaan we de diepte in; is jouw product klaar voor de markt, wat is de scope? Of in het geval van een vernieuwingstraject; welke onderdelen van de oude applicatie wil je meenemen? Op basis hiervan maken we een planning om te gaan ontwikkelen. We ontwikkelen vervolgens volgens de scrum-methode. In sprints van 2 weken leveren we telkens een nieuw stukje functionaliteit op, tot het product af is. Tot slot zorgen we ervoor dat de software volledig klaar is voor gebruik en blijven we na oplevering nog aanwezig voor support, onderhoud en doorontwikkeling.
Neem contact op!
Eens praten over de mogelijkheden van samenwerken? Neem contact met ons op.