Direct naar content

Alles wat je moet weten over Angular

angular
Nick van Tellingen 13 juni 2023

Een gebruiksvriendelijke, razendsnelle en goed functionerende webapplicatie door middel van het Angular framework; dat kan! Angular staat bekend om het ontwikkelen van moderne en dynamische webapplicaties. Dit framework ondersteunt softwareontwikkelaars bij het bouwen van op maat gemaakte applicaties. In deze blog vertellen we je meer. Wat is Angular, hoe werkt het en waarom is het zo populair onder de softwareontwikkelaars wereldwijd? Lees meer!

Wat is Angular?

Angular, voorheen Angular JS, is een krachtig open-source framework ontwikkeld door Google. Doordat het een open-source, oftewel vrij te gebruiken framework is, is het wereldwijd toegankelijk voor softwareontwikkelaars. Het is speciaal ontwikkeld voor het bouwen van moderne webapplicaties en werkt met de programmeertaal TypeScript. Angular maakt het mogelijk om complexe applicaties te bouwen, doordat componenten modulair en herbruikbaar zijn.

Het belangrijkste kenmerk van Angular is de ‘component gestuurde architectuur’. Dit houdt in dat een applicatie opgebouwd wordt op componenten. Elke component bevat zijn eigen logica, HTML-template en CSS-styling. De componenten kunnen met elkaar communiceren, gegevens uitwisselen en interactie hebben. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de applicatie opdelen in verschillende kleinere delen. Dit zorgt voor een onderhoudsvriendelijke en modulaire applicatie.

Angular biedt veel diverse functies, tools en de mogelijkheid tot plugins om de ontwikkeling van een webapplicatie optimaal te ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat de focus tijdens het ontwikkelen van een op maat gemaakte webapplicatie behouden wordt. Ook biedt het de softwareontwikkelaars meer vrijheid. Het gebruiksgemak heeft ervoor gezorgd dat Angular nu zo’n populair framework is. Wereldwijd is er zoveel documentatie, bronnen en tutorials. Dat (bijna) alles mogelijk is bij het ontwikkelen van een webapplicatie.

De voordelen op een rijtje

  • Snel. Het framework maakt gebruik van een geoptimaliseerde codebase en geavanceerde cachingtechnieken, wat resulteert in razendsnelle applicaties.
  • Functioneel. Angular biedt een divers aanbod aan geïmplementeerde functionaliteiten, zoals routing, formulierafhandeling, validatie, animaties en HTTP-interacties.
  • Op maat gemaakt. Het framework maakt gebruik van componenten, waarbij ontwikkelaars precies kunnen toepassen wat noodzakelijk is voor de webapplicatie.
  • Ondersteuning. De populariteit zorgt voor een grote en actieve community van ontwikkelaars over de hele wereld. Deze community biedt uitgebreide documentatie, tutorials en ondersteuning, waardoor ontwikkelaars snel antwoorden kunnen vinden op hun vragen en problemen.

Hoe werkt Angular?

De kernprincipes zijn: het gebruik van componenten, data-binding, directives en dependency injection. De applicatie wordt opgebouwd uit componenten. Een component is een onafhankelijke eenheid die bestaat uit een HTML-template, CSS-styling en logica die de functionaliteit van dat component bepaalt. De communicatie tussen de verschillende componenten is mogelijk door data-binding. Dit kan op verschillende manieren, zoals one-way binding (van component naar gebruikersinterface) en two-way binding (tweezijdige synchronisatie). De directives zorgen ervoor dat de HTML-elementen gewijzigd kunnen worden. Angular wordt geleverd met een reeks ingebouwde directives, maar biedt ook de mogelijkheid om aangepaste directives te maken. Tot slot zorgt het concept van Dependency Injection ervoor dat componenten voorzien worden van benodigde afhankelijkheden. Dit bevordert de modulariteit, testbaarheid en herbruikbaarheid van de code.

Bij het bouwen van een applicatie doorloopt het framework verschillende stappen.

  • Template: ontwikkelaars definiëren HTML-templates voor elk component, waarin ze de gewenste structuur en opmaak van de gebruikersinterface specificeren.
  • Componenten & logica: Ontwikkelaars creëren componenten met bijbehorende logica en functionaliteiten. Deze componenten kunnen met elkaar communiceren via services en events.
  • Data-binding: Met behulp van data-binding kunnen de applicatiegegevens dynamisch worden weergegeven en bijgewerkt in de gebruikersinterface. Dit zorgt voor een naadloze interactie tussen componenten en de gebruiker.
  • Styling: Ontwikkelaars kunnen CSS-stijlen toepassen op componenten om de visuele weergave van de applicatie aan te passen.
  • Testing & deployment: Angular biedt krachtige tools en frameworks voor het testen van applicaties. Na het testen kan de applicatie worden gebundeld en gedistribueerd voor implementatie.

Bij DataLeaf werken we graag met Angular. Wil je een webapplicatie laten ontwikkelen en ben je benieuwd of Angular hier geschikt voor is? We beantwoorden graag je vragen. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op!

Benieuwd naar de mogelijkheden van Angular voor jouw project? We vertellen je graag vrijblijvend meer.

Contact
tech trends