Direct naar content

Business Intelligence: Wat is het en waarom is het belangrijk?

business intelligence
Nick van Tellingen 13 december 2023

Dagelijks vergaren bedrijven enorme hoeveelheden aan bedrijfsgegevens uit diverse bronnen zoals ERP-software, e-commerce platforms of supply chain. Om daadwerkelijk waarde te halen uit deze gegevens en op basis daarvan beslissingen te nemen, is een eigentijds Business Intelligence systeem (BI) essentieel.

Business Intelligence helpt organisaties om meer datagestuurde beslissingen te nemen, door bedrijfsanalyse, datamining en data visualisatie te combineren. Het komt in principe op neer dat je als bedrijf een overzicht hebt van de data binnen je organisatie. En ook hoe je deze gebruikt om efficiënter te werken, veranderingen teweeg brengt en je snel aan te passen aan de markt of het aanbod.

Business Intelligence – wat is het en voorbeelden

Het is lastig om één specifiek voorbeeld aan Business Intelligence te hangen. BI is namelijk de overkoepelende term voor de processen om data te verzamelen, op te slaan en analyseren. Het doel van BI is om organisaties inzicht te geven in hoe er betere beslissingen kunnen worden gemaakt, de operationele efficiëntie te verbeteren, concurrentievoordeel te behalen en strategische doelen te bereiken.

De belangrijkste componenten van Business Intelligence zijn onder andere:

  • Gegevensverzameling: Het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets, interne systemen en externe bronnen.
  • Gegevensanalyse: Hierbij worden geavanceerde analyses uitgevoerd om patronen, trends en relaties in de gegevens te identificeren.
  • Rapportage en visualisatie: De resulterende informatie wordt vaak weergegeven in de vorm van rapporten, grafieken, dashboards en andere visuele hulpmiddelen om besluitvormers te helpen de gegevens te begrijpen.
  • Besluitvorming: Uiteindelijk stelt Business Intelligence organisaties in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van verzamelde en geanalyseerde informatie.

Waarom is Business Intelligence belangrijk?

Niets is zo slecht voor een bedrijf als het maken van slecht onderbouwde beslissingen. Business intelligence stelt organisaties in staat om beslissingen te nemen door zowel historische als historische data te presenteren in de context van de bedrijfsvoering. Analisten kunnen gebruik maken van BI om een referentiekader te creëren voor prestatiebeoordeling en concurrentieanalyse. Het gevolg: effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering. Bovendien kunnen analisten gemakkelijk trends in de markt identificeren om de verkoop en winst te verhogen. BI kan organisaties ondersteunen bij verschillende aspecten, variërend van naleving van regelgeving tot personeelswerving.

Hier zijn enkele manieren waarop business intelligence bedrijven helpt om op data gebaseerde beslissingen te nemen:

  • Ontdekken van strategieën om winst te vergroten.
  • Analyseren van het gedrag van klanten.
  • Vergelijken van gegevens met die van concurrenten.
  • Monitoren van prestaties.
  • Optimaliseren van operationele processen.
  • Voorspellen van toekomstige successen.
  • Identificeren van markttrends.
  • Oplossen van problemen.

Hoe gaat Business Intelligence de komende jaren veranderen?

In de komende jaren zal Business Intelligence (BI) door technologische vooruitgang een grote verandering doormaken. We verwachten een flinke verschuiving in de manier waarop organisaties gegevens verzamelen, analyseren en benutten om strategische beslissingen te ondersteunen.

Onder andere kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) gaan een grote rol spelen in BI-processen. Deze technologieën helpen niet alleen bij het automatiseren van analyses, maar ook bij het identificeren van complexe patronen en het voorspellen van toekomstige trends. Hierdoor kunnen organisaties snel en proactief reageren op veranderende marktomstandigheden.

Een andere opvallende trend is de verschuiving naar real-time analytics. Bedrijven hebben behoefte aan snelle toegang tot actuele gegevens, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op veranderende situaties. Deze real-time benadering van gegevensanalyse versnelt de besluitvorming versnellen en levert een concurrentievoordeel op.

Ook niet-technische gebruikers krijgen in de toekomst gemakkelijker toegang tot gegevens. Hierdoor verspreidt BI zich breder in organisaties, waarbij medewerkers op alle niveaus profiteren van de beschikbare gegevens. En ook de opkomst van natuurlijke taalverwerking (NLP) zal de interactie met BI-systemen vereenvoudigen, waardoor gebruikers eenvoudig vragen kunnen stellen en inzichten kunnen verkrijgen zonder diepgaande technische kennis.

Van gegevens naar informatie

Kortom, (de toekomst van) BI belooft een meer geavanceerde, toegankelijke en geïntegreerde benadering van gegevensanalyse. Organisaties die deze trend omarmen profiteren van concurrentievoordelen en kunnen sneller reageren op veranderingen.

Neem contact op!

Naast het delen van onze kennis, gaan we graag met je in gesprek over software. Bekijk onze cases of stuur ons een bericht!

tech trends