Direct naar content

Het verschil tussen een MVP, PoC en Prototype

mvp, poc, prototype
Nick van Tellingen 11 september 2023

Een van de eerste stappen bij het opstarten van een nieuw softwareproject is de validatie van ideeën. Het lijkt misschien klein, maar het valideren van een idee voordat je enthousiast begint met ontwikkelen, bespaart later veel problemen.

De drie meest populaire benaderingen voor het testen van een softwareidee zijn het bouwen van een proof of concept (POC), een prototype en een minimum viable product (MVP). Ze beschrijven allemaal een versie van het uiteindelijke softwareproduct, maar in verschillende stadia van ontwikkelfases. Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe een MVP, PoC en Prototype van elkaar verschillen.

Wat is een Proof of Concept (PoC)?

Met een Proof of Concept (PoC) test je of je idee, concept of functionaliteit technisch haalbaar is. Het is het allereerste stadium van het ontwikkeltraject, waarbij je bepaalt of het idee gerealiseerd kan worden. Een PoC helpt je tijd en geld te besparen. Ook is het een goede manier om interne feedback te verzamelen. Daarnaast kun je met een POC relatief snel en eenvoudig stakeholders en potentiële investeerders enthousiast maken over een idee. Vooral startups die financiering zoeken om hun product van de grond te krijgen werken vaak met een proof of concept.

Wat staat er in een PoC?

Meestal is een PoC slechts een document of presentatie waarin je onder andere de doelgroep en markt definieert en je beschrijft welke stappen nodig zijn om het idee te realiseren.

Wat is een prototype?

Met een prototype ga je een stap verder dan een POC en werk je het idee globaal uit. We blijven nog even weg van details, maar je krijgt wel al een idee hoe het er visueel uit gaat zien en hoe gebruikers ermee om zullen gaan. Een prototype bestaat uit wireframes en mockups. Het is belangrijk om in deze fase goede communicatie tussen stakeholders en ontwerpers te bewerkstelligen. Hoe visueler het prototype, hoe eenvoudiger straks het ontwikkelen gaat.

Met een prototype verzamel je feedback voor je daadwerkelijk aan de ontwikkeling begint. In dit stadium is het financieel gezien handiger om wijzigingen door te voeren en overbodige functionaliteiten weg te laten. Een door de gebruiker getest prototype is een goede basis voor verdere ontwikkeling.

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Een minimum viable product (MVP) is een vereenvoudigde, maar daadwerkelijk ontwikkelde versie van het eindproduct, alleen uitgerust met de kernfunctionaliteiten. Maar levensvatbaar genoeg om klanten tevreden te stellen en feedback te krijgen voor verdere ontwikkeling.

Het doel van een MVP is dan ook om zo snel mogelijk feedback van gebruikers te verzamelen en te testen of het product levensvatbaar genoeg is, voordat er te veel tijd en geld in het eindproduct is geïnvesteerd. Het is namelijk waardevoller om mensen het product te laten gebruiken dan er slechts met ze over te praten.

MVP, PoC, Prototype: Wat is het verschil?

Een proof of concept, prototype en MVP zijn verschillende stadia in productontwikkeling. Een PoC en een prototype worden gebruikt in de pre-productfase en vereisen minimale tot middelgrote investeringen.

Met een MVP ben je in een productfase met kernfunctionaliteiten en -functies om te zien hoe de markt je idee ontvangt. Het bouwen van een MVP kost meer tijd en geld dan het maken van een PoC of prototype.

Het hangt dus allemaal af van de software die je wilt valideren voordat je met het werk begint. Heb je zelf een concept dat je in de markt wilt zetten? Bij DataLeaf helpen we je met het verwezenlijken van je idee en maken we er echte IT van. Neem vrijblijvend contact met ons op om te brainstormen met onze specialisten!

 

Samen software ontwikkelen?

Klaar om je ambities waar te maken? We vertellen je graag vrijblijvend meer over een samenwerking.

Contact
tech trends