Direct naar content

UX vs UI: Wat is het verschil?

software beheer
Nick van Tellingen 15 april 2022
UX vs. UI: Het komt regelmatig voor dat de termen User Interface (UI) en User Experience (UX) door elkaar worden gebruikt. Echter zijn dit twee verschillende termen die in de technische wereld een belangrijke betekenis hebben. Verwarring tussen deze termen ontstaat vaak omdat ondanks de verschillen, UI en UX wel degelijk met elkaar in verband staan. Wil jij weten wat beide termen nou precies betekenen, maar ook wat het verschil is en hoe zij precies met elkaar in verband staan? Lees dan vooral verder!

UX (User Experience) design

Laten we beginnen met User Experience; de algehele klantbeleving. De focus ligt hierbij op het gevoel dat een gebruiker ervaart tijdens en na het gebruiken van een product of dienst. Het klinkt misschien eenvoudig, maar om een gebruiker een positieve ervaring mee te geven is er meer nodig dan enkel het vervullen van de klantbehoefte. Een naadloze samenwerking tussen verschillende facetten is nodig om de gebruiksvriendelijkheid van een product of dienst optimaal te kunnen blijven optimaliseren. Om dit te vereenvoudigen kunnen we een supermarktketen als simpel voorbeeld gebruiken. Klanten komen boodschappen doen, maar zonder marketing, goede logistieke voorzieningen, personeelsmanagement en werkende kassasystemen zullen klanten een heel ander gevoel ervaren tijdens en na een winkelbezoek dan wanneer alle genoemde facetten naadloos op elkaar aansluiten en één groot geheel vormen. Zo geldt dit ook precies voor webshops. Een website met een verzorgde lay-out, maar zonder een goed werkende software zal er uiteindelijk alsnog voor zorgen dat klanten afzien van een aankoop. Vanzelfsprekend is dat afhakende klanten zullen leiden tot omzetverlies, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

UI (User Interface) design

Wanneer men spreekt over User Interface, wordt de gebruikersomgeving bedoeld.

UI omvat alle visuele aspecten waarin een klant/gebruiker een bepaalde dienst of product waarneemt. De focus ligt hierbij op het esthetische aspect. UI kan zowel digitaal als fysiek zijn. Bij een website is de lay-out en vormgeving van bijvoorbeeld de menubalk en pictogrammen een goed voorbeeld. Een fysieke UI in een supermarkt zou onder andere het kassasysteem en de vormgeving van prijskaartjes zijn.

Om een product of dienst toegankelijk te maken, is het belangrijk dat de UI over minimaal de volgende kwaliteiten beschikt:

– Het ontwerp is eenvoudig

– Het ontwerp is beknopt

– Het ontwerp is visueel aantrekkelijk

– Er is sprake van een samenhang tussen elementen

– Het ontwerp is logisch; labels of pictogrammen geven duidelijke informatie

Een UI is effectief als met zo min mogelijk inspanning, een gewenst resultaat bereikt kan worden. Met een UI-geoptimaliseerd webshop zou het dus mogelijk moeten zijn om met slechts een paar handelingen een product in je winkelmandje te plaatsen, de betaling uit te voeren en de bestelling af te ronden.

Onderlinge samenhang UX en UI

De UI-ontwerper is verantwoordelijk voor het uiterlijk, en dus de ‘voorkant’ van een product of dienst, terwijl de UX-ontwerper gaat over hoe de gebruikersinterface daadwerkelijk functioneert. Mocht de UX-ontwerper bijvoorbeeld besluiten om extra tools toe te voegen op een website, dan zal de UI-ontwerper automatisch de taak krijgen om de lay-out van deze tool te ontwerpen. Andersom zal dit ook het geval zijn, beide specialisaties staan met elkaar in verband en functioneren niet los van elkaar. Om tot een werkend eindproduct te komen is goede afstemming, samenwerking en duidelijke communicatie tussen beide partijen onmisbaar.

UX vs. UI: Een voorbeeld

Een praktisch voorbeeld dat het verschil tussen UX en UI illustreert, is een mobiele app voor het bestellen van voedsel bij een restaurant.

UI (User Interface) verwijst naar het visuele ontwerp en de lay-out van de app. Denk bijvoorbeeld aan elementen zoals kleurenschema’s, knoppen, pictogrammen en lettertypen. Het doel van UI is om de app er aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk uit te laten zien. In het geval van deze app zou UI betrekking hebben op zaken als de kleuren van de knoppen, de positie van de menu-items, de plaatsing van afbeeldingen van gerechten, en de algehele visuele stijl.

UX (User Experience) daarentegen gaat dieper en richt zich op hoe gebruikers de app ervaren en hoe goed deze aan hun behoeften voldoet. Het heeft betrekking op de functionaliteit, bruikbaarheid en effectiviteit van de app. In het geval van de app om eten te bestellen heeft UX betrekking op zaken als:

  • Het navigatieproces: Is het gemakkelijk voor gebruikers om door de app te bladeren en gerechten te vinden?
  • Bestelstappen: Is het bestelproces duidelijk en eenvoudig? Worden gebruikers stapsgewijs door de bestelling geleid?
  • Laadtijden: Laadt de app snel genoeg zodat gebruikers niet hoeven te wachten?
  • Betalingsproces: Is het betaalproces soepel en veilig?
  • Feedback en meldingen: Krijgen gebruikers duidelijke feedback over hun bestelling en ontvangen ze meldingen over de status van hun bestelling?

De UI van de app kan er visueel aantrekkelijk uitzien, met foto’s van gerechten en een mooi design. Maar als de UX niet goed is, kunnen gebruikers moeite hebben om gerechten te vinden, duurt het lang om een bestelling te plaatsen, en ontvangen ze geen duidelijke feedback over de voortgang van hun bestelling. In dit geval kan een aantrekkelijke UI de slechte UX niet compenseren, omdat gebruikers gefrustreerd raken door de moeilijkheden bij het bestellen van hun eten.

Conclusie

Als je naar beide expertisegebieden kijkt, is het duidelijk dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vaak worden ze in de praktijk als één geheel beschouwd, omdat ze eigenlijk niet zonder elkaar kunnen functioneren. Het proces begint doorgaans met UX-design, waarbij de essentiële aspecten, zoals functionaliteit en structuur, worden vastgesteld. Vervolgens wordt UI-design toegepast. Het aanpassen van kleuren is bijvoorbeeld een relatief snelle taak in vergelijking met het verbeteren van fundamentele functionaliteiten, maar een aantrekkelijk ontwerp speelt ook een cruciale rol bij het bepalen of een gebruiker überhaupt terugkeert.

Neem contact op!

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Nick! We horen graag van je.

Contact
tech trends