Direct naar content

UX vs UI: Wat is het verschil?

software beheer
Nick van Tellingen 15 april 2022
Het komt regelmatig voor dat de termen User Interface (UI) en User Experience (UX) door elkaar worden gebruikt. Echter zijn dit twee verschillende termen die in de technische wereld een belangrijke betekenis hebben. Verwarring tussen deze termen ontstaat vaak omdat ondanks de verschillen, UI en UX wel degelijk met elkaar in verband staan. Wil jij weten wat beide termen nou precies betekenen, maar ook wat het verschil is en hoe zij precies met elkaar in verband staan? Lees dan vooral verder!

User Experience

Laten we beginnen met User Experience; de algehele klantbeleving. De focus ligt hierbij op het gevoel dat een gebruiker ervaart tijdens en na het gebruiken van een product of dienst. Het klinkt misschien eenvoudig, maar om een gebruiker een positieve ervaring mee te geven is er meer nodig dan enkel het vervullen van de klantbehoefte. Een naadloze samenwerking tussen verschillende facetten is nodig om de gebruiksvriendelijkheid van een product of dienst optimaal te kunnen blijven optimaliseren. Om dit te vereenvoudigen kunnen we een supermarktketen als simpel voorbeeld gebruiken. Klanten komen boodschappen doen, maar zonder marketing, goede logistieke voorzieningen, personeelsmanagement en werkende kassasystemen zullen klanten een heel ander gevoel ervaren tijdens en na een winkelbezoek dan wanneer alle genoemde facetten naadloos op elkaar aansluiten en één groot geheel vormen. Zo geldt dit ook precies voor webshops. Een website met een verzorgde lay-out, maar zonder een goed werkende software zal er uiteindelijk alsnog voor zorgen dat klanten afzien van een aankoop. Vanzelfsprekend is dat afhakende klanten zullen leiden tot omzetverlies, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

User Interface

Wanneer men spreekt over User Interface, wordt de gebruikersomgeving bedoeld.

UI omvat alle visuele aspecten waarin een klant/gebruiker een bepaalde dienst of product waarneemt. De focus ligt hierbij op het esthetische aspect. UI kan zowel digitaal als fysiek zijn. Bij een website is de lay-out en vormgeving van bijvoorbeeld de menubalk en pictogrammen een goed voorbeeld. Een fysieke UI in een supermarkt zou onder andere het kassasysteem en de vormgeving van prijskaartjes zijn.

Om een product of dienst toegankelijk te maken, is het belangrijk dat de UI over minimaal de volgende kwaliteiten beschikt:

– Het ontwerp is eenvoudig

– Het ontwerp is beknopt

– Het ontwerp is visueel aantrekkelijk

– Er is sprake van een samenhang tussen elementen

– Het ontwerp is logisch; labels of pictogrammen geven duidelijke informatie

Een UI is effectief als met zo min mogelijk inspanning, een gewenst resultaat bereikt kan worden. Met een UI-geoptimaliseerd webshop zou het dus mogelijk moeten zijn om met slechts een paar handelingen een product in je winkelmandje te plaatsen, de betaling uit te voeren en de bestelling af te ronden.

Onderlinge samenhang UI vs UX

De UI-ontwerper is verantwoordelijk voor het uiterlijk, en dus de ‘voorkant’ van een product of dienst, terwijl de UX-ontwerper gaat over hoe de gebruikersinterface daadwerkelijk functioneert. Mocht de UX-ontwerper bijvoorbeeld besluiten om extra tools toe te voegen op een website, dan zal de UI-ontwerper automatisch de taak krijgen om de lay-out van deze tool te ontwerpen. Andersom zal dit ook het geval zijn, beide specialisaties staan met elkaar in verband en functioneren niet los van elkaar. Om tot een werkend eindproduct te komen is goede afstemming, samenwerking en duidelijke communicatie tussen beide partijen onmisbaar.

UI versus UX

Geconcludeerd kan worden dat UX en UI twee verschillende disciplines zijn, maar dat er wel degelijk sprake van een samenhang is. Al is zijn de looks en de feels van een product of dienst nog zo goed, zodra de achterliggende techniek niet feilloos aansluit, zal de gebruikersinterface en -ervaring nooit optimaal zijn.

Neem contact op!

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van de UX op jouw website, neem dan vrijblijvend contact op met Nick! We horen graag van je.

Contact
tech trends