Direct naar content

Wat doet een .NET Developer?

oude software vernieuwen
Nick van Tellingen 5 juni 2023

Software kun je ontwikkelen in verschillende programmeertalen en frameworks. Bij DataLeaf hebben we vooral .NET specialisten in huis. .NET is een framework van Microsoft, waarbij de programmeertaal c# hoort. In dit blog leggen we je uit wat een .NET developer precies doet, en wat .NET inhoudt.

Wat is .NET?

Het .NET framework is een open source ontwikkelplatform van Microsoft. .NET (dot NET) draait voornamelijk op Windows en integreert verschillende technologieën om applicaties te kunnen bouwen. .NET bundelt meerdere programmeertalen, editors en bibliotheken om software oplossingen voor desktops, mobiele apparaten, games en IoT te bouwen. Veel mensen denken dat het .NET framework alleen voor Windows gebruikers is bedoeld. Maar dankzij het eveneens open source cross-platform .NET Core kun je er ook applicaties mee ontwikkelen voor macOS en Linux.

De voordelen van .NET

Inmiddels is het .NET framework wereldwijd bekend en geliefd door developers. C# is de programmeertaal die veel gebruikt wordt in .NET en is één van de meest populaire programmeertalen ter wereld. En dat is niet voor niets. Het framework bevat namelijk veel gedeelde code, waardoor developers zelf niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Je kunt daardoor makkelijk de focus op de applicatie leggen en veel code van het framework zelf gebruiken. De gedeelde code is ook een voordeel voor de standaarden tussen applicaties. Bepaalde elementen werken hetzelfde, wat voor gebruikers herkenbaarheid en gebruiksgemak creëert.

Wat doet een .NET Developer

De meeste taken van een .NET developer bestaan uit het schrijven van code in .NET. Vaak gebeurt dit in teamverband, mogelijk met een agile of scrum werkwijze. Na het programmeren dient de software ook getest te worden. Zitten er fouten in de software, dan moeten deze gedebugt worden. Vaak mag je ook meedenken met oplossingen in samenwerking met bijvoorbeeld de projectmanager of product owner. Ook gaat er tijd zitten in het communiceren met de klant en het verbeteren of uitbreiden van het .NET framework.

De vaardigheden van een .NET developer

Naast alle technische skills heeft een .NET ontwikkelaar ook bepaalde soft skills nodig. Een goede .NET developer… … is communicatief sterk … heeft probleemoplossend vermogen … heeft analytisch denkvermogen … is een teamplayer … is flexibel … kan zelfstandig werken … is klantgericht

.NET Developer bij DataLeaf

Hoe een dag in het leven van een .NET developer bij DataLeaf eruit ziet? Wie kan dat nou beter vertellen dan Kevin te Hennepe, een van onze eigen developers.

Een werkdag als .NET Developer

Kevin: ‘’Als developer bij DataLeaf heb ik de vrijheid om tussen 07.00u en 09.00u te beginnen. Dit is fijn want zo kan ik mijn dag zelf inrichten. De start van de werkdag op kantoor begint altijd met een goede kop koffie en wat bijpraten met collega’s. Ik begin met het doorlezen van mijn e-mails en kijk altijd even of er nog meetings ingepland zijn voor de dag. Daarna begin ik met het oppakken van een ontwikkelpunt (ook wel PBI genoemd). Hier werk ik aan tot aan de dagelijkse standup die om 12.00u is. Tijdens de standup vertelt elk teamlid welke taken hij/zij heeft opgepakt, of er problemen zijn en wat de planning is voor de rest van de dag. Na de standup is het tijd om te lunchen, dit doen we in de gezamenlijke kantine. Hierbij leggen we vaak een kaartje of maken we een wandeling in het natuurgebied naast het kantoor. Na de lunch is het tijd om weer aan de slag te gaan met het ontwikkelpunt. Tussendoor wordt er waar mogelijk ook nog een potje tafeltennis gespeeld, waarbij de spanning altijd om te snijden is. Daarna gaat het werk nog even door tot ongeveer 17.00 en dan is het tijd om naar huis te gaan.’’

Vaardigheden van een .NET Developer

Kevin: ‘’Als developer moet je nauwkeurig en systematisch kunnen werken. Ook is het belangrijk dat je een uitdaging niet uit de weg gaat en van puzzelen houdt. Sommige problemen kunnen erg tijdrovend zijn en geduld is dan ook een fijne eigenschap om te hebben in het werk als developer.’’

Het framework .NET

Kevin: ‘’.NET is een fijn framework omdat het door velen gebruikt wordt en een grote community heeft. Dit zorgt ervoor dat de techniek constant in beweging is, er vaak nieuwe updates komen die weer nieuwe en interessante mogelijkheden met zich meebrengen en er bij problemen bijna altijd wel iemand is die hetzelfde probleem al eens opgelost heeft. C# is een object georiënteerde taal, dit maakt het flexibel en efficiënt. Deze uniforme structuur maakt het tot een prettige taal om in te werken. Ook zijn de tools die bij C# en .NET horen (mede door de grote community) heel erg uitgebreid en bevat het alles wat ik nodig heb om op een prettige manier mijn werk te kunnen doen.’’

Waarom .NET developer worden?

Er is momenteel een grote vraag naar .NET Developers! Het is een van de meest populaire programmeertalen ter wereld, wat betekent dat er veel carrièrekansen zijn. Microsoft blijft regelmatig nieuwe updates en frameworks introduceren, waardoor .NET binnen de IT-sector populair blijft. Bovendien zijn er dankzij de wijdverbreide adoptie van .NET diverse projectmogelijkheden beschikbaar. Als je geïnteresseerd bent in het werken met cloudoplossingen, is een rol als .NET Developer ideaal, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van Azure. Daarnaast biedt het beroep de mogelijkheid om creatief te zijn en IT-systemen en applicaties te ontwikkelen.

De beste .NET developers

Naast de technische en analytische vaardigheden waar onze .NET developers over beschikken, vinden we het erg belangrijk dat onze developers écht passen bij het project voor jouw bedrijf. De communicatieve vaardigheden van onze .NET specialisten zorgen voor dat extraatje in de samenwerking tussen jouw bedrijf en DataLeaf. Zo ontstaan er prettige samenwerkingen en toffe projecten, waarbij het gewenste eindresultaat écht behaald wordt. Overige eigenschappen, zoals creativiteit, geduld, leergierigheid en de passie voor programmeren zorgen ervoor dat jouw project op een ander niveau uitgevoerd wordt. Heb jij .NET development nodig voor het project wat jij voor ogen hebt? Wij hebben een team voor je klaar staan.

Neem contact op!

Benieuwd naar de mogelijkheden van .NET development voor jouw project? We vertellen je graag vrijblijvend meer.

Contact
tech trends