Direct naar content

5 tekenen dat je software aan vervanging toe is

5 tekenen dat je software aan vervanging toe is
Nick van Tellingen 28 juni 2023

Je kunt software vervangen vergelijken met het renoveren van een huis: Na jarenlang gelukkig in een huis te hebben gewoond is het verouderd geraakt. De isolatie is niet meer goed, leidingen lekken, de cv-ketel is kapot. Je realiseert je dat er aanpassingen nodig zijn om weer fijn te kunnen leven.

Datzelfde geldt ook voor software. Je software moet worden onderhouden, net zoals je je huis onderhoudt. Maar op een gegeven moment komt het punt dat je de keuze moet maken: gaan we de hele badkamer renoveren? Zo zit het ook met software.

Zeker nu technologische ontwikkelingen razendsnel gaan, kan software die enkele jaren geleden state-of-the-art was, nu al flink verouderd zijn. Dat heeft een enorme impact op je bedrijf. Als ondernemer kan het een uitdaging zijn om alle nieuwe ontwikkelingen te implementeren in je software. Daarom vertellen wij je graag wanneer het nou écht tijd is om je software te vervangen of vernieuwen.

1. Verminderde productiviteit door verouderde technologie

Misschien herken je het wel; lang wachten tot jouw data is ingeladen. Naast het feit dat dit erg frustrerend is, verspil je kostbare tijd. De activiteiten van je bedrijf blijven zich dagelijks uitbreiden, terwijl je software is blijven hangen in 2015. Hierdoor beperk je de functionaliteit van je bedrijf. Als ondernemer weet je als geen ander hoe kostbaar tijd is. Deze wil je uiteraard dan zo nuttig mogelijk gebruiken.

2. Veiligheid.

Het laatste wat je wilt, is dat jouw waardevolle werk of vertrouwelijke informatie van je klanten in de handen komt van criminelen. Het beschermen van je harde werk is een belangrijk aspect van softwaregebruik. Cyberaanvallen en gegevens lekken zijn helaas steeds vaker voorkomende bedreigingen. Ook de technieken en methoden die cybercriminelen gebruiken worden steeds geavanceerder, waardoor de risico’s op schade en inbreuk toeneemt. Het is belangrijk om deze bedreigingen serieus te nemen. Het probleem met legacy software is dat deze vaak belangrijke beveiligingspatches en updates mist waardoor er grote securityproblemen kunnen ontstaan. Je wilt je bedrijf uiteraard niet koppelen aan onveilig en onbetrouwbaar imago.

Daarnaast verandert er ook veel op het gebied van wet- en regelgeving rondom security. Om hieraan te blijven voldoen is het verstandig om tijdig over te stappen naar vernieuwde software

3. Gebrek aan schaalbaarheid

Als je bedrijf groeit en de software niet kan meegroeien, kan dit een belemmering vormen voor je activiteiten. Merk je dat je tegen beperkingen aanloopt bij het toevoegen van nieuwe gebruikers, functionaliteiten of het verwerken van grotere hoeveelheden gegevens, dan is het mogelijk tijd om naar een meer schaalbare softwareoplossing te kijken.

4. Gebrek aan flexibiliteit

Je bedrijf groeit. Je software moet je hierbij blijven ondersteunen. Gebrek aan flexibiliteit leidt tot beperkingen en inefficiëntie wanneer je nieuwe processen wilt toevoegen. Als je huidige software niet in staat is om extra functies toe te voegen, verouderd de software snel. De software biedt dan niet de flexibiliteit die jouw bedrijf nodig heeft om maximaal te groeien.

Belangrijk dus om regelmatig de prestaties en functionaliteit van je software te testen. Zorg dat de efficiëntie in lijn staat met de behoeften van je bedrijf. Als je software traag wordt, veiligheidsrisico’s met zich meebrengt, de workflows verstoord worden en niet genoeg flexibiliteit biedt voor je bedrijf, is het tijd om je software te vervangen.

5. Integratieproblemen

Integratieproblemen zijn een duidelijk teken van verouderde software. Moderne bedrijfsomgevingen zijn steeds afhankelijker van een naadloze integratie tussen verschillende systemen en platforms. Verouderde software maakt gebruik van oudere technologieën en architectuur, die niet goed compatibel zijn met moderne integratiestandaarden en -protocollen.

Een van de belangrijkste redenen van integratieproblemen optreden is het ontbreken van standaard API-ondersteuning (Application Programming Interface). API’s laten software communiceren met andere softwaretoepassingen en systemen. Als je verouderde software geen robuuste en moderne API-ondersteuning biedt, is het moeilijk om gegevens uit te wisselen en te integreren met andere belangrijke systemen, zoals CRM, boekhouding of e-commerceplatforms.

Je legacy software laten vervangen door DataLeaf

Bij DataLeaf kijken we graag naar de toekomst. Met meer dan 23 jaar aan ervaring in het vernieuwen van oude software weten we wat voor jouw organisatie het beste is. We geloven dat ieder bedrijf unieke processen heeft en dus een maatwerk aanpak verdient. Benieuwd hoe het vervangen van jouw software er voor jouw bedrijf uit kan zien en wat je ermee bereikt? Neem contact met ons op!

 

< overzicht

Hoe wij een vernieuwingstraject aanpakken

KVK Aruba

Een vernieuwd informatiesysteem voor de KVK Aruba

Klant
KVK Aruba
Type
Vernieuwd informatiesysteem
Het gebruikte informatiesysteem van de KVK Aruba was flink verouderd. Om de continuïteit van hun diensten te garanderen ontwikkelde DataLeaf een volledig nieuw informatiesysteem.
Lees meer

Neem contact op!

Klaar om je software te laten vervangen? We vertellen je graag vrijblijvend meer.

Contact
tech trends