Direct naar content

De 6 voordelen van Scrum

voordelen van scrum
Nick van Tellingen 28 november 2022

Scrum is tegenwoordig misschien wel het meest bekende Agile framework. Het is zo populair dat er zelfs een werkwoord van is gemaakt: Scrummen. Scrum is een raamwerk waarmee je complexe werkzaamheden op een flexibele en creatieve manier realiseert. Bij DataLeaf werken we met multidisciplinaire teams die in korte sprints werkende producten opleveren. Maar wat maakt werken met scrum zo fijn, zowel voor ons als voor onze klanten? We hebben zes voordelen van scrum op een rijtje gezet.

Wat is Scrum?

Scrum is één van de frameworks binnen het Agile gedachtegoed. Agile en scrum zijn dus niet hetzelfde, maar zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Scrum is een bepaalde manier van werken waarbij teams stapsgewijs, in een bepaalde (korte) tijdspannes, aan concrete tussenproducten werken. Deze tijdsspannes worden sprints genoemd. Een sprint duurt ongeveer 1 tot 4 weken en aan het einde levert het team werkende producten op aan de klant. De klant geeft hier feedback op wat weer wordt meegenomen naar de volgende sprint. Zo heeft de klant zicht op de voortgang in het project en is de kans groot dat zowel de klant als het scrumteam op één lijn blijven.

De voordelen van Scrum

  • Scrum zorgt voor efficiënt werken

Scrum biedt een optimale ROI. Het team werkt aan sprints, en aan het einde van elke sprint wordt een tussendoel bereikt. Dit resulteert in een snellere voortgang. Ook heb je meer inzicht in de voortgang van een project. Er is duidelijke communicatie over wat er wordt opgeleverd wat de stakeholders tevreden houdt. 

  • Grip op het project

De daily scrum, ook wel daily standup of stand up meeting genoemd, is een korte bijeenkomst van het Scrum team en duurt maximaal 15 minuten. Tijdens een Daily Scrum kijken we terug op de vorige dag, en worden de werkzaamheden voor de komende 24 uur op elkaar afgestemd. Hierdoor is er transparantie waardoor er grip op het project blijft en snel bijgestuurd kan worden waar nodig.

  • Budget en tijd staan vast

Doordat budget en tijd vooraf worden bepaald kom je in een later stadium niet voor verrassingen te staan. De scope (welke functionaliteiten ontwikkeld gaan worden) is juist wel flexibel. Als product owner ben je verantwoordelijk om de prioriteiten te bepalen; welke functionaliteiten dragen echt bij aan het eindproduct? Hierdoor ontwikkel je ook alleen maar zaken die écht nodig zijn.

  • In korte tijd een werkend product

Het resultaat van een sprint is een werkend product dat gereed is voor gebruik. De software functioneert en is getest en daardoor meteen bruikbaar. Er hoeft niet gewacht te worden op een nieuwe versie of een nieuwe release, maar de klant beschikt snel over de software.

  • Teamgevoel

Scrum levert niet alleen voor de klant voordelen op; ook voor medewerkers is het een fijne manier van werken. Je hebt namelijk een optimaal teamgevoel omdat je op dagelijkse basis met elkaar samenwerkt. We weten bij DataLeaf uit ervaring dat dit resulteert in de mooiste producten. 

  • Openheid over uitdagingen

Aan het einde van elke sprint vindt de sprint review plaats. Hierin delen de teamleden de stappen die gezet zijn en kunnen stakeholders hun feedback geven. De transparantie zorgt ervoor dat risico’s vroegtijdig kunnen worden aangepakt en openheid over uitdagingen vergroot het vertrouwen bij alle betrokkenen. Er zijn geen dingen die onder de tafel worden geschoven of die worden verborgen.

Samenwerken?

Meer weten over scrummen met DataLeaf? Neem contact met ons op, Nick drinkt graag een koffie met je.

Neem contact op
tech trends