Direct naar content

Wat is softwarearchitectuur en waarom is het zo belangrijk?

softwarearchitectuur
Nick van Tellingen 31 juli 2024

Softwarearchitectuur is voor softwareontwikkeling wat een plattegrond is voor een architect. Net als een bouwarchitect maakt een ontwikkelaar eerst een bouwtekening. Hierbij houdt een ontwikkelaar rekening met factoren zoals wensen, eisen, voorwaarden en mogelijkheden. Een sterke fundering is de basis voor een kwalitatieve en stabiele applicatie. In deze blog vertellen we je alles over softwarearchitectuur en waarom een goede architectuur zo van belang is.

Wat is softwarearchitectuur?

De softwarearchitectuur beschrijft hoe de software is opgebouwd. Hierin leggen we vast hoe de verschillende onderdelen met elkaar in verbinding staan en welke technieken worden gebruikt. Softwarearchitectuur dient als blauwdruk voor het developmentteam om de verwachtingen van de gebruiker vast te leggen. Zo krijgt het team een gedeeld zicht op het design, voordat het daadwerkelijke ontwikkelen begint.

Het opstellen van de architectuur is dus de allereerste stap in het project. De softwarearchitect houdt hierbij rekening met de wensen en behoeften van alle stakeholders. Zowel op het gebied van beveiliging, functionaliteiten, organisatie van het systeem, mogelijke risico’s, als performance. Beslissingen die hier gemaakt worden zijn fundamenteel, want wat nu wordt vastgelegd is verder in het project niet meer eenvoudig terug te draaien.

Waarom is goede softwarearchitectuur belangrijk?

De softwarearchitectuur vormt een belangrijke basis voor de kwaliteit van de software. De architectuur bepaalt voor een deel de mogelijkheden en onmogelijkheden van de software in de toekomst. Hetzelfde geldt voor de architectuurtekening van een huis: als je de draagkracht van de balken niet berekend op vier verdiepingen, dan wordt het achteraf heel lastig die vierde verdieping bij te bouwen. Bovendien speelt architectuur een belangrijke rol bij de efficiëntie van softwareontwikkeling. Het kan er voor zorgen dat later keuzes en uitdagingen reeds getackeld zijn.

Wat definieert goede softwarearchitectuur?

Een goede software-architectuur is vooral “passend”. Wanneer we weer even terugkomen op het bouwen van een huis: Waarom ontwerpen we niet elke bouwtekening zodanig dat er potentieel een wolkenkrabber op gebouwd kan worden? Je kunt er maar beter klaar voor zijn toch?

Het antwoord is simpel: het is veel duurder en niet passend. In een woonwijk mag je meestal geen wolkenkrabber bouwen en voor een bungalow is zo’n sterk fundament niet nodig. Je zou iemand onnodige op kosten jagen door met zulke extreme scenario’s rekening te houden. De architectuur moet dus afgestemd zijn op de werkelijke behoeften en context, niet op hypothetische toekomstplannen die waarschijnlijk nooit gerealiseerd worden.

Verder zijn er nog een aantal zaken die je meeneemt in de overweging van de architectuur:

  • De softwarearchitectuur moet sterk zijn wanneer je te maken krijgt met bugs;
  • De software is uitbreidbaar;
  • De software is schaalbaar;
  • Prestaties mogen niet afnemen wanneer functies worden toegevoegd;
  • De architectuur is zo omschreven dat alle stakeholders het begrijpen;
  • De software bevat geen herhalende code.

Wanneer er met al deze onderdelen rekening wordt gehouden, zal de software uiteindelijk sneller en beter werken.

Aanpassingen; hoe eerder, hoe beter

Hoe eerder je ziet dat een architectuur niet passend is, hoe minder impact het veranderen ervan heeft. Hoe later je erachter komt, hoe moeilijker het is om het te veranderen. Het is namelijk lastig om een architectuur parallel te ontwikkelen, zeker omdat je de keuzes die gemaakt zijn niet zomaar even aanpast.

Een concreet voorbeeld: stel dat in de architectuur wordt bepaald dat een applicatie alleen online hoeft te werken. Dit maakt het ontwikkelproces eenvoudiger en minder tijdrovend, omdat iedereen weet dat dit het uitgangspunt is. Het is onzin om rekening te houden met een offline situatie, omdat dit het project aan de voorkant complexer en duurder zou maken. Als na enkele maanden blijkt dat dit uitgangspunt onjuist is en de applicatie toch ook offline moet werken, dan is het een gigantische taak om dit achteraf mogelijk te maken. Het is veel duurder om dit achteraf aan te passen dan als we die keuze initieel hadden gemaakt. We kunnen nu de architectuur niet “zomaar” even aanpassen; dat is een gigantisch karwei.

De voordelen van goede softwarearchitectuur

Een goede structuur van je applicatie levert voordelen op, zowel nu als in de toekomst:

Snelheid van het ontwikkelen

Een goed ontwikkelde softwarearchitectuur verhoogt de efficiëntie van ontwikkelaars, waardoor zij sneller en effectiever kunnen werken aan de applicatie. Dit resulteert in een kortere ontwikkeltijd en lagere kosten. Bovendien zorgt een solide architectuur ervoor dat code eenvoudiger te onderhouden en uit te breiden is, Hierdoor zijn ook toekomstige ontwikkelingen en updates sneller uit te voeren.

Flexibiliteit

Met een degelijke softwarearchitectuur heb je de mogelijkheid om in de toekomst je software uit te breiden en op te schalen. Groeit je organisatie? Je kunt functionaliteiten toevoegen zonder dat je softwaresysteem trager wordt en afneemt in prestaties.

Onderhoudbaarheid

Ook is je softwaresysteem makkelijk onderhoudbaar wanneer deze is gebaseerd op een goede architectuur. Door overzichtelijke code kunnen fouten eenvoudig worden gevonden en problemen sneller worden opgelost.

Hoe kan DataLeaf helpen?

Denk je dat de softwarearchitectuur van jouw applicatie nog geoptimaliseerd kan worden? Vraag dan een second opinion aan bij DataLeaf. Onze ervaren experts kijken graag met je mee. Zelfs als je alleen wilt overleggen, staan we voor je klaar. We zijn telefonisch en via e-mail bereikbaar en nemen graag de tijd om kennis te maken!

 

Neem contact op!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je softwarearchitectuur? Bij DataLeaf kijken we graag met je mee hoe we je kunnen helpen. We maken graag kennis met je, helemaal vrijblijvend!

Contact
tech trends