Direct naar content

Wat is softwarearchitectuur en waarom is het zo belangrijk?

softwarearchitectuur
Nick van Tellingen 9 november 2021

Het opstellen van de softwarearchitectuur is de allereerste stap in een ontwikkelproces. Softwarearchitectuur is voor softwareontwikkeling wat een plattegrond is voor een architect. Net als een architect maakt een ontwikkelaar eerst een bouwtekening. Er wordt hierbij rekening gehouden met factoren zoals wensen, eisen, voorwaarden en mogelijkheden. Een sterke fundering is van groot belang voor een kwalitatieve en stabiele applicatie. In deze blog vertellen we je alles over softwarearchitectuur en waarom een goede architectuur zo van belang is.

Wat is softwarearchitectuur?

Wanneer we het hebben over softwarearchitectuur, dan hebben we het over een plan dat beschrijft hoe de software is opgebouwd. Het omvat hoe de verschillende onderdelen met elkaar in verbinding staan en welke technieken worden gebruikt. Softwarearchitectuur dient als blauwdruk voor het development team om de verwachtingen van de gebruiker vast te leggen. Zo krijgt het team een gedeeld zicht op het design, voordat het daadwerkelijke ontwikkelen begint.

Het opstellen van de architectuur is dus de allereerste stap in het project. De architect houdt hierbij rekening met de wensen en behoeften van alle stakeholders. Zowel op het gebied van beveiliging, functionaliteiten, organisatie van het systeem, mogelijke risico’s als performance. Beslissingen die hier gemaakt worden zijn fundamenteel, want wat nu wordt vastgelegd is verder in het project niet meer eenvoudig terug te draaien.

Waarom is softwarearchitectuur belangrijk?

De softwarearchitectuur is van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat alle stakeholders het plan begrijpen. Hierdoor verloopt de communicatie vlotter, wordt er makkelijker onderhandeld en kunnen beslissingen sneller genomen worden. Daarnaast omschrijft de softwarearchitectuur het model van de software en hoe de applicatie zal functioneren. Dit maakt het mogelijk om een inschatting te maken van tijd en kosten.

Wat definieert goede softwarearchitectuur?

Er is op dit gebied geen goed of fout antwoord. De facetten van een goede architectuur hebben allemaal met elkaar te maken en hangen van elkaar af:
– De softwarearchitectuur moet sterk zijn wanneer je te maken krijgt met bugs;
– De software is flexibel en je kunt het uitbreiden;
– De software moet schaalbaar zijn;
– Prestaties mogen niet afnemen wanneer functies worden toegevoegd;
– De architectuur is zo omschreven dat alle stakeholders het begrijpen;
– De software bevat geen herhalende code.
Wanneer er met al deze onderdelen rekening wordt gehouden, zal de software uiteindelijk sneller en beter werken.

De voordelen van goede softwarearchitectuur

Een goede structuur van je applicatie levert voordelen op, zowel nu als in de toekomst:
– Productiviteit. Een goed ontwikkelde softwarearchitectuur beperkt veiligheidsrisico’s zoals hacks en bugs. Je voorkomt dat je systeem plat komt te liggen, wat je logischerwijs veel tijd en geld scheelt.
– Flexibiliteit. Met een degelijke softwarearchitectuur heb je de mogelijkheid om in de toekomst je software uit te breiden en op te schalen. Groeit je organisatie? Je kunt functionaliteiten toevoegen zonder dat je softwaresysteem trager wordt en afneemt in prestaties.
– Onderhoudbaar. Ook is je softwaresysteem makkelijk onderhoudbaar wanneer deze is gebaseerd op een goede architectuur. Door overzichtelijke code kunnen fouten eenvoudig worden gevonden en problemen sneller worden opgelost.

Neem contact op!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je softwarearchitectuur? Bij DataLeaf kijken we graag met je mee hoe we je kunnen helpen. We maken graag kennis met je, helemaal vrijblijvend!

Contact
tech trends