Direct naar content

Zo ontwikkelen wij software van topkwaliteit

kwalitatieve software
Britt Gommers 16 mei 2024

Kwalitatief slechte software brengt de continuïteit van je bedrijfsprocessen in gevaar. Van bugs, tot klagende gebruikers en veiligheidsissues. Het heeft dus direct en indirect impact op jouw bedrijfsresultaten. Ook voor ontwikkelaars zelf is slecht ontwikkelde software een doorn in het oog. De code is moeilijk om te onderhouden en voor teams is het moeilijk om samen te kunnen werken. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen code schrijven, en kwalitatieve code schrijven. Wat verstaan we bij DataLeaf onder software van topkwaliteit en hoe garanderen we deze kwaliteit?

Wat verstaan we onder kwalitatieve software?

Kwalitatieve software is een subjectief begrip. Als je het aan drie ontwikkelaars vraagt, kun je zomaar drie verschillende antwoorden krijgen. Code die vandaag kwalitatief is kan, wanneer deze niet onderhouden wordt, over een jaar in kwaliteit verminderd zijn. Er spelen veel uiteenlopende aspecten een rol. Hoewel de onderhoudbaarheid en kwaliteit van de broncode centraal staat, is er meer nodig dan code alleen, en onze teams werken hier als continu proces aan. We leggen je uit waar ze dan dagelijks mee bezig zijn.

Clean code als basis

Er zijn een aantal punten waar ontwikkelaars op letten om ervoor te zorgen dat de code die ze schrijven eenvoudig te lezen en te onderhouden is. Dit noemen we clean code. Je kunt het vergelijken met de fundering van een gebouw: clean geschreven code is een stevige basis voor verdere ontwikkeling en onderhoud. Leesbare en goed gestructureerde code zorgt ervoor dat ook anderen eenvoudig aan het project kunnen bijdragen.

Onderhoud

Wanneer je een nieuwe auto koopt, voldoet deze bij levering aan alle kwaliteitsnormen en kun je er veilig mee de weg op. Maar na een tijdje is er regelmatig onderhoud nodig. Hij moet schoongemaakt worden, regelmatig een keuring krijgen of de olie moet ververst worden. Doe je dit niet, dan gaat je auto stukken korter mee. Hetzelfde geldt voor software.

Het onderhouden van software is net zo belangrijk als het initiële ontwikkelingsproces. Het regelmatig bijwerken en verbeteren van bestaande code voorkomt dat de software veroudert. Denk aan het opschonen van overbodige code, het oplossen van bugs, het uitvoeren van updates en het optimaliseren van prestaties.

De codebase clean houden

Een grote schoonmaak van de codebase is ook belangrijk. Door consistent aandacht te besteden aan het verminderen van complexiteit, het verwijderen van duplicatie en het handhaven van consistente coderingsstandaarden, blijft de codebase gemakkelijk te begrijpen en te onderhouden voor het hele ontwikkelingsteam.

Maak al in een vroeg stadium afspraken over de codestijl. Het is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de codebase als je aan een stuk code kunt zien wie het heeft geschreven. Als code duidelijk laat zien wie de auteur is, kan dit wijzen op inconsistenties in de codebase. Een inconsistente stijl kan de leesbaarheid en onderhoudbaarheid van de code verminderen. Hierbij gaat het niet alleen om “kleine” zaken zoals whitespaces of het gebruik van spaties in je code. Ook consistentie in de benaming van classes, methods en variabelen is van belang. Gelukkig bestaan er tools die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals linting tools. Deze tools checken of de stijl van de geschreven code voldoet aan de ingestelde stijlregels.

Technical debt wegwerken

Technical debt is een valkuil waar veel ontwikkelaars mee te maken krijgen. Technical debt verwijst naar al het werk dat op een later moment ontstaat, als gevolg van het kiezen voor oplossingen die op korte termijn gemakkelijk te implementeren zijn, maar die op lange termijn moeilijk te onderhouden zijn. Kies er daarom voor om proactief technical debt aan te pakken en code te herstructureren of te herschrijven. De kans op toekomstige complicaties is zo klein en de software blijft wendbaar.

Code reviews

We hadden het natuurlijk net al over het feit dat je soms aan een stuk code kunt zien wie het geschreven heeft. Dit kun je vermijden door code reviews toe te passen. Een code review betekent dat teamleden feedback geven op elkaars code. Zo kun je controleren op eventuele fouten in de implementatie, of dat de code voldoet aan de afgesproken standaarden. Vaak worden hierbij zaken ontdekt waarbij afwijkingen zijn gemaakt van de afgesproken naamgeving, en ook kunnen verbeteringen in de structuur worden voorgesteld.

Functionaliteiten testen

Tot slot is het testen van functionaliteiten een heel belangrijk aspect dat de kwaliteit van de software waarborgt. Mensen maken nu eenmaal fouten (ja, zelfs programmeurs zijn mensen). Door middel van unit tests, integratietests en acceptatietests kunnen ontwikkelaars deze fouten opsporen en verhelpen. Eventuele problemen worden op deze manier opgelost voordat de software live gaat.

Kwalitatieve software van DataLeaf

Kwaliteit staat voor ons gelijk aan het leveren van stabiele software die voldoet aan alle eisen op het gebied van informatiebeveiliging, en die door eindgebruikers met plezier wordt gebruikt. Bij Dataleaf maken we software die uitvoerig is getest en eenvoudig te onderhouden is. Ook blijven we na livegang de software doorontwikkelen, zoals vermeld in onze Serive-Level-Agreements Zo garanderen we dat we veilige en efficiënte oplossingen op de markt brengen.

(Maatwerk) software van hoge kwaliteit laten bouwen? Vul onderstaand formulier in, dan komen we graag bij je terug.

Vragen?

Benieuwd hoe DataLeaf dit aanpakt en hoe wij jou kunnen helpen? Vul het onderstaande formulier in. Onze experts staan voor je klaar.

tech trends