Direct naar content

10 software en tech trends voor 2023

software en tech trends
Nick van Tellingen 8 februari 2023

De wereld verandert tegenwoordig in zo’n razendsnel tempo dat we constant aan het innoveren zijn. Ook IT-professionals blijven zichzelf ontwikkelen, dingen afleren en weer opnieuw leren. De afgelopen jaren hebben we de trends op een rij gezet die het komende jaar gaan vormgeven. Daarom kunnen ook de software en tech trends voor 2023 zeker niet uitblijven. Welke technologieën winnen het meest aan populariteit? Wat zijn de belangrijkste softwaretrends waar bedrijfsleiders op voorbereid moeten zijn?

1. Quantum Computing

Op dit moment is er een wereldwijde race gaande om quantumcomputing op grote schaal te ontwikkelen. Quantumcomputing creëert nieuwe manieren om informatie te verwerken en op te slaan. Quantumcomputers kunnen een biljoen keer sneller werken dan de snelste processors die vandaag de dag beschikbaar zijn. Op deze wijze kunnen ze grote en belangrijke doorbraken forceren, bijvoorbeeld in de geneesmiddelenindustrie, ruimte-onderzoek of klimaatvoorspellingen. Geloven we de tech-blogs, dan wordt elk jaar de doorbraak van de quantumcomputer voorspeld. Maar toch is 2023 weer een jaar dat we dichter bij de ontwikkeling van de eerste quantumcomputer komen. Een tech trend om in de gaten te houden dus.

2. Duurzame technologie

In 2023 zullen we ook stappen zien richting duurzamere technologie. Dagelijks brengen we uren door op onze smartphones, tablets en computers, maar waar komen de componenten van onze favoriete gadgets eigenlijk vandaan? Ook cloudservices zoals Netflix en Spotify draaien nog steeds in enorme datacenters die gigantische hoeveelheden energie verbruiken. Consumenten denken steeds kritischer na en eisen dat producten en diensten waarin ze investeren worden ondersteund door duurzame technologie.

 

3. AI en cybersecurity

Een belangrijke technologische trend in 2023 is de beveiliging van gegevensuitwisseling. Gezien de toenemende dreiging van cybercrime moet het verbeteren van de veiligheid een prioriteit zijn en blijven voor veel bedrijven. Kunstmatige intelligentie gaat hier ook een steeds grotere rol bij spelen. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning maken het mogelijk om besluitvormingsprocessen te automatiseren en patronen te ontdekken op basis van veranderde gegevens. De algoritmes kunnen hierdoor gevaren detecteren en potentiële dreigingen voorspellen. Experts op het gebied van cyberbeveiliging worden daardoor geholpen met het maken van veilige en betrouwbare protocollen.

 

4. Robotic Process Automation (RPA)

Robotic Process Automation (RPA) is nauw verbonden met AI en Machine learning. RPA automatiseert bedrijfsprocessen zoals het verwerken van transacties, gegevens of zelfs het beantwoorden van e-mails. Het belangrijkste voordeel van het automatiseren van repetitieve taken is dat werknemers zich nu kunnen concentreren op creatievere en productievere taken. RPA bespaart tijd en kosten, verhoogt de ROI (Return on Investment) en geeft een lagere kans op (menselijke fouten). Bij DataLeaf hebben we zelf de voordelen van RPA mogen ervaren bij ons eigen product The Agent Assistant; software voor de klantenservice. Met de speech-to-text functie logt The Agent Assistant automatisch een samenvatting van elk gesprek. Ook wordt de contactreden van de beller automatisch geregistreerd en kan de software keywords van de belreden samenvatten. Door The Agent Assistant worden klanten sneller en kwalitatief beter geholpen, en bespaart de organisatie kosten.

5. 5G

De volgende tech trend die in opkomst is, is 5G. 5G is de opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken. Waar 3G en 4G ons in staat hebben gesteld om op het internet te surfen, datagestuurde diensten te gebruiken en grotere bandbreedtes te gebruiken voor streamingservices, wordt verwacht dat 5G nog meer nieuwe mogelijkheden heeft voor toepassingen. Dit dankzij hogere datasnelheden, communicatie met lagere latency (vertraging) en meer capaciteit op de spectrumbanden. Sectoren zoals de industrie, landbouw en zorg hebben baat bij de voordelen van 5G. Het leidt namelijk tot slimmer productiemanagement, kosten- en energiebesparingen en efficiënter en veiliger werken. Voorbeelden zijn het realtime monitoren van patiënten thuis, preciezer meten en verzamelen van gegevens over gewassen, en straatlantaarns die zich slim aanpassen aan het daglicht.

 

6. Web 3.0

Web 3.0 is een complex begrip dat de opkomende derde generatie internet beschrijft. De basis van Web 3.0 is dat we met z’n allen de baas worden over het web. Open source speelt hierbij een grote rol: iedereen kan eraan bijdragen.

Daarnaast wordt alle data met elkaar verbonden op een decentrale manier. Websites en apps kunnen met Web 3.0 informatie op een slimme en menselijke manier verwerken door het gebruik van technologieën als blockchain, machine learning, kunstmatige intelligentie en Internet of Things. Gebruikers en machines zullen met data kunnen communiceren.

Momenteel bevindt de samenleving zich in de overgangsfase van Web 2.0 naar Web 3.0. Bedrijven maken slechts gedeeltelijk gebruik van gedecentraliseerde databases. Het is echter duidelijk dat het voor bedrijven binnenkort onmogelijk zal zijn om te concurreren zonder gebruik te maken van deze technologieën in hun mobiele en webapplicaties.

7. Microservices Architecture

Microservices architectuur is een populair onderwerp in het IT-landschap en een technologie die gebruikt wordt door Silicon Valley grootheden als Amazon en Netflix. Elke softwaretoepassing is gebaseerd op een architectuur; regels die uitleggen hoe de software technisch is opgebouwd. Er bestaan verschillende stijlen in architecturen, waaronder microservices architectuur. De kern hiervan is het opdelen van één grote applicatie tot kleine stukjes applicatie die microservices worden genoemd. Deze microservices praten met elkaar en werken samen als één grote applicatie. Het grote voordeel voor ontwikkelaars is beter te onderhouden, schaalbare en beter presterende software. Microservice-architectuur wordt veel gebruikt voor het bouwen van verschillende digitale oplossingen: Van de ontwikkeling van mobiele apps tot het bouwen van desktop- en webapplicaties, tot platformonafhankelijke appontwikkeling. In 2023 zal de architectuur nog meer aan populariteit winnen onder softwareontwikkelaars.

8. Infrastructure as a code (IaC)

Infrastructure as a code (IaC) houdt in dat de infrastructuur wordt gedefinieerd door code. Met IaC wordt programmeerbare infrastructuur gemaakt. De methode is vanuit de DevOps wereld ontstaan vanuit een behoefte naar schaalbaarheid. Door IaC zijn geen handmatige acties meer nodig waardoor IT-diensten sneller kunnen worden geleverd. Het is mogelijk om middels het uitdraaien van een script een volledige infrastructuur uit te rollen. Deze kan dan eenvoudig in meerdere datacenters worden toegepast. Omdat er code wordt gebruikt is het makkelijker om versiebeheer toe te passen.

 

9. Low code development

Low-code development is een methode voor softwareontwikkeling waarmee software en applicaties ontwikkeld kunnen worden met een minimum aan handmatige code. In plaats van een technische coderingsomgeving, werkt low-code in een visuele interface met het slepen en neerzetten van blokken. Het ontwikkelen, aanpassen en publiceren van een applicatie gaat op deze manier veel sneller dan traditioneel ontwikkelen. Bovendien betekent minder code ook meteen minder kans op bugs en brengt het lagere kosten met zich mee.

 

10. Privacy by Design

Privacy by Design houdt in dat er al bij het ontwikkelen van software of applicaties rekening wordt gehouden met privacyaspecten. Privacy staat dus centraal in het ontwikkelproces. Het is bijvoorbeeld belangrijk om na te denken of het voor een bepaalde applicatie echt nodig is om persoonsgegevens te verwerken, of dat deze geanonimiseerd kunnen worden. Ook mag een applicatie alleen inzicht hebben in het adresboek van de gebruiker als dit nodig is voor de werking van de applicatie. Privacy by Design heeft zowel voor de gebruiker als voor de eigenaar positieve gevolgen. Gegevens zijn minder snel te herleiden naar een persoon. Ook is de kans op een datalek vele malen kleine.

Deze 10 software en tech trends moet je dus zeker in de gaten houden wanneer je komend jaar maatwerk software ontwikkelt óf wilt laten ontwikkelen. Ze zorgen voor meer efficiëntie in het ontwikkelproces en een innovatief eindproduct.

Samenwerken?

Wil je meer weten of de nieuwste technologieën en ontwikkelingen? Dan helpen wij je graag met strategisch advies.

Neem contact op
tech trends