Direct naar content

6 software trends voor 2022

software trends 2022
Nick van Tellingen 21 februari 2022
Over het algemeen is softwareontwikkeling moeilijk te voorspellen. Het voldoet immers altijd aan de steeds veranderende behoeften van gebruikers, en die vallen niet altijd te voorspellen. Toch zijn er een aantal fundamentele trends die waarschijnlijk de basis zullen zijn voor toekomstige veranderingen binnen de softwarewereld. Afgelopen jaar hebben we al een artikel geschreven over de software trends voor 2022. In deze blog nemen we je mee in de complete, geüpdatete lijst van trends, waaronder: Internet of Behavior (IoB), Cloudgebaseerde oplossingen, Cybersecurity Mesh, Generative AI, Decision Intelligence en Hyperautomation.

Software Trend 1: Internet of Behavior (IoB)

Als verlengstuk van Internet of Things (IoT) is Internet of Behaviour (IoB) één van de meest veelbelovende softwaretrends voor 2022. Waar IoT zich richt op het verzamelen en uitwisselen van data uit verschillende devices, gaat IoB nog een stap verder. IoB probeert de verzamelde gegevens van gebruikers namelijk te begrijpen vanuit een gedragspsychologisch perspectief. Het analyseert hoe de gegevens moeten worden begrepen en hoe die inzichten kunnen worden gebruikt om producten aan te passen, of nieuwe producten op te markt te brengen. Een concreet voorbeeld hiervan is een corona-app voor het werken op kantoor. De app houdt precies bij hoeveel mensen aanwezig zijn op kantoor, in welke ruimte zij zich bevinden en hoe ze lopen. Op basis van deze data kan de app looproutes ontwikkelen zodat minder mensen elkaar tegen het lijf lopen.

Software Trend 2: Cloudgebaseerde oplossingen

De opkomst van cloudgebaseerde oplossingen wint aan kracht. Hoewel veel bedrijven deze platformen nog niet zo heel lang geleden hebben geadopteerd, heeft de coronacrisis voor een enorme toename gezorgd. Bijzonder populair waren bijvoorbeeld SaaS-diensten voor videoconferencing en online samenwerken. Organisaties kiezen voor werken in de cloud vanwege de flexibiliteit; je kunt snel functionaliteiten toevoegen of afschalen. Daarnaast heb je wereldwijze dekking: overal waar je internet hebt, kun je gebruikmaken van cloudoplossingen. Door de coronacrisis hebben bedrijven gezien wat er mogelijk is, en welke kansen er liggen op het gebied van cloudoplossingen. Daarom verwachten wij dat in 2022 de cloud onverminderd populair zal blijven.

Software Trend 3: Generative Artificial Intelligence

Volgens onderzoeksbureau Gartner is Generative Artificial Intelligence (AI) één van de AI-technieken die het sterkst in opkomst is. Het wordt ook wel ‘Creative AI’ genoemd. Generative AI maakt het mogelijk om softwarecodes te genereren en van bestaande content nieuwe content te maken. Een voorbeeld hiervan zijn deepfake-video’s en apps die een foto van jezelf ouder kunnen laten lijken. Zo kan AI dus worden toegepast voor creatieve processen en is het een veelbelovende technologie voor marketingdoeleinden.

Software Trend 4: Cybersecurity mesh

Waar digitalisering serieus genomen moet worden, is cyberbeveiliging minstens zo belangrijk. Ransomware-aanvallen kostten bedrijven in 2021 naar schatting een verbazingwekkende $6 biljoen dollar. Traditionele methoden zijn lang niet meer voldoende om een bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. In plaats daarvan moet er ingezet worden op cybersecurity mesh. Cybersecurity mesh is een verdedigingsstrategie die elk apparaat onafhankelijk beveiligt met zijn eigen perimeter, zoals firewalls en netwerkbeveiligingstools. Je bouwt als het ware een security-schil om je IT-omgeving. Hierdoor ontstaat een stevig vangnet die je telkens met nieuwe beveiliging aanvult en optimaliseert.

Software Trend 5: Decision Intelligence

Naarmate workflows complexer worden en individuele taken gespecialiseerder, gebruiken steeds meer bedrijven AI gebaseerde softwareoplossingen die helpen bij het nemen van besluiten. Decision Intelligence houdt zich bezig met alle aspecten van het selecteren tussen opties. In de detailhandel kunnen de tools bijvoorbeeld bedrijven helpen bij het optimaliseren van voorraadniveaus, en in de gezondheidszorg helpt het zorgverleners bij het nemen van klinische beslissingen of het coördineren van zorg op meerdere niveaus.

Software Trend 6: Hyperautomation 

Hyperautomation voegt nieuwe technieken als Artificial Intelligence en Robotic Process Automation samen om te automatiseren wat voorheen niet geautomatiseerd kon worden. Het maakt medewerkers creatiever en efficiënter, creëert digitale flexibiliteit en laat zelfs automatiseringen automatiseren. Door de steeds slimmer wordende algoritmes en groter wordende datasets voorspellen we een mooie toekomst voor deze vorm van automatisering.

 

Trends zijn wispelturig, daarom is het belangrijk om van tevoren goed voorbereid te zijn. Zo kun je er het maximale uithalen zolang ze duren. Dit overzicht met software trends voor 2022 helpt je inzichtelijk te krijgen welke digitale transformaties noodzakelijk zijn voor jouw organisatie.

 

Neem contact op!

Meer weten over bovenstaande trends of zelf ermee aan de slag? Bij DataLeaf kijken we graag met je mee hoe we je kunnen helpen. We maken graag kennis met je, helemaal vrijblijvend!

Contact
tech trends