Direct naar content

6 voorspelde softwaretrends voor 2022

softwaretrends 2022
Nick van Tellingen 20 december 2021
Software development is tegenwoordig belangrijker dan ooit; dat is wel duidelijk geworden tijdens de coronacrisis. Wil je inspelen op de veranderende behoeften van consumenten dan spelen innovatie en technologische verandering een essentiële rol. Bedrijven vertrouwen op het probleemoplossend vermogen van ontwikkelaars, en willen hun bedrijf onderscheiden van de concurrentie door applicaties te gebruiken die de klantervaring verbeteren. In deze blog kijken we vooruit naar softwaretrends die de industrie de komende tijd gaan vormen.

Een digitale wereld

Door de wereldwijde COVID-19 pandemie zijn veel bedrijven gedwongen hun werkprocessen te reorganiseren, sneller te innoveren of zelfs volledig digitaal te gaan. Digitale oplossingen helpen bij het creëren van duurzame en adaptieve bedrijven. Daarom zien veel bedrijven een digitale transformatie ook als prioriteit voor hun bedrijf. Onderwerpen als contactloze services, verhuizen naar de cloud en DevOPs-activiteiten zien we vaak voorbijkomen.

Development met AI

Artifical Intelligence (AI) wordt tegenwoordig al vaak gebruikt om de user experience van een product te optimaliseren. Maar AI wordt ook steeds vaker als hulpmiddel bij software development ingezet. Zo kan het helpen om de ontwikkelsnelheid en het gemak te vergroten, detecteert het wat een ontwikkelaar wil doen en biedt het op het juist moment hulp en informatie. Zowel nieuwe, amateur en geavanceerde ontwikkelaars worden steeds bekwamer met behulp van AI.

Cloud services

Toen werken op afstand de norm werd, moesten bedrijven de juiste ondersteuning en thuiswerkomgeving bieden aan hun werknemers. Als gevolg hiervan is de vraag naar clouddiensten en tools hard gegroeid. In het bijzonder SaaS-diensten en PaaS-diensten voor videoconferencing en online samenwerking. Clouddiensten zijn flexibel en schaalbaar; je kunt snel functionaliteiten toevoegen of juist afschalen. Daarnaast heb je overal waar je internet hebt de beschikking over de cloud, waardoor je dus vanaf (bijna) elke plek kunt werken. Door de coronacrisis zagen bedrijven de mogelijkheden en kansen van cloud services, waardoor we verwachten dat deze trend ook na de coronacrisis nog zal blijven.

Outsourcing

De vraag naar het uitbesteden van softwareontwikkeling neemt toe. Voor veel bedrijven is het een uitdaging om gekwalificeerde IT-specialisten te vinden die softwareprojecten op maat én binnen budget kunnen uitvoeren. Bovendien heeft softwareoutsourcing vele praktische voordelen, zoals snellere groei, kostenefficiëntie, veiligheid en een hogere kwaliteit software.

Progressive Web Apps

Progressive Web Apps zijn websites die zich in feite gedragen als een applicatie. In tegenstelling tot een ‘native applicatie’ is geen download nodig en dus ook geen opslagruimte op je computer. Je kunt ze offline gebruiken, ze sturen pushnotificaties en ze hebben toegang tot hardware zoals de camera of GPS. PWA’s kunnen sneller en goedkoper ontwikkeld worden dan native applicaties, zijn makkelijker te onderhouden en zijn vindbaar in zoekmachines. Al deze voordelen laten zien dat PWA’s veelbelovend zijn voor de toekomst.

Low-Code Development

Low-code development platformen worden ook wel gezien als de toekomst van softwareontwikkeling. Low-code development is een methode om snel applicaties te ontwikkelen, met een minimum aan code. Ontwikkelen gebeurt vooral op een visuele manier. Voordelen hiervan zijn lagere ontwikkelkosten, het sneller toetsen en verbeteren van ideeën en dus een efficiëntere werkwijze.

 

Of bepaalde trends echt gaan doorzetten hangt onder andere af van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Momenteel staan we aan het begin van het einde van de coronacrisis, maar ook dat brengt veel vragen met zich mee. Blijven we meer thuiswerken of gaan we uiteindelijk weer allemaal naar kantoor? Een ding is zeker; digitale oplossingen worden alleen maar belangrijker.

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? We drinken graag een kop koffie met je!

Neem contact op
tech trends