Direct naar content

8 software en IT-trends die 2024 zullen vormgeven

it trends 2024
Nick van Tellingen 13 december 2023

Langzaam naderen we 2024, wat betekent dat we vooruit gaan kijken. De wereld van informatietechnologie en softwareontwikkeling evolueert voortdurend, gedreven door innovatie en de behoeften van een steeds veranderende samenleving. Daarom anticiperen we graag op de trends die deze sectoren zullen vormgeven. Één ding is zeker: De invloed van AI wordt groter en groter. Hier zijn enkele ontwikkelingen die naar verwachting de IT- en softwarewereld zullen domineren in het komende jaar.

1. Kunstmatige Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML)

In het recent uitgebrachte rapport van Gartner zien we dat AI en ML de ruggengraat blijven vormen van technologische vooruitgang. In 2024 zullen deze technologieën waarschijnlijk nog verder geïntegreerd worden in diverse toepassingen, variërend van gezondheidszorg tot financiën en van productie tot entertainment. We kunnen verwachten dat intelligente systemen steeds beter worden in het begrijpen en verwerken van complexe gegevens, wat zal leiden tot meer gepersonaliseerde diensten en efficiëntere besluitvorming.

AI democratiseren

Door generatieve AI te democratiseren, wordt deze technologie niet meer beperkt tot een exclusieve groep experts of grote organisaties. Dit vergroot de toegankelijkheid van de technologie en stimuleert creativiteit en innovatie onder medewerkers, ongeacht hun technische achtergrond.

AI in softwareontwikkeling

We gaan AI inzetten om de softwareontwikkeling efficiënter te maken, waardoor ontwikkelaars meer tijd kunnen besteden aan strategische taken. Normaal gesproken zijn softwareontwikkelaars betrokken bij het gehele proces vanaf het begin tot het eindresultaat. Met ondersteuning van AI beginnen ontwikkelaars niet meer vanaf nul, maar kunnen ze bijvoorbeeld instappen bij het optimalisatieproces. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor creatieve en strategische aspecten in hun werkzaamheden.

2. Edge Computing

Edge computing zal een significante opmars maken in 2024. Met de groeiende vraag naar snelle en betrouwbare gegevensverwerking, zal de verschuiving van cloud computing naar edge computing versnellen. Dit betekent dat gegevens niet langer alleen in externe datacenters worden verwerkt, maar ook dichter bij de bron, waardoor latency wordt verminderd en real-time toepassingen worden verbeterd.

3. Quantum Computing

Hoewel quantum computing nog in de kinderschoenen staat, zullen we in 2024 waarschijnlijk meer concrete stappen zien op weg naar de praktische toepassing ervan. Quantumcomputers hebben het potentieel om complexe problemen op te lossen die voorheen buiten het bereik van traditionele computers lagen, wat een revolutie teweeg kan brengen in sectoren als cryptografie, materiaalwetenschappen en farmaceutica.

4. Cybersecurity

Ook cybersecurity is onderdeel van de analyse van Gartner. Met de groeiende afhankelijkheid van digitale technologieën wordt cybersecurity steeds essentiëler. In 2024 zullen we waarschijnlijk getuige zijn van geavanceerdere beveiligingsmaatregelen, aangedreven door AI en machine learning. Organisaties integreren AI in hun bedrijfsstrategie, bijvoorbeeld door automatische detectie van dreigingen en predictieve analyses, om zich proactiever en effectiever te beschermen tegen cyberaanvallen. Op deze manier kunnen verdachte patronen en activiteiten sneller worden opgespoord, waardoor potentiële bedreigingen tijdig kunnen worden geïdentificeerd.
Medewerkers spelen ook een essentiële rol in de cyberveiligheid van een organisatie. Onderzoek wijst uit dat cyberveiligheid op de werkplek voornamelijk wordt beïnvloed door medewerkers. Bedrijven lijken niet voldoende bewustzijn te creëren met betrekking tot de gevaren van cyberveiligheid.

5. No-Code/Low-Code Ontwikkeling

No-code/low-code ontwikkeling wint snel aan populariteit. In 2024 wordt deze trend naar verwachting volwassener, waardoor niet-technische gebruikers software kunnen bouwen en aanpassen zonder diepgaande programmeerkennis. Dit zal de ontwikkeling van toepassingen versnellen.

6. 5G-technologie

De uitrol van 5G-netwerken zal in 2024 naar verwachting wereldwijd verder versnellen. Met hogere snelheden vormen 5G-netwerken de basis voor de connectiviteit van de toekomst. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, zoals augmented reality (AR) en Internet of Things (IoT).

7. Duurzame technologie

Duurzaamheid is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij technologische trends voor het komende jaar. Toch zal het integreren van duurzame technologie in 2024 een essentiële rol gaan spelen. Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterde bedrijfsreputatie, maar leidt ook tot kostenbesparingen en biedt toegang tot nieuwe markten. Een win-winsituatie voor zowel bedrijven als het milieu.

Naast AI is cloud computing ook een manier waarop organisaties zich meer kunnen inzetten voor duurzaamheid. Dit technology model biedt computer bronnen zoals opslag, rekenkracht en software via het internet. Bedrijven maken gebruik van diensten van cloud serviceproviders in plaats van het beheren van hun eigen fysieke servers en infrastructuur.

8. Intelligente toepassingen

Meer apps evolueren naar “intelligente” systemen die zelfstandig reageren op basis van opgedane kennis. Het verhogen van de intelligentie van apps creëert strategische mogelijkheden. Repetitieve taken worden moeiteloos geautomatiseerd en geoptimaliseerd, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op andere taken. Intelligente toepassingen verbeteren de gebruikerservaring op een manier waarbij gebruikers relevante content en gepersonaliseerde aanbevelingen ontvangen.

Bovendien kunnen intelligente toepassingen de innovatie binnen een bedrijf stimuleren. Het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten leidt tot groei en diversificatie.

Neem contact op!

Naast het delen van onze kennis, gaan we graag met je in gesprek over software. Bekijk onze cases of stuur ons een bericht!

tech trends