Direct naar content

API betekenis: Wat is een API en waar gebruik je het voor?

API betekenis
Nick van Tellingen 1 maart 2023

API’s; je hebt er vast wel eens van gehoord, maar alsnog is de term voor veel mensen onbekend. API staat voor Application Programming Interface –– software waarmee twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. API’s zijn een toegankelijke manier om gegevens binnen en tussen organisaties te extraheren en te delen.

We zijn tegenwoordig meer verbonden dan ooit. API’s zijn, zonder dat we het in de gaten hebben, overal om ons heen. Elke keer dat je de laatste prijzen van een vliegticket checkt, een mobiele betaling verzendt of de temperatuur van de thermostaat wijzigt vanaf je telefoon, gebruik je een API. Meer weten over de betekenis van een API? Lees snel verder.

API betekenis

Een API-koppeling zorgt voor communicatie tussen meerdere softwareprogramma’s of applicaties. Zelfs als deze in verschillende programmeertalen geschreven zijn. Hoe het werkt? Een API gebruikt een deel van de code van het oorspronkelijke programma of website. Deze code staat toe dat er van buitenaf bepaalde requests gedaan kunnen worden. De API vertaalt die vragen in code en stuurt ze door naar de website. De website geeft ‘antwoord’, bestaande uit de data die nodig is. De respons wordt gecodeerd door de API teruggestuurd.

Voorbeeld van een API

Een praktijkvoorbeeld van een API is het boeken van een vakantie. Bij het online zoeken naar hotels op een vergelijkingswebsite kun je veel keuzes maken; bijvoorbeeld de stad, datum van aankomst, vertrek en met hoeveel personen je komt. Bij het boeken van je hotel heb je toegang nodig tot de informatie uit de databases van al deze hotels. De vergelijkingswebsite verzamelt al deze informatie voor je. Hiervoor moet de website communiceren met de API van een hotel, waardoor het toegang krijgt tot de informatie over bijvoorbeeld prijs en beschikbaarheid.

De API kun je vergelijken met een ober die de informatie van alle hotels verzamelt en terugbrengt naar de vergelijkingswebsite. Verandert er iets in beschikbaarheid of prijzen? Dan hoeft dit niet door het hotel eerst naar de vergelijkingswebsite te worden gecommuniceerd en daarna handmatig aangepast. In plaats daarvan update de API de informatie op de vergelijkingswebsite en is de informatie meteen up-to-date.

Soorten API’s

Over het algemeen kunnen we drie typen API’s onderscheiden: de publieke API, de partner API en de privé API.

De publieke API. Een publieke API-koppeling is in principe toegankelijk voor iedereen. Er is geen beperking tot de toegang. Deze API’s worden vooral gebruikt om buiten een bedrijf om te kunnen communiceren.

De partner API. Een partner API kan ook gebruikt worden om buiten een bedrijf om te communiceren, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Je hebt rechten nodig om toegang te krijgen. Deze rechten kun je krijgen van de beheerder, of tegen betaling.

De privé API. Een privé API wordt alleen voor interne systemen gebruikt. Deze is bijvoorbeeld bedoeld voor teams van een bedrijf, voor de verbetering of ontwikkeling van eigen services.

Voordelen van API’s

Automatisering
Een API zorgt voor een stuk automatisering – en bespaart dus tijd en geld. De werknemers van Thuisbezorgd hoeven bijvoorbeeld niet alle restaurants in de omgeving af te gaan of het menu nog steeds klopt, deze data wordt via een API automatisch opgehaald. De mogelijkheid om data van een derde partij te gebruiken geeft dus veel mogelijkheden.

Schaalbaarheid
Een API is enorm schaalbaar. Een API kan namelijk 5, maar ook 50.000 bestellingen verwerken in een dag. En dat met dezelfde precisie en snelheid. Ook kan een API eenvoudig uitgebreid worden. Als webshop eigenaar wil je dat je daadwerkelijke voorraad ook klopt met wat er in je webshop staat. Een API zorgt er ook voor dat de voorraad centraal wordt bijgehouden en bijgewerkt zodra iemand iets afrekent in je webshop.

Veiligheid
Een API geeft je de controle over wat er vanuit je gegevensbronnen naar buiten wordt gestuurd. Je kunt zelf bepalen welke gegevens worden gedeeld met de persoon of applicatie die gebruik maakt van een API. Ook kan een API zo ontwikkeld worden dat er meer of andere gegevens worden gedeeld zodra een medewerker van je bedrijf met de API communiceert. Andersom werkt het ook: een API geeft je de mogelijkheid om de gegevens die het ontvangt te valideren.

Standaardisatie
De API’s zoals we ze nu kennen worden volgens bepaalde standaarden ontwikkeld, zoals HTTP en REST. Hierdoor kunnen ontwikkelaars eenvoudig werken met deze API’s.

API-koppeling maken?

Je weet nu de betekenis van een API. Zie je de voordelen van een API in en denk je aan een API-koppeling voor jouw bedrijf? Bij DataLeaf helpen we je bij het uitdenken én uitwerken van een API-koppeling tussen systemen binnen jouw bedrijf. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Meer weten?

Meer weten over API’s of wil je efficiënter werken door het koppelen van je software? Neem dan contact met ons op.

tech trends