Direct naar content

Daily scrum - voordelen en tips

software ontwikkelen
Nick van Tellingen 20 april 2022
Teamwork is de kern van elke agile werkwijze. Zo ook van Scrum. Een belangrijk onderdeel van Scrum is de Daily Scrum, maar tegenwoordig wordt er vaker negatief over gesproken dan positief. Deze dagelijkse bijeenkomst zou achterhaald zijn en tijdverspilling – iets waar wij het niet mee eens zijn. In deze blog leggen we je het belang van een Daily Scrum uit, én geven we je tips hoe je deze zo productief mogelijk in kunt zetten.

Scrum en de Daily Scrum

Scrum is een flexibele manier van werken. Binnen de organisatie wordt een Scrum team opgesteld, dat in korte periodes (sprints) aan een product of dienst werkt. Zo worden projecten op een zo effectief en productief mogelijke wijze opgeleverd. De Daily Scrum, ook wel daily standup of stand up meeting genoemd, is een korte bijeenkomst van het Scrum team en duurt maximaal 15 minuten. Tijdens een Daily Scrum wordt er teruggekeken op de vorige dag, en worden de werkzaamheden voor de komende 24 uur op elkaar afgestemd. De meeting vindt altijd op dezelfde plek en tijd plaats, vaak aan het begin van de dag. Belangrijk om te weten is dat tijdens de Daily Scrums niet naar de klant en stakeholders gecommuniceerd wordt; het is een moment om de voortgang van het project te bewaken voor het team dat eraan werkt.

De voordelen van een Daily Scrum

Dagelijkse Scrum meetings helpen het team overzicht te bewaren en zich voor te bereiden op de werkzaamheden van die dag. Ook is het mogelijk om het project bij te sturen waar nodig en kleine correcties aan te brengen. Maar het belangrijkste is dat de Daily Scrums de communicatie verbeteren, het delen van kennis faciliteren, en vertrouwen tussen de teamleden vergroten.

Tips voor de Daily Scrums

Bij DataLeaf werken we al jaren volgens de Scrum methode. Zo hebben we ondertussen ook geleerd wat werkt en wat niet. Onze tips voor een succesvolle Daily Scrum:

Houd je aan de 15 minuten

Een Daily Scrum duurt nooit langer dan 15 minuten. Houd je ook écht aan deze tijd. Als de meeting uitloopt is het goed om eens te kijken waardoor dit komt. Het is niet makkelijk om iemand die aan het praten is te onderbreken, maar wees niet bang om in te springen wanneer iemand geen waarde meer toevoegt. Houd de Daily Scrum gefocust en voer grotere gesprekken buiten de meeting om.

Laat developers verslag doen aan elkaar

Een fout die vaak wordt gemaakt, is dat de developers verslag doen aan de Scrum Master (de coach van het ontwikkelteam) in plaats van aan elkaar. Vertel daarom alles wat je wilt vertellen aan het hele team, en laat iedere standup meeting een ander het woord doen. Zo heeft ieder evenveel inbreng.

Houd de focus op vandaag

Hoewel het goed is om te reflecteren op de vorige dag, is het vooral belangrijk om tijdens de Daily Scrum de focus op vandaag te houden. Op deze manier voorkom je dat er te lang wordt stilgestaan bij bepaalde zaken en dat de meeting uitloopt.

Ga staan tijdens de stand-up

Soms wordt de Daily Scrum ook wel de stand up genoemd, omdat het gebruikelijk is om te gaan staan. Staan helpt focus te houden en voorkomt dat de vergadering te lang duurt; je wilt immers niet te lang staan. Ook kun je elkaars lichaamstaal zien, waardoor het helpt het om elkaar beter te begrijpen.

 

Wanneer de Daily Scrum goed uitgevoerd wordt is het ontzettend waardevol voor het development team. Slecht uitgevoerd daarentegen kan het een klus worden waar iedereen tegenop ziet. Houd je daarom aan bovenstaande tips voor een succesvolle meeting, en een succesvolle voortgang van het project.

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Neem contact op
IT project managen