Direct naar content

Daily scrum - voordelen en tips

software ontwikkelen
Nick van Tellingen 20 april 2022
Teamwork is de kern van elke agile werkwijze. Zo ook van Scrum. Een belangrijk onderdeel van Scrum is de Daily Scrum, maar tegenwoordig wordt er vaker negatief over gesproken dan positief. Deze dagelijkse bijeenkomst zou achterhaald zijn en tijdverspilling – iets waar wij het niet mee eens zijn. In deze blog leggen we je het belang van een Daily Scrum uit, én geven we je tips hoe je deze zo productief mogelijk in kunt zetten.

Scrum en de Daily Scrum

Scrum is een flexibele manier van werken. Binnen de organisatie wordt een Scrum team opgesteld, dat in korte periodes (sprints) aan een product of dienst werkt. Zo worden projecten op een zo effectief en productief mogelijke wijze opgeleverd. De Daily Scrum, ook wel daily standup of stand up meeting genoemd, is een korte bijeenkomst van het Scrum team en duurt maximaal 15 minuten. Tijdens een Daily Scrum wordt er teruggekeken op de vorige dag, en worden de werkzaamheden voor de komende 24 uur op elkaar afgestemd. De meeting vindt altijd op dezelfde plek en tijd plaats, vaak aan het begin van de dag. Belangrijk om te weten is dat tijdens de Daily Scrums niet naar de klant en stakeholders gecommuniceerd wordt; het is een moment om de voortgang van het project te bewaken voor het team dat eraan werkt.

De voordelen van een Daily Scrum

  • Verbeterde communicatie: De daily scrum biedt een gelegenheid voor teamleden om hun werkzaamheden en eventuele obstakels te delen. Dit helpt de communicatie tussen teamleden te verbeteren, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gaande is en kan bijdragen aan het oplossen van problemen.
  • Betere samenwerking: Door het delen van informatie kunnen teamleden beter samenwerken. Dit leidt tot een betere teamdynamiek en een hogere productiviteit.
  • Verhoogde transparantie: De daily scrum zorgt voor transparantie in het werk van elk teamlid en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er gebeurt in het project. Dit draagt bij aan een betere planning en een betere besluitvorming.
  • Beter aanpassingsvermogen: Door dagelijks de status van het project te bespreken, kunnen teamleden snel inspelen op veranderingen en risico’s. Dit zorgt ervoor dat het team flexibeler wordt en beter kan reageren op veranderende omstandigheden.
  • Verhoogde productiviteit: De daily scrum stimuleert teamleden om hun werkzaamheden te voltooien en eventuele obstakels op te lossen. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en een betere kwaliteit van het werk.

Tips voor de Daily Scrums

Bij DataLeaf werken we al jaren volgens de Scrum methode. Zo hebben we ondertussen ook geleerd wat werkt en wat niet. Onze tips voor een succesvolle Daily Scrum:

Houd je aan de 15 minuten

Een Daily Scrum duurt nooit langer dan 15 minuten. Houd je ook écht aan deze tijd. Als de meeting uitloopt is het goed om eens te kijken waardoor dit komt. Het is niet makkelijk om iemand die aan het praten is te onderbreken, maar wees niet bang om in te springen wanneer iemand geen waarde meer toevoegt. Houd de Daily Scrum gefocust en voer grotere gesprekken buiten de meeting om.

Laat developers verslag doen aan elkaar

Een fout die vaak wordt gemaakt, is dat de developers verslag doen aan de Scrum Master (de coach van het ontwikkelteam) in plaats van aan elkaar. Vertel daarom alles wat je wilt vertellen aan het hele team, en laat iedere standup meeting een ander het woord doen. Zo heeft ieder evenveel inbreng.

Houd de focus op vandaag

Hoewel het goed is om te reflecteren op de vorige dag, is het vooral belangrijk om tijdens de Daily Scrum de focus op vandaag te houden. Op deze manier voorkom je dat er te lang wordt stilgestaan bij bepaalde zaken en dat de meeting uitloopt.

Ga staan tijdens de stand-up

Soms wordt de Daily Scrum ook wel de stand up genoemd, omdat het gebruikelijk is om te gaan staan. Staan helpt focus te houden en voorkomt dat de vergadering te lang duurt; je wilt immers niet te lang staan. Ook kun je elkaars lichaamstaal zien, waardoor het helpt het om elkaar beter te begrijpen.

Rollen en verantwoordelijkheden

Tijdens een daily scrum hebben de verschillende personen verschillende taken:

Scrum Master: De Scrum Master faciliteert de meeting en zorgt ervoor dat deze volgens de scrum-methodiek wordt uitgevoerd. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het begeleiden van het team, het oplossen van eventuele obstakels en dhet helpen van de teamleden om de scrum-praktijken te volgen.

Product Owner: De Product Owner is verantwoordelijk voor het leveren van de productvisie en het prioriteren van de productbacklog. Tijdens de daily scrum kan de Product Owner de voortgang van het team beoordelen en vragen beantwoorden over de vereisten en de prioriteiten van het project.

Ontwikkelteam: Het ontwikkelteam bestaat uit degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van de software. Tijdens de meeting delen ze hun voortgang, eventuele obstakels en hun plannen voor de dag. Het team bespreekt gezamenlijk de voortgang en de prioriteiten van de taken die ze aanpakken.

 

Wanneer de Daily Scrum goed uitgevoerd wordt is deze ontzettend waardevol voor het development team. Slecht uitgevoerd daarentegen kan het een klus worden waar iedereen tegenop ziet. Houd je daarom aan bovenstaande tips voor een succesvolle meeting, en een succesvolle voortgang van het project.

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Neem contact op
tech trends