De opkomst van low-code development: voors en tegens
In de afgelopen jaren heeft low-code development steeds meer aandacht gekregen binnen de IT- en zakelijke wereld. Low-code development biedt organisaties de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen met minimale codering, waardoor sneller kan worden ontwikkeld en het ook mogelijk is om niet-technische gebruikers te betrekken bij het proces. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van deze trend? En is deze trend nog steeds in opmars? In deze blog gaan we dieper in op de voors en tegens van low-code development.

Wat is low-code development?
Low-code development is een methode van softwareontwikkeling waarbij je zonder veel te programmeren alsnog applicaties kan bouwen. In plaats van regel voor regel code te schrijven, maakt low-code gebruik van visuele interfaces, drag-and-drop tools, en vooraf gebouwde componenten.
Low-code kan worden gezien als een tussenoplossing tussen no-code en volledig coderen. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van vooraf gebouwde applicaties (no-code) en tegelijkertijd de vrijheid om zelf code te schrijven wanneer dat nodig is. De nadruk ligt dus niet zozeer op het programmeren zelf, maar meer op het configureren en samenstellen van componenten om de gewenste functionaliteiten voor de applicatie te realiseren.
Low-code vs no-code
Het verschil tussen low-code en no-code ligt vooral in de mate van programmeerkennis die nodig is om applicaties te ontwikkelen. Bij low-code platforms heb je nog steeds enige kennis van development nodig, hoewel dit beperkt is. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van visuele tools en vooraf gebouwde componenten, maar hebben ook de mogelijkheid om zelf code toe te voegen wanneer dat nodig is voor complexere functies.
No-code platforms daarentegen zijn volledig gericht op gebruikers zonder enige programmeerkennis. De filosofie ‘iedereen moet software kunnen maken’ staat hier centraal. Alles gebeurt via drag-and-drop interfaces en vooraf geconfigureerde functionaliteiten, zonder dat er handmatige codering aan te pas komt.
Het betrekken van mensen zonder technische achtergrond bij IT is een positieve ontwikkeling, maar brengt ook belangrijke uitdagingen met zich mee. Wanneer medewerkers volledig zelf apps gaan ontwikkelen, rijst de vraag wie verantwoordelijk is voor de data-integriteit, beveiliging en verdere ontwikkeling van deze applicaties. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede integratie met de kernsystemen en te voorkomen dat er shadow-IT onstaat (wanneer medewerkers eigen IT-middelen gaan inschakelen, zonder medeweten van de IT-afdeling) door ongecontroleerde groei van apps buiten het zicht van IT-management.
Wat is high-code dan?
Als laatste spreken we over high-code development; de manier waarop we bij DataLeaf software ontwikkelen. Dit is eigenlijk een mooie naam voor de traditionele manier van coderen. Je hebt dus ervaren programmeurs nodig die overweg kunnen met programmeertalen zoals Javascript, C# of Python. Het grote voordeel aan high- code is dat je de volledige controle hebt over elk onderdeel van je applicatie.
De voordelen van low-code development
Zowel voor ontwikkelaars als voor organisaties brengt low code development een aantal voordelen met zich mee.
Snellere ontwikkeling
Een van de grootste voordelen van low-code platforms is de snelheid waarmee applicaties kunnen worden ontwikkeld. Door visuele interfaces en vooraf gebouwde sjablonen kunnen ontwikkelaars sneller prototypes en oplossingen bouwen dan met traditioneel programmeren.
Kostenbesparing
Het gebruik van low-code development kan de ontwikkelkosten aanzienlijk verlagen. Minder code betekent minder tijd besteed aan programmeren en testen.
Toegankelijkheid voor niet-techneuten
Low-code platforms zijn ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn. Zo kunnen ook niet-technische gebruikers, zoals business analisten en projectmanagers, hun ideeën omzetten in werkende oplossingen zonder diepgaande programmeerkennis nodig te hebben.
De nadelen van low-code development
Beperkingen in functionaliteit
Hoewel low-code platforms veel mogelijkheden bieden, hebben ze ook beperkingen. Complexe functionaliteiten of zeer specifieke eisen en wensen zijn moeilijk te realiseren met een low-code oplossing.
Kwaliteitscontrole en veiligheid
De toegankelijkheid van low-code development leidt in sommige gevallen tot inconsistentie in de codekwaliteit. Wanneer niet-technische gebruikers applicaties bouwen, ontstaan er beveiligingsrisico’s en bugs die door ervaren ontwikkelaars wel worden opgemerkt.
Afhankelijkheid van het platform
Organisaties die zwaar leunen op één specifiek low-code platform lopen risico’s als het platform zijn functionaliteit of ondersteuning wijzigt. Met als gevolg een vendor lock-in situatie, waarbij migratie naar een ander platform kostbaar en tijdrovend is.
Schaalbaarheid en onderhoud
Low-code oplossingen zijn snel te implementeren, maar naarmate de applicaties groeien, wordt onderhoud en schaalbaarheid moeilijker. Door een gebrek aan technische diepgang kunnen er uitdagingen ontstaan bij het uitbreiden van de applicatie of het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.
Waarom wij kiezen voor high-code development
Low-code platformen bieden veel functionaliteiten waarmee zeker tijdwinst kan worden behaald. Maar zoals eerder benoemd kiezen we bij DataLeaf in de meeste gevallen volledig voor high code: de traditionele manier van developen. Het geeft ons de vrijheid om maatwerkoplossingen te bouwen die perfect aansluiten bij wat onze klanten nodig hebben, zonder de beperkingen van standaardoplossingen in low-code platforms. We behouden de volledige controle over elk aspect van de software, van prestaties tot veiligheid en schaalbaarheid.
Dat gezegd hebbende, blijven we de ontwikkelingen rondom low-code zeker volgen. We begrijpen dat het voor sommige toepassingen een slimme oplossing kan zijn, vooral als snelheid en toegankelijkheid belangrijk zijn. We volgen de ontwikkelingen van oplossingen, zoals Microsoft PowerApps, daarom nauwlettend om te zien hoe ze zich verder ontwikkelen en waar ze mogelijk waarde kunnen toevoegen voor onze klanten.