Direct naar content

De risico's van softwareontwikkeling

software beheer
Nick van Tellingen 19 april 2022
Software wordt ontwikkeld om het leven makkelijker te maken, niet moeilijker. Toch blijkt uit eigen ervaring blijkt dat er de nodige risico’s zitten aan het ontwikkeltraject van software. Er zijn verschillende zaken die mis kunnen gaan, waardoor projecten niet slagen of onnodig vertraging oplopen. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen, dus hebben we de meest voorkomende risico’s van softwareontwikkeling op een rijtje gezet.

Verkeerde ontwikkelmethode

Een van de eerste vragen die we ons stellen bij een project: Welke ontwikkelmethode gaan we toepassen? Geen een project is hetzelfde, dus verdienen ze een ontwikkelproces die ook echt bij het project past. Soms kan een project het beste via de Scrum-methode aangepakt worden, en soms is een klassieke manier beter geschikt.

Onduidelijk specificaties

Het ligt vrij voor de hand, maar in de praktijk blijkt het nog wel eens mis te gaan: specificaties die niet helemaal duidelijk zijn. Hierdoor zullen ontwikkelaars en programmeurs een eigen invulling gaan geven aan het project, waardoor het eindproduct niet geheel naar wens van de klant zal zijn. Ook een te brede scope is iets wat we vaak zien: De oorspronkelijke opdracht die zich langzaam maar zeker uitbreidt tot een veel te grote opdracht. Blijf hier dus voor op je hoede.

Een onrealistische inschatting

We begrijpen dat je als bedrijf een project liever vandaag dan morgen oplevert, maar toch is dit niet altijd een goed idee. Optimistisch zijn is een fijne kwaliteit, maar blijf wel realistisch. Je wilt natuurlijk geen deadlines gaan missen of de klant om uitstel moeten vragen. Een realistische inschatting van tijd toont ook een stuk professionaliteit.

Te veel professionaliteit

Om maar meteen op het vorige punt in te haken: té veel professionaliteit kan ook een valkuil worden. We willen de klant allemaal optimaal van dienst zijn, maar onbedoeld kunnen IT-bedrijven hier wel eens in doorslaan. De wens van de klant wordt dan aangepast met allerlei slimme oplossingen, die van de oorspronkelijke opdracht afwijken. Dit werkt ook de andere kant op: Soms focust de ontwikkelaar zich tijdens een project zo sterk dat er tunnelvisie optreedt en het grotere geheel uit het oog verloren wordt. Zorg voor een goede balans, communicatie is key hierin!

Het niet naleven van de planning

Eén van de grootste valkuilen in een project is onduidelijkheid. Wie neemt de leiding in het project, en wie zorgt voor tussentijdse updates? Zorg ervoor dat de communicatie goed op elkaar is afgestemd. Verwarring kan namelijk zorgen voor misverstanden, met spanning en irritaties ten gevolge. Doordat wij bij DataLeaf volgens de Scrum-methode werken, staan wij regelmatig in contact met de klant. Hierdoor kunnen wij onze klanten verzekeren dat de planningsbewaking te allen tijde op orde is.

Wij weten als geen ander dat het ontwikkelen van software niet altijd makkelijk is. Daarom is het belangrijk om de risico’s van een softwareproject van tevoren helder te hebben. Zo kun je je erop voorbereiden en weet je welke stappen je kunt nemen mocht het onverhoopt toch misgaan.

 

Neem contact op!

Wil je verzekerd zijn van een softwareproject zonder risico’s? Neem contact met ons op. We bekijken graag of we wellicht de juiste partner voor jou zijn.

Contact
tech trends