Direct naar content

Dé softwaretrends van 2021

softwaretrends
Nick van Tellingen 20 december 2020
Zoals veel in de digitale wereld, verandert ook de wereld van software voordat je het in de gaten hebt. Wat vandaag modern is, is in the blink of an eye alweer een hopeloos verouderd systeem. Ook de coronacrisis heeft veel invloed gehad op IT-systemen en de manier waarop ze ontwikkeld worden. In deze blog hebben wij de softwaretrends, technieken en methodes voor je op een rij gezet die je voor 2021 zeker niet uit het oog mag verliezen.
 

Veiligheid voor alles

Hoe vaak hoor je het wel niet in het nieuws; weer een bedrijf dat te maken krijgt met een DDoS aanval. Cyber- en datasecurity zijn zeker in 2020 van wezenlijk belang gebleken; niet alleen particulieren kregen ermee te maken, ook bedrijven dienden zich tegen cyberaanvallen te beveiligen. Gehackt worden betekent niet alleen vertrouwelijke informatie die open en bloot op straat ligt, ook is het schadelijk voor het imago en de reputatie van een bedrijf. En in tijden dat hackers steeds slimmer worden, zal veiligheid op het web ook in 2021 nog een relevant onderwerp blijven. 

Agile werken

Traditioneel gezien werd software altijd via de watervalmethode ontwikkeld. De watervalmethode gaat uit van fases die na elkaar plaatsvinden. Je verzamelt eerst specificaties van een product, zet vervolgens het eindresultaat in elkaar en test het product. Echter werken we bij DataLeaf, en met ons nog vele andere IT-bedrijven, al tijden met een vernieuwend IT-development proces; de agile methode. Agile werken gaat er juist vanuit dat tijdens een project de omstandigheden kunnen veranderen, waardoor er tijdig hierop ingespeeld kan worden zodat het eindresultaat niet in gevaar komt. Personen, teams en afdelingen zijn dus erg wendbaar en kunnen zich continue aanpassen aan de situatie. Wij verwachten dat de agile-trend de komende jaren nog zeker gaat doorzetten, en dat meer IT-bedrijven hiervan de waarde zullen inzien. 

Machine Learning

Er zijn een hoop scenario’s te bedenken waarin machine learning enorm kan helpen. Bijvoorbeeld het voorspellen van machinestoringen waarmee je productiestops voorkomt. Of grijp bijtijds in bij een toekomstig tekort aan onderdelen waardoor de productie automobielindustrie niet tot stilstand komt. En wat te denken van Domino’s Pizza? Ze optimaliseerden met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning de online processen op maar liefst 4.000 locaties. Ze realiseerden een hogere klanttevredenheid en hun bezorgers ontvingen meer fooi.

Deze succesverhalen zorgen voor een stijgende interesse op het gebied van machine learning, Software Development Kits en platforms. Grote spelers als Amazon, Microsoft Azure, Google Cloud AI, IBM Watson spelen daar handig op in met Machine Learning als service.

Binnen softwareontwikkeling is het belangrijk om voorop te lopen, maar wees voorzichtig met een uitgebreid gebruik van enorme hoeveelheden tools die op korte termijn verouderd kunnen raken. Ga dus niet onmiddellijk aan de slag met de allernieuwste tools, maar wacht even rustig af en kijk hoe de wind draait. Doe dit voor zowel de technologieën die je momenteel gebruikt als voor de toekomstige. Maar blijf de ontwikkelingen goed volgen en stap over naar de nieuwe wereld zodra je weet dat een nieuwe technologie leidend wordt.

Internet of Behaviors

Internet of Behaviors (IoB) is een verlenging van het Internet of Things (IoT). Naarmate bedrijven meer over mensen leren door IoT, kunnen ze ons gedrag beïnvloeden (IoB). Wanneer je een app op je telefoon installeert die je slaappatroon of hartslag bijhoudt, kan deze je waarschuwen voor ongunstige situaties of juist een verandering voorstellen die een gewenst resultaat teweegbrengt. Denk bijvoorbeeld ook aan software dat je rijgedrag monitort, met als doel om auto’s veiliger te maken.

Hyperautomatisering

Doordat we in 2020 allemaal massaal hebben moeten thuiswerken, hadden we behoefte aan een veilige en flexibele IT-werkplek. Cloudwerkplekken zijn de uitkomst gebleken, waardoor ook voor 2021 de vraag naar cloudwerkplekken en cloudsecurity zal blijven toenemen. Daarnaast maken nog altijd veel bedrijven gebruik van vele verschillende IT-systemen en software die niet altijd up to date of flexibel blijkt te zijn. Het resultaat: onnodige hoge kosten en veel inefficiëntie op de werkvloer. Door zoveel mogelijk processen te automatiseren (hyperautomatisering), kan dit worden opgelost. Hier zullen de komst van 5G, Internet of Things en artificial intelligence naar verwachting wederom een grote rol in spelen.

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Neem contact op
tech trends