Direct naar content

Hoe ga je om met weerstand tijdens een digitale transformatie?

digitale transformatie
Britt Gommers 27 juni 2024

Sta jij op het punt om te kiezen voor een digitale transformatie? Maar doemen er weerstand en uitdagingen op vanuit verschillende teams? Het is belangrijk om deze geluiden serieus te nemen en hier effectief mee om te gaan, zodat het juiste resultaat behaald kan worden. Maar hoe doe je dat? Wij geven een paar tips.

Wat is een digitale transformatie?

Een digitale transformatie draait niet alleen om IT-projecten, maar ook om het heroverwegen en herontwerpen van bedrijfsprocessen, het bevorderen van een cultuur van innovatie en het omarmen van verandering. Hiervoor worden digitale technologieën gebruikt. Het draait dus om een fundamentele verandering in de operatie van je organisatie. Waarbij je concurrentievoordeel in het vizier houdt door technologie op schaal te implementeren om de klantbeleving te verbeteren en kosten te verlagen. Er komt een hoop kijken bij een digitale transformatie. Bij DataLeaf helpen wij bij het herontwerpen van je bedrijfsprocessen door middel van inventieve software.

Digitale transformatie-initiatieven zijn complexe projecten omdat ze nieuwe processen, een nieuwe organisatiecultuur en nieuwe technologieën introduceren, waardoor het begrijpelijk is dat dit weerstand kan oproepen.

Voorbeelden van digitale transformatie

Dat meerdere wegen naar Rome leiden geldt zeker bij digitale transformaties. Welke route jij aanvliegt, is compleet afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw organisatie. Zo kiest het ene bedrijf er misschien voor om AI te introduceren om de klantbeleving te verbeteren, of juist cloud computing’. Een andere mogelijkheid is het herontwerpen van de supply chain om beter gebruik te maken van machine learning. Er zijn genoeg mogelijkheden die jouw unieke situatie kunnen helpen. Tijdens een digitale transformatie staat jouw organisatie voor unieke uitdagingen. Daarom moet je transformatiestrategie worden afgestemd op je organisatie.

Waarom is digitale transformatie belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom een digitale transformatie belangrijk is en of jouw organisatie het nodig heeft. Als s iets heeft geleerd, is het wel dat verstoringen in je bedrijfsvoering plots kunnen gebeuren, schijnbaar van de ene op de andere dag. Het doormaken van een digitale transformaties stelt organisaties in staat om gelijke tred te houden met het snel veranderende tempo van technologie en zich aan te passen aan nieuwe innovaties. Door digitale technologie te omarmen en nieuwe tools en platforms in te zetten, kunnen bedrijven hun efficiëntie verbeteren, beter voldoen aan de behoeften van hun klanten en concurrerend blijven op een steeds mondialer wordende markt.

Verandermanagement

Verandermanagement speelt een cruciale rol in het succes van de implementatie van jouw digitale transformatie. Een hoop digitale transformaties hebben namelijk direct impact op de werkwijze van je medewerkers.

Wat een hoop organisaties onderschatten, is dat digitale transformatie niet alleen over technologie gaat: het gaat ook over mensen en dat maakt het complexer. Daarom zijn drie componenten van belang: leiderschap, communicatie en inclusie.

Leiderschap

In de meeste organisaties wordt de verantwoordelijkheid rondom de bedrijfscultuur vaak naar de HR-afdeling geschoven. Maar steeds meer leiders en deskundigen erkennen dat de cultuur van een organisatie de belangrijkste verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur, de CEO en het managementteam. Dit geldt ook bij digitale transformaties. Een succesvolle digitale transformatie heeft invloed op een hoop functies van je organisaties. Het is belangrijk dat deze op nieuwe manieren met elkaar kunnen samenwerken. Dit vergt grootschalige en gecoördineerde investeringen. De enige persoon die dit niveau van duurzame verandering tot stand kan brengen, is de CEO en het managementteam. Een van de cruciale taken van de CEO is het zorgen voor afstemming, betrokkenheid en verantwoordelijkheid binnen het managementteam. Doe je dit niet, dan vergroot je de kans dat het proces stagneert.

Transformeel leiderschap

Veranderingen vergen veel van zowel organisaties als hun medewerkers. Wil jij dat een (digitale) transformatie in goede banen wordt geleid, dan is de juiste manier van leidinggeven belangrijk. Bij een veranderende organisatie is transformationeel leiderschap de juiste koers. Transformationeel leiderschap heeft grote invloed op het beheren van de talenten van je medewerkers. Het richt zich op meer dan alleen de organisatiecultuur en werkverdeling, maar draait ook om ondersteuning en coaching. Deze vorm van leiderschap heeft impact. Leidinggevenden met een visie hebben namelijk oog voor betere resultaten in de toekomst, treden op als veranderingsagenten, zijn transparant en democratisch. Daarnaast geven ze vertrouwen aan medewerkers en werken samen voor bedrijfsvooruitgang. Deze pijlers zijn nodig binnen een veranderende organisatie.

Communicatie

Duidelijke communicatie is essentieel. Hierbij is een juist veranderverhaal een van de sleutels tot succes. Dit helpt je medewerkers te begrijpen waar je organisatie naartoe gaat, waarom je verandert en waarom die veranderingen belangrijk zijn. Organisaties die duidelijk communiceren, hebben meer dan drie keer zoveel kans op een succesvolle transformatie. Een tweede belangrijke factor is dat managers of senior medewerkers een gevoel van urgentie creëren voor de veranderingen binnen hun afdelingen. Goede communicatie is hierbij cruciaal. De elementen die het meeste invloed hebben op succes zijn het stellen van duidelijke doelen voor de belangrijkste prestatie-indicatoren van de organisatie, en duidelijke communicatie over de tijdlijn van de transformatie. Daarnaast is het ook belangrijk om de communicatie via verschillende kanalen uit te zetten. Een combinatie tussen online-kanalen en persoonlijke afspraken biedt een goede mix.

Betrokkenheid

Als je wil dat jouw applicatie of software wordt gebruikt door je eindgebruikers dan is het belangrijk om deze eindgebruiker continue bij het proces te betrekken. De transitie naar een andere vorm van werken gaat gemakkelijker bij medewerkers die zich gehoord en gerespecteerd voelen tijdens het project van digitale transformatie. Dit geldt vooral bij medewerkers die al een lange tijd werkzaam zijn binnen de organisatie én die een belangrijke of invloedrijke rol hebben vervuld binnen de organisatie of geloven dat dit nog steeds het geval is. Deze groep medewerkers heeft vaak invloed binnen je organisatie en een gedeelde visie over waar je organisatie naartoe gaat. Daarom is het een goede stap om samenwerking aan te moedigen tussen je teamleads of senior medewerkers. Uiteindelijk ben je door deze aanpak beter in staat om de transformatiestrategie af te stemmen met de visie van je organisatie. Wij raden aan om in het eerste stadium deze betrokkenheid aan te moedigen en hiervoor regelingen te treffen om de richting en inbreng van deze medewerkers aan te moedigen en ervoor te zorgen dat zij zich aansluiten bij de visie als geheel.

Kortom, het omgaan met weerstand vereist een strategische aanpak die rekening houdt met zowel de technologische als de menselijke aspecten van de verandering. Voor een succesvolle transformatie zijn sterke leiderschap, duidelijke communicatie en inclusieve betrokkenheid van medewerkers essentieel. Door transformationeel leiderschap te omarmen, doelen en prestaties helder te communiceren, en medewerkers actief bij het proces te betrekken, kan je de uitdagingen van digitale transformatie effectief aanpakken en duurzaam succes bereiken.

Vragen?

Benieuwd hoe DataLeaf een digitale transformatie aanpakt? Vul het onderstaande formulier in. Onze experts staan voor je klaar.

tech trends