Direct naar content

Meiden in de IT: Interview met onze developer Whitney

whitney cheung
Nick van Tellingen 8 maart 2024

IT, a man’s world? Niet als je het onze .NET developer Whitney vraagt. Hoewel ze het gewend is om tussen de mannen te werken bewijst Whitney dat IT ook zéker een woman’s world is. Wij spraken Whitney, op internationale vrouwendag, over haar keuze voor development, DataLeaf, en hoe het bevalt als (enige) vrouwelijke developer bij DataLeaf.

Hi Whitney! Vertel eens, waarom heb je eigenlijk voor de studie Informatica gekozen?

‘Ik heb eerst interactief vormgeven aan het mbo gestudeerd. Hier leerde ik vooral het ontwerpen en bouwen van websites. Maar ik wilde meer de diepte in, met name aan de achterkant van de technologie. Dus informatica leek me de logische volgende stap. Ik dacht; als ik front-end al kan dan wil ook back-end ontwikkeling leren. Overigens kun je als ontwikkelaar met informatica ook alle richtingen op. Voor mij was het niet zo belangrijk dat ik één specifieke programmeertaal leerde kennen, maar ik wilde me juist oriënteren en zoveel mogelijk talen kunnen leren.’

Hoe ziet je loopbaan er precies uit? Waar heb je stage gelopen en hoe ben je na je studie bij DataLeaf terechtgekomen?

‘Ik heb tijdens mijn meeloopstage bij een ander bedrijf stage gelopen. Daar deed ik Android mobile app development en heb ik meegewerkt aan de mobiele app van de Coop supermarkten. Ik mocht daar de track en trace functionaliteit bouwen. Mijn afstudeerstage heb ik gedaan bij een groot techbedrijf, alleen hoorde ik tijdens mijn go/no-go moment dat de opdracht niet complex genoeg was en ik helaas niet kon afstuderen. Enorm balen, want ik was net met DataLeaf in gesprek om na mijn stage daar te gaan werken. Gelukkig heeft DataLeaf mij aangenomen als afstudeerder en heb ik daar een compleet nieuwe opdracht mogen uitvoeren. En ondertussen ben ik alweer 3.5 jaar verder sinds mijn stage!’

Wat vind je leuk aan werken bij DataLeaf?

‘Uiteraard is het werk leuk, maar de collega’s maken het wel echt af. Overal kan je het leuk maken, maar hier heb ik ook buiten werk nog contact met sommige collega’s. We gaan bijvoorbeeld uiteten, gamen of bowlen samen. En sowieso maakt iedereen gewoon graag een praatje met elkaar, ook als je niet in hetzelfde team zit en anderen eigenlijk alleen tijdens de lunchpauze ziet.

En specifiek aan mijn functie vind ik het heel erg leuk om verschillende dingen te doen. Ik werk de helft van de dag als ontwikkelaar aan het Extenzo project, en daarnaast ben ik onlangs gestart met het versterken van het beheerteam van dit project. Ook geef ik ondersteuning aan de productowner van ons project en heb ik onze stagiair begeleid bij zijn schoolopdracht. Ik haal er heel veel energie uit om mensen te helpen en iets te leren.’

Wat is jouw drive om software te ontwikkelen?

‘Ik vond het een beetje saai worden om alleen maar te programmeren, maar nu ik aan de beheertickets werk vind ik het leuk om te horen hoe mensen onze applicatie gebruiken. Je ziet precies op welke manier eindgebruikers tegen een fout of probleem aanlopen. En dan denk je: oh, daar hebben we helemaal niet aan gedacht tijdens het ontwikkelen van die feature. En dan mag je een oplossing gaan bedenken. Die kant van de software leren kennen vind ik wel erg leuk.’

Bij DataLeaf werken best een aantal vrouwen, maar je bent de enige vrouwelijke developer. Hoe bevalt jou het werken in een mannenwereld?

‘Dat is eigenlijk iets wat ik altijd al heb gehad. Tijdens het mbo waren we met twee meisjes in de klas en ook bij mijn studie informatica waren de vrouwen schaars, haha. Helaas, maar aan de andere kant ook weer helemaal niet erg. Ik heb één beste vriendin en de rest van mijn vrienden zijn allemaal mannen. Dus eigenlijk ben ik altijd wel gewend om veel met mannen om te gaan. Stiekem vind ik mannen qua karakter veel relaxter, minder dramatisch ook. Dus ik kan me hier prima redden!’

Waardoor denk je dat het komt dat er zo weinig vrouwen voor de IT kiezen?

‘Toen ik op de middelbare school zat was er überhaupt nog bijna geen aandacht voor programmeren. Maar mijn eigen interesse lag wel altijd in die richting. Ik was altijd bezig met photoshoppen en met HTML en CSS lay-outs designen voor mijn MySpace en Hyves profielen. Dat soort dingen vond ik superleuk om te doen. Ik denk dat de meeste vrouwen die designen misschien sneller geneigd zijn voor een creatieve opleiding te kiezen, zoals grafisch vormgeven. Dat klinkt waarschijnlijk aantrekkelijker dan een website of applicatie in elkaar te bouwen.

En omdat er op scholen weinig aandacht aan werd besteed kan ik me voorstellen dat development ook gewoon een heel abstract vak is, of je nu een jongen of meisje bent. Kies je bijvoorbeeld voor geneeskunde, dan weet je wat je later als dokter gaat doen. Maar wat doet een developer precies? Ik weet wel dat tegenwoordig steeds meer basisscholen en middelbare scholen lesgeven in programmeren. Dat is echt al een hele goede vooruitgang. Sommige kinderen zullen het geweldig vinden en andere vreselijk, maar dat is niet erg. Dan leren ze in ieder geval wat het vak inhoudt.’

 

 

Vragen?

Heb je vragen? Twijfel niet om ze te stellen!

tech trends