Direct naar content

Privé, openbare of hybride clouds

clouds
Nick van Tellingen 8 november 2021

De kans dat je momenteel al een cloud gebruikt is best groot. Maar ‘de cloud’ is niet één ding. Er zijn drie verschillende soorten typen cloud: openbare cloud, privé cloud en hybride cloud. Wat is cloud computing, wat zijn precies de verschillen en welke voordelen hangen er aan de verschillende typen cloud? Wij vertellen het je in deze blog.

Wat is cloudcomputing?

Cloud computing is het leveren van services via het internet, oftewel; de cloud. Denk bijvoorbeeld aan servers, opslag, databases, software, analyse- en netwerkfuncties. Door via het internet (de cloud) te werken ben je flexibel en kun je snel op- of afschalen. Ook is werken via de cloud gunstig qua kosten, omdat je alleen voor de services betaalt waar je van gebruikmaakt. Een bekend voorbeeld van cloud computing is het delen van documenten bij Google Docs of Dropbox. Ook een streamingsservice als Netflix behoort tot de cloud.

Verschillende soorten clouds

Doorgaans kunnen we drie soorten clouds onderscheiden: openbare clouds, privé clouds en hybride clouds.

Een openbare cloud is een cloud computing model waarin IT-services via het internet worden geleverd. Het is in een openbare cloud mogelijk om hardware en opslag te delen met andere teamleden of organisaties. Services op de openbare cloud zijn gratis of in abonnementsvorm, waarbij je betaalt voor de onderdelen die je gebruikt.

De voordelen van een openbare cloud:

– Geen onderhoud, dit wordt verzorgd door de serviceprovider

– Grote schaalbaarheid, er zijn opties beschikbaar om uit te breiden naar behoefte

– Lagere kosten, je betaalt alleen voor de services die je gebruik

 

Een privécloud verwijst naar een cloudoplossing die wordt gebruikt door één organisatie. Je hebt de services dus volledig voor jezelf. De privécloud kan worden gehost door een serviceprovider, maar kan zich ook in het datacenter van je bedrijf bevinden. Organisaties gebruiken vaak privéclouds om zelf meer in controle te kunnen zijn.

De voordelen van een privécloud:

– Flexibiliteit om aanpassingen te doen aan de cloudomgeving

– Controle en privacy over de cloudresources

– De mogelijkheid om vereiste beveiliging en maatregelen door te voeren

 

Een hybride cloud combineert zowel de publieke cloud als privécloud. Deze zijn verbonden via technologie die het mogelijk maakt om gegevens en toepassingen tussen de clouds te delen. Veel organisaties maken de keuze voor een hybride cloud om zo aan vereisten op het gebied van regelgeving en beveiliging.

De voordelen van een hybride cloud:

– Veilig opschalen zonder gevoelige informatie bloot te stellen aan beveiligingsrisico’s

– Betrouwbaarheid, door het distribueren van services over meerdere datacenters (zowel openbaar als privé)

– Controle over de kosten, door gebruik te maken van zowel privéclouds als openbare clouds.

 

Welke cloud kiezen?

De keuze tussen een openbare, privé of hybride cloud hangt af van verschillende factoren. Vaak gebruiken organisaties alle drie de soorten cloudoplossingen omdat ze zo hun eigen voordelen hebben. Door de verschillende modellen op een slimme manier te combineren, vergroot je de waarde voor je bedrijf.

Neem contact op!

Wil je met jouw organisatie de transitie naar cloud maken? Wij sparren graag samen met jou over hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Contact
tech trends