Direct naar content

Software beveiligen en vernieuwen – waarom en hoe?

software beveiligen
Nick van Tellingen 20 mei 2022

Software beveiligen wordt steeds belangrijker. Updates uitvoeren is een must, omdat de beveiligde omgeving voor moet lopen op de cybercriminelen. Zij ontwikkelen zich ook en ontdekken nieuwe manieren om programma’s te hacken, waardoor stilstaan betekent dat zij dichterbij komen. Wanneer dit niet gebeurt, heeft dit gevolgen op bijvoorbeeld de CRM-software, boekhoudsoftware, automatische orderverwerking en ga zo maar door. Binnen de werkzaamheden van een bedrijf zijn er veel soorten werk ondersteunende softwareapplicaties beschikbaar. Deze zijn bedoeld om het werken eenvoudiger te maken en de werkomgeving te beschermen.

Men werkt gemiddeld met vier verschillende softwareapplicaties, maar deze verouderen snel en worden vaak inefficiënt toegepast. Dit zorgt voor extra kosten, tijd en veiligheidsrisico’s. Zeker met de nieuwe inzichten, waarbij we meer thuis werken, is veilige software een punt dat aandacht verdient. In deze blog lees je hoe je waar en hoe je updates uitvoert (1) en hoe je het efficiënter inzet door te ontwikkelen en koppelingen te vormen (2).

1. De gevolgen en gevaren van verouderde software – legacy systemen.

Binnen veel organisaties zit de standaardisatie van programma’s waarmee gewerkt wordt er volledig ingebakken. Behoefte aan verandering is er niet echt, omdat het wel oké is zoals het nu gaat. Het periodiek updaten van de software wordt uitgesteld, waardoor er na lange tijd een verplichte update-melding in beeld ontstaat. Op dat moment komt de man met de hamer, omdat ervoor gekozen is om de kleine updates en inhoudelijk aanpassingen in de werkwijze door de jaren heen uit te stellen. Het systeem werkt ineens volledig anders en de kennis van werknemers loopt achter.

Zeker binnen organisaties die al enkele jaren bestaan kan software verouderd zijn. De ontwikkelingen gaan hard, maar dat moet ook. Door het nalaten van updates en innovatie in software kunnen er legacy systemen ontstaan, wat risico’s met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan hoe de cybercriminelen zich ontwikkelen en steeds meer terrein winnen, terwijl jouw cybersecurity stilstaat.  Software is niet iets wat je eenmalig aanschaft, waarna je er niet meer naar hoeft om te kijken. Klik hier om te zien hoe Dataleaf kan helpen door jouw software te beheren en onderhouden.

Software updaten – welke apparaten en hoe

Software updaten is dus erg belangrijk, maar dit geldt niet alleen voor de software op je PC en mobiele telefoon. Het regelmatig updaten is noodzakelijk voor onderstaande 4 apparaat types.

1. Computer

Houd de gegevens op je PC veilig door middel van een virusscanner en het updaten van je programma’s. Jouw PC geeft aan dat het tijd is voor een update, behalve als deze ingesteld staat op handmatige updates. Hiervoor kun je kiezen als je liever even wacht, omdat sommige updates niet altijd direct soepel verlopen. Wacht hierbij niet te lang met het alsnog uitvoeren van de update.

Wees daarnaast alert op kwetsbare software, zoals verouderde programma’s. Hier ontstaan vaak lekken. Zo zijn ook Microsoft 7 office en Windows 7 niet meer veilig.

2. Smartphone en tablet

De ontwikkeling van de smartphone gaat hard, waardoor je een ouder model soms beter niet meer kunt kopen. Op het moment dat de aanbieder besluit geen updates meer uit te voeren voor een model, zullen er gevaren ontstaan en is het helaas (en voor sommige mensen veel te vroeg) tijd voor een nieuw apparaat. De tablet wordt vaak minder intensief gebruikt, waardoor het moment dat het apparaat aan vervanging toe is nog eerder aan lijkt te breken.

3. (Wifi)router

In de meeste huishoudens bevindt het kastje dat de wifi in huis verzorgt zich in de kelder of ergens in de hoek van de woonkamer. Dankzij dit kastje heb jij overal in huis internet, maar het is ook een target voor cybercriminelen. Dit komt doordat ze jouw activiteiten op het internet kunnen volgen wanneer deze gehackt is. Vaak wordt de router automatisch geüpdatet door de provider. Als je een los kastje hebt gekocht is het verstandig om dit te checken aan de hand van het merk en typenummer.

4. Slimme apparaten

Door de vlotte technologische ontwikkelingen maken we in 2022 gebruik van bijvoorbeeld een deurbel met interface. Zo zijn er naast de deurbel nog meer apparaten die onderdeel uitmaken van het Internet of Things. Welke dat zijn en waar je verder nog op moet letten lees je op de website van de Kamer van Koophandel.

2. Software koppelen – doe er je voordeel mee

Software koppelen zorgt ervoor dat (werk)processen soepeler en sneller verlopen. Er ontstaan kansen om sneller en met meer gemak de gewenste doelen te bereiken. Een simpel voorbeeld: een geïntegreerde koppeling tussen de werkplanning (indeling en planning van personeel) en automatische verloning van het personeel. Via dit systeem kunnen diensten worden gepland, wordt gecheckt of deze mensen aanwezig zijn middels een in- en uitklokken en bepaald aan de hand daarvan hoeveel uur er uitbetaald wordt aan het einde van de maand. Enkel een controle op het systeem volstaat hier, wat veel tijd bespaard.

Zoals gezegd, verouderde software kan een obstakel vormen voor het koppelen van software. Zeker voor bedrijven die al lang met dezelfde software werken kan het relevant zijn om eens te checken wat de innovatiemogelijkheden zijn. Start niet direct met het ontkoppelen of veranderen van je software, maar bekijk hoe je software kunt koppelen aan de hand van onderstaande mogelijkheden.

1. Software op maat

Overleg met de aanbieder van jouw software wat de mogelijkheden zijn. Partijen zijn in veel gevallen bereid om een koppeling te maken voor jouw software, omdat dit hun product gebruiksvriendelijker maakt. Zij maken de software dan op maat, wanneer dit mogelijk is.

2. API’s

Een API (Application Programming Interface) is speciaal gemaakt om software te koppelen. Het is een interface-vorm aan de hand van codes. Ook wel te omschrijven als afspraken tussen twee systemen over de overdracht van informatie, zodat deze hetzelfde is en de systemen elkaar begrijpen. Vraag na of de aanbieder deze mogelijkheid aanbiedt, want dat kan het koppelen toegankelijk maken. Het is dan wel van belang dat al jouw software ondersteuning hierover beschikt.

3. Integratiespecialist

Een integratiespecialist kan je adviseren over welke software wel- en niet gekoppeld kan worden. Ook kan deze hierbij helpen, zodat dit goed gebeurt en je hier niet zelf in hoeft te duiken.

Al met al genoeg redenen om eens goed te controleren of en hoe je software in huis of op het werk wordt geüpdatet en wat er van jou wordt verwacht hierbij.

Neem contact op!

Benieuwd naar hoe wij jou of je bedrijf kunnen ondersteunen bij het vernieuwen, beveiligen of efficiënter inrichten van de software? Bekijk de mogelijkheden!

Contact
tech trends