Direct naar content

Software ontwikkeling voor startups

Wat is een MVP?
Nick van Tellingen 21 februari 2022
Samenwerken met startups is wellicht één van de mooiste onderdelen van ons vakgebied. Om vanaf het begin al bij te kunnen dragen aan een innovatief idee, dat vinden wij heel waardevol. Ook voor startups is samenwerken met een softwarebedrijf een goede stap. Zo kun je snel, en met een beperkt budget, inspringen in een competitieve markt. In dit artikel vertellen wij over onze ervaring in samenwerken met startups, en wat de voordelen van software uitbesteding zijn voor startups.

Samenwerken met startups

Door de jaren heen hebben we verschillende startups mogen helpen met het ontwikkelen van software. Hierdoor hebben we gemerkt dat een aantal zaken belangrijk zijn voor een succesvolle samenwerking. We stellen onszelf altijd de volgende vragen bij het ontwikkelen van software voor startups:

‘’Is er vanuit beide kanten een klik?’’ Een klik is onmisbaar bij een nauwe samenwerking. Software ontwikkel je niet in één dag; je gaat een langdurige samenwerking aan. Hierbij is er sprake van vertrouwen, commitment en een investering van beide kanten. Daarom moet er sprake zijn van een klik bij beide partijen.

‘’Is er vraag naar vanuit de markt?’’ is een vraag die we ons moeten stellen voordat we gaan beginnen met het ontwikkelen van de software. Het lijkt een eenvoudige vraag, maar wanneer deze behoefte er niet is, wordt het product gegarandeerd niet succesvol. Daarom starten we altijd met een strategische sessie waarin we vragen stellen over het idee en het draagvlak bij de doelgroep.

‘’Is er commerciële kennis in de organisatie aanwezig?’’ We kunnen nog wel een geweldig product ontwikkelen waar ook daadwerkelijk behoefte naar is, maar er moet ook iemand zijn om het product onder de aandacht te brengen. Mocht deze factor ontbreken, kunnen we je bij DataLeaf natuurlijk ook helpen een partij te zoeken die deze taak op zich kan nemen.

 

Samenwerken met DataLeaf: Voordelen voor startups

–       Verhoogt de productiviteit

Hoera! Je hebt net een nieuw bedrijf opgezet. Een geweldige nieuwe uitdaging, waarbij nog genoeg werk te verzetten valt. Wanneer je softwareontwikkeling uitbesteedt, heb je de tijd om je te concentreren op al deze zaken. Zo behoudt je focus op het laten groeien van je bedrijf, terwijl wij ons richten op het ontwikkelen van de software.

–       Verlaagt de kosten

De meeste startups hebben in de beginfase een beperkt budget, en willen de kosten zo laag mogelijk houden. Interne softwareontwikkeling vereist een team van developers. Voor veel startups zal dit de reden zijn om softwareontwikkeling uit te besteden: het geld is er simpelweg niet om een team van (vakbekwame) mensen aan te nemen die fulltime aan de software kunnen werken. Besteed je de software uit, dan zal dit op termijn voor lagere kosten zorgen dan wanneer je intern een team opzet.

–       Bespaart tijd

Het uitbesteden van softwareontwikkeling bespaart veel tijd. Kies je voor een intern ontwikkelingsteam, dan komen er veel zaken bij kijken. Je moet eerst personeel werven en selecteren, dit personeel moet getraind worden en daarnaast ook wennen aan de sfeer en cultuur in de onderneming. Daarnaast moeten ze ook leren met elkaar samen te werken. Kies je ervoor om je software uit te besteden, dan krijg je te maken met teams die al jaren met elkaar samenwerken en op elkaar ingespeeld zijn. Zo bespaar je tijd en kun je de focus behouden op taken die zich richten op de corebusiness van de organisatie.

–       Een enorm scala aan kennis en ervaring

Samenwerken met DataLeaf reikt verder dan alleen de ontwikkeling van een applicatie of softwaresysteem. Wij trekken onze handen niet van het project af wanneer het eenmaal is opgeleverd. Het blijven doorontwikkelen en beheren van de software is minstens zo belangrijk: de wereld van IT verandert razendsnel, waardoor ook de software regelmatig geupdate dient te worden. Wanneer je met ons samenwerkt ben je altijd up to date zijn van alle inzichten in de markt, toekomstige kansen en uitdagingen. Zonder dat je er zelf de skills, ervaring of kennis voor nodig hebt.

 

Neem contact op!

Keertje een kop koffie drinken? Bij DataLeaf kijken we graag met je mee hoe we je kunnen helpen. We maken graag kennis met je, helemaal vrijblijvend!

Contact
tech trends
< overzicht

Lees ook