Direct naar content

Techorama 2024: Blik terug met Jeroen

techorama
Britt Gommers 17 oktober 2024

Wie denkt dat lead software developers alleen bezig zijn met software ontwikkelen en het aansturen van hun team, heeft het mis. Hoewel het grootste deel van hun tijd naar ontwikkeling gaat, is het minstens zo belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste trends en technologieën. Een bezoek aan een congres hoort daar zeker bij. Deze keer was Jeroen Peeters aanwezig op Techorama; de jaarlijkse internationale technologieconferentie in Utrecht.

Jonglerende clowns op eenwielers zijn niet het eerste wat je verwacht op een tech-conferentie. Toch was kermis het thema van deze editie van Techorama. Twee dagen lang dompelde Jeroen zich onder in de nieuwste technologieën op het gebied van AI en software-architectuur. Hij neemt je in deze blog graag mee.

AI en softwareteams

De dag begon met een inspirerende keynote van Ricard Campbell, bekend van de podcast .NET Rocks. In zijn presentatie “The Perils and Promise of Articifical Intelligence” schetste hij zowel de kansen als valkuilen van AI. Hij benadrukte dat wij, als ontwikkelaars, een sleutelrol spelen in de vormgeving van AI. Een goede reminder dat AI niet alleen gestuurd wordt door technologische vooruitgang, maar ook door ethische keuzes die we maken in ons dagelijks werk.

Na de energieke start volgde een technische sessie over het migreren van applicatien naar Azure. Hoewel deze kennis voor mij niet geheel nieuw was, benadrukte de talk de waarde van een goed gestructureerde migratie. De volgende sessie, “.NET Aspire”, bracht verfrissende inzichten. Het liet zien hoe je snel een cloudapplicatie kunt opzetten met een goed geïntegreerde infrastructuur. Vooral het dashboard waarmee ontwikkelaars de status van verschillende componenten kunnen monitoren, sprong eruit.

Nieuwe inzichten en bekend terrein

Na de lunch volgde een interessante sessie over een van de meest besproken onderwerpen van deze tijd: “The Impact of GenAI on Software Teams”. Deze talk zoomde in op de toegevoegde waarde van Generative AI, zoals GitHub Copilot, binnen softwareontwikkeling. Per rol in het scrumteam werd belicht hoe AI het werk kan verlichten.

Daarop volgde de talk “Intentional Code – Minimalism in a World of Dogmatic Design” door David Whitney. Hij bracht een heel ander perspectief op softwareontwikkeling. Hij zette vraagtekens bij de slechte invloed die onder meer “Clean Code” heeft gehad op de algemene staat van softwareontwikkeling. Hoewel ik het niet altijd volledig eens was met zijn standpunten, zette het me aan het denken. Mede door clean code slaan we soms door in het toevoegen van abstractielagen. Het is belangrijk om af te wegen of deze abstractielagen uiteindelijk voor leesbaardere code zorgen of niet.

DataLeaf LinkedIn (13)

Veel inzichten

Een hoogtepunt van de dag was zonder twijfel de sessie “Azure OpenAI for the ASP.NET Core Developer” van Marco De Sanctis. Hij demonstreerde hoe AI toegepast kan worden in je eigen applicaties. Het meest fascinerende was hoe je met Azure OpenAI prompts kunt uitbreiden met plugins en functies, waardoor je AI-inzicht krijgt in je eigen data. Dit maakt het mogelijk om AI-antwoorden te genereren op basis van eigen data, zonder dat je zelf een taalmodel hoeft te bouwen. Tot slot demonstreerde hij hoe de AI zelfstandig een SQL-query kan genereren, deze kan uitvoeren en vervolgens de resultaten kan uitleggen. Hoewel er nog veel guard-rails moeten worden ingebouwd om dit op een veilige manier te laten verlopen, zag de techniek er veelbelovend uit. Met deze technieken is het voor ons mogelijk om applicaties en data slim te doorzoeken met goede prompts, ook kan het leveren van suggesties hiermee op een laagdrempelige manier. Ook de talk van Leonard Lobel liet zien dat het gemak zien van het geven van suggesties op basis van eigen data en prompts.

Verder gaf Jeff Prosise een indrukwekkende demonstratie van GPT-4o, een nieuw model dat naast tekst ook afbeeldingen, video en audio kan verwerken. De AI kon zelfs realtime gesprekken voeren, compleet met emotionele ondertonen en natuurlijke onderbrekingen.

Onze eigen architectuur en toekomstige projecten

Dag twee stond in het teken van softwarearchitectuur, met Jason Taylor die dieper inging op Clean Architecture. Clean Architecture is een architectuurprincipe dat we ook binnen DataLeaf gebruiken voor onze grootste projecten, en het was geruststellend om te zien hoe goed onze aanpak overeenkomt met de voorbeelden die Jason deelde. Wat echt waardevol was, is dat hij een handig template presenteerde waarmee je eenvoudig een nieuw project kunt opzetten volgens deze architectuur. Dit gaat ons ongetwijfeld helpen om bij onze toekomstige projecten.

Na deze inspirerende start volgde een van de hoogtepunten van Techorama: Steve Smith, beter bekend als “Ardalis”, gaf een uitgebreide sessie over Domain Driven Design (DDD). Hij liet zien hoe je deze ontwikkelaanpak zowel op hoog als laag niveau kunt toepassen, en benadrukte dat DDD perfect samenwerkt met Clean Architecture, iets wat we zelf ook hebben ervaren. Hoewel er niet veel nieuwe informatie voor mij bij zat, was het fijn om de bevestiging te krijgen dat we op het juiste spoor zitten. Daarnaast was het bijzonder om een softwarelegende als Ardalis in het echt te zien, wat de ervaring extra speciaal maakte.

Met twee sterke sessies achter de rug, dacht ik dat het moeilijk zou zijn om het niveau vast te houden. Toch was de volgende sessie ook verrassend waardevol: “How to Customize Entity Framework Core Queries” door Jiří Činčura. Entity Framework is een techniek die we veel gebruiken, en ik had een specifiek vraagstuk dat ik hoopte te kunnen oplossen. Hij dook diep in op de techniek achter het omzetten van C#-expressies naar SQL-queries. Hij liet niet alleen zien hoe dit proces werkt, maar gaf ook inzicht in hoe je dit kunt uitbreiden. Dit gaf me voldoende handvaten om ons specifieke probleem op te lossen.

Inspiratie voor de toekomst

Techorama 2024 was een inspirerende ervaring die me veel nieuwe ideeën en inzichten heeft meegegeven. Vooral AI is voor mij veel concreter geworden, en de mogelijkheden lijken eindeloos, ook voor onze eigen projecten. Daarnaast heb ik mijn kennis op verschillende gebieden verbreed en verdiepende inzichten opgedaan in specifieke technieken. Het was bemoedigend om te zien dat we met DataLeaf op de juiste weg zitten, zowel in onze architectuurkeuzes als in het omarmen van nieuwe technologieën zoals AI. Met een hoofd vol ideeën en een notitieblok vol actiepunten ben ik klaar om deze nieuwe kennis binnen ons team te delen en toe te passen in toekomstige projecten.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?