Direct naar content

Tips voor een succesvol softwareproject

.net developer
Nick van Tellingen 20 april 2022
Software laten ontwikkelen kan een flinke investering en tijdrovend project zijn. Je wilt daarbij wel vanaf het begin zeker zijn dat dit proces vlot verloopt. Een onderdeel hiervan is het vinden van de juiste partner. Maar er is ook een hoop voorbereiding die je zelf al kunt doen. Daarom delen we vandaag onze tips hoe jij er zelf voor kan zorgen dat jouw softwareproject een succes wordt!

Doe onderzoek naar de doelgroep

Je softwareproject zal nooit een succes worden als het niet inspeelt op de behoeften van de doelgroep. Zorg er daarom voor dat je software altijd een doel heeft, zoals besparing, vermaak of gemak. Doe van tevoren onderzoek bij je potentiële eindgebruikers om te achterhalen of er behoefte is naar je product. Zij zijn uiteindelijk diegenen die jouw product succesvol maken!

Gedeelde visie met de ontwikkelaar

Het laten ontwikkelen van software is meestal geen klein project, maar een proces waar langere tijd aan gewerkt wordt. Zo moet jij ook voor een geruime tijd samenwerken met het team dat jouw software ontwikkelt; des te belangrijker dat jullie een gedeelde visie hebben. Daarnaast vormt jouw software de basis van je onderneming. Het is belangrijk dat je software ontwikkeld is vanuit jouw visie en ook op de lange termijn nog voldoet aan de behoefte van je organisatie.

Niet voor een dubbeltje op de eerste rij

Wil je kwaliteitssoftware, waar je ook in de toekomst mee vooruit kan, dan zit je vaak niet voor een dubbeltje op de eerste rij. Kwaliteit komt nu eenmaal met een prijskaartje. Maar ook bij een hoge prijs ben je niet altijd zeker van degelijke software. Staar je niet blind op de prijs; duurder betekent niet altijd beter. Je hebt vast wel wel eens een offerte op je bord gekregen, en gezien de prijs ‘dan zal het wel goed zijn’ gedacht. Probeer dit te voorkomen en zorg er daarom altijd voor dat de partij waarmee je in zee gaat de prijs goed onderbouwt.

Denk aan het onderhoud

Realiseer je dat je software ook moet laten beheren, en op den duur waarschijnlijk door moet laten ontwikkelen. Behoeften van je klanten zullen veranderen, waardoor je functionaliteiten moet gaan toevoegen. Doe je dit niet, dan zal de verkoop van je product waarschijnlijk afnemen. Hou daarom bij het kiezen van een partij rekening met de schaalbaarheid van de software. Bij DataLeaf is toekomstvastheid een van onze kernwaarden, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je software niet kan meegroeien met je organisatie.

Let op de eigendomsrechten

Maak altijd goede afspraken over de eigendomsrechten van de software. Liggen de eigendomsrechten bij de ontwikkelaar, dan mag deze partij in feite de software hergebruiken. Hierdoor loop je kans uiteindelijk te moeten concurreren tegen je eigen idee. Zorg daarom dat de eigendomsrechten bij jou komen te liggen, of maak zwart op wit de afspraak dat jouw software van jou blijft.

Bij de start van elk project is het belangrijk dat verwachtingen goed gemanaged worden, zodat geen van beide partijen voor verrassingen komen te staan. Als klant kun je zelf al een hoop werk doen, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. Benieuwd wat wij bij DataLeaf voor je kunnen betekenen op het gebied van (maatwerk) softwareontwikkeling? Neem vooral contact met ons op!

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Neem contact op
tech trends