Direct naar content

De betekenis van een MVP: Minimum Viable Product

Wat is een MVP?
Nick van Tellingen 20 april 2022
Wat hebben Airbnb, Uber en Spotify met elkaar gemeen? Behalve dat het enorm succesvolle startups zijn, zijn deze bedrijven allemaal gestart met behulp van een Minimum Viable Product. Met het ontwikkelen van een MVP kun je op een slimme manier je idee voor een product of dienst testen bij de eindgebruikers. Zo heb je snel door of je idee levensvatbaar is en verder uitgewerkt kan worden. Maar wat is de betekenis van een MVP en wat zijn de voordelen ervan? Wij vertellen het je in deze blog.

Betekenis van een MVP (Minimum Viable Product)

Wat is de betekenis van een MVP? In een notendop, een MVP is een product of dienst met net genoeg functies om waarde te bieden en klanten tevreden te stellen. Het geeft ze een voorproefje van wat je als bedrijf in petto hebt. Een MVP is de meest simpele, maar goed functionerende versie van een product. Je dient een MVP niet te verwarren met een prototype. Een prototype draait om de presentatie van een product richting de stakeholders, en test de daadwerkelijke uitvoerbaarheid. Een MVP is direct gebruiksklaar en goed genoeg om omzet te realiseren.

De betekenis van een MVP valt het beste te begrijpen door de naam de ontleden:

De term “Minimum” verwijst naar het idee dat het product slechts de essentiële functies en eigenschappen bevat die nodig zijn om de kernwaardepropositie te demonstreren en te testen. Het is niet de bedoeling om alle functies in een keer te ontwikkelen, maar om een product te maken met de minimale set van functionaliteiten die nodig zijn om het concept te testen.

“Viable” betekent levensvatbaar. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van een product dat kan worden gelanceerd en gebruikt kan worden door klanten. Het is dus belangrijk dat het product werkt en voldoende waarde biedt aan de gebruikers. Hierbij moet rekening gehouden worden met de minimale kwaliteitseisen en het minimaliseren van fouten.

“Product” verwijst naar het product dat je laat ontwikkelen, in deze context dus in de vorm van een applicatie, website of softwaresyteem.

Waaruit bestaat een succesvol Minimum Viable Product?

Met een MVP kun snel feedback van gebruikers verzamelen om te testen of een product geschikt is voor de markt. Dit zonder veel tijd en geld te investeren in een eindproduct. De gedachte hierachter is dat je mensen een product kunt laten zien en gebruiken, in plaats van er alleen met ze over te praten.

Een succesvol Minimal Viable Product:

–       Biedt gebruikers genoeg waarde zodat ze het uiteindelijke product daadwerkelijk gaan gebruiken;

–       Biedt gebruikers inzichten in welke toepassingen in de toekomst toegevoegd kunnen worden;

–       Biedt de optie om gebruikers feedback te laten geven, zodat je je idee kunt optimaliseren.

De voordelen van een MVP ontwikkelen

Maar waarom zou je een MVP ontwikkelen, en niet meteen een eindproduct? De voordelen op een rijtje:

1. Snel feedback krijgen. Zoals we al uitlegden biedt een MVP de mogelijkheid om snel feedback van de gebruikers te krijgen. Je komt er snel achter welke functies de gebruikers leuk vinden en welke niet. Zo kun je je product optimaal verder ontwikkelen.

2. Uittesten zonder risico’s. Een MVP is de basisversie van een idee. Dit betekent dat je weinig tot geen kosten maakt op het gebied van design, ontwikkeling en productie. Zo loop je ook geen risico een heleboel geld geïnvesteerd te hebben in een product dat niet levensvatbaar is.

3. Focus op de hoofdzaken. Bij het ontwikkelen focus je je op de belangrijkste zaken. Over bijzaken en details hoef je je dus nog niet druk te maken.

4. Snelle lancering. Doordat een MVP geen overbodige functies heeft kan deze snel ontwikkeld worden. Zo bespaar je dus ontwikkeluren en is je product of applicatie binnen no time live. Dit is ook gunstig voor de zichtbaarheid en vindbaarheid, zeker wanneer je nog investeerders wilt aantrekken.

5. Relatief lage investering. Het bouwen van een is een relatief lage investering. Hierdoor kun je de levensvatbaarheid van je product toetsen, en loop je minder risico een heleboel geld weg te gooien.

Stappenplan MVP bouwen

  • Identificeer de belangrijkste behoeften van je doelgroep en bepaal de kernfunctionaliteiten die nodig zijn om aan deze behoeften te voldoen. Stel jezelf de vraag: wat is de belangrijkste waardepropositie van mijn product of dienst?
  • Maak een lijst van alle functionaliteiten die nodig zijn om je MVP te bouwen. Maak hierbij onderscheid tussen essentiële functies en optionele functies. Focus op de essentiële functies die nodig zijn om de waardepropositie van je product te valideren.
  • Maak een schets of prototype van je MVP. Dit kan op papier of met behulp van een tool zoals Sketch of Figma. Het doel is om een visuele weergave te maken van hoe je MVP eruit gaat zien en welke functionaliteiten het zal hebben.
  • Ontwikkel de MVP of zoek een partij zoals DataLeaf die hem voor je kan ontwikkelen. Begin met het bouwen van de essentiële functionaliteiten en voeg later eventueel optionele functies toe.
  • Test je MVP. Nodig een selecte groep gebruikers uit om je MVP te testen en feedback te geven. Analyseer de feedback en pas je MVP aan op basis van de inzichten die je hebt verkregen.
  • Herhaal het proces. Blijf werken aan je MVP en voeg nieuwe functionaliteiten toe op basis van feedback van gebruikers en andere belanghebbenden.
  • Lanceer je MVP. Als je tevreden bent met je MVP en denkt dat het voldoende waarde biedt aan gebruikers, dan is het tijd om het te lanceren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een soft launch, waarbij je het product alleen beschikbaar maakt voor een beperkte groep gebruikers om te testen.
  • Monitor het gebruik en verzamel feedback. Blijf monitoren hoe gebruikers je MVP gebruiken en verzamel feedback om het product verder te verbeteren en uit te breiden.

Een MVP ontwikkelen

Heb je een idee en wil je daar een MVP van laten maken? Dan ben je bij DataLeaf aan het goede adres. Sinds 2000 realiseren onze multidisciplinaire teams digitale transformaties. Heb je nog vragen over de betekenis van een MVP of ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen jouw idee te transformeren tot IT? Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor een kop koffie!

Neem contact op!

Vragen over de betekenis van een MVP of benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Neem contact op
tech trends