Direct naar content

Wat is Microsoft Azure en hoe werkt het?

Microsoft Azure
Nick van Tellingen 20 april 2022
 
De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. In de softwarewereld is het dan ook een belangrijke vraag hoe je up to date blijft. Hier komt Microsoft Azure bij kijken: een schaalbare en veilige cloudoplossing voor al je applicaties en processen. Wij leggen je uit wat Microsoft Azure precies inhoudt en hoe het werkt.

Wat is Microsoft Azure?

Wellicht zegt de term cloud computing je wel iets. Cloud computing gaat over het leveren van computerservices, inclusief servers, opslag, database en software via internet. Een cloudprovider, Microsoft Azure dus, helpt met het online aanbrengen van een applicatie. Met Azure kun je snel en eenvoudig services en applicaties bouwen, implementeren en beheren. Met de cloudservices van Azure is het niet meer nodig zelf een lokale server te kopen, beheren en onderhouden. Je kunt de applicatie namelijk hosten in de cloud.

Waarom gebruik maken van Azure?

Schaalbaarheid

Microsoft Azure kent vele voordelen, maar het belangrijkste is snelheid, schaalbaarheid en kostenreductie. Azure biedt de optie zich aan te passen naar de groei van jouw bedrijf. Wanneer je bedrijf onverwachts groeit, schaalt Azure mee. Dit is ontzettend relevant, gezien de dynamische maatschappij waarin we leven.

Open-source

Daarnaast omarmt Microsoft tegenwoordig open-source technologie. Veel technologie die op het Azure platform draait is open-source, zoals Linux-servers in plaats van de eigen Windows servers. Door het accepteren van open-source kan er flexibel worden omgegaan met technologische keuzes.

Microsoft integraties

Vele back-officesystemen die bedrijven gebruiken zitten, net als Azure, ook in het Microsoft landschap. Denk bijvoorbeeld aan apps voor communicatie of samenwerking, programma’s waar belangrijke (klant)informatie te vinden is, of waar bedrijfsprocessen worden opgeslagen. Door gebruik te maken van Microsoft Azure kunnen deze programma’s moeiteloos naast elkaar gebruikt worden.

Waar kun je Microsoft Azure voor gebruiken?

Inmiddels gebruikt meer dan twee derde van alle Fortune 500 bedrijven Microsoft Azure als cloud platform. Niet gek wanneer je het enorme scala aan diensten ziet dat Azure aanbiedt; computing, networking, storage, Internet of Things, Artificial Intelligence, analytics, Big Data en Mixed Reality zijn slechts enkele van honderden voorbeelden. Hieronder staan er een aantal nader toegelicht.

Compute

Het Microsoft Azure platform biedt de mogelijkheid virtuele servers te inrichten. De servers kunnen naar eigen wens worden ingericht op gebied van rekenkracht, geografische locatie, cpu, memory, besturingssyteem, aantal cores enzovoort. Daarnaast beschikt Azure over App Services: een verzameling van diensten die geschikt zijn voor het hosten van webapplicaties.

Networking

Met behulp van een virtueel geïsoleerd netwerk op Azure kunnen resources binnen Azure veilig met elkaar communiceren. Ook zorgt Azure’s Load Balancer ervoor dat er niet te veel verkeer op één applicatie terecht komt, en serveert het Content Delivery Network content vanaf de geografische locatie die het dichtst bij de eindgebruiker is. Dit om zo min mogelijk downtime te realiseren.

Storage

Storage betreft het veilig en efficiënt opslaan van gegevens in de cloud. Azure beschikt over meerdere storage mogelijkheden, zoals Blob Storage voor de opslag van ongestructureerde data, en Disk Storage voor persistente storage.

AI, IoT en Mixed Reality

Microsoft Azure biedt met behulp van innovatieve diensten verschillende mogelijkheden voor de ontwikkeling van AI-applicaties en de visualisatie van IoT datastromen. Bovendien beschikt Azure ook over toegang tot tal van diensten en API’s voor de implementatie van visuele herkenning, spraakherkenning en virtuele assistenten.

Samenvattend, Azure is een platform voor alle clouddiensten van Microsoft. Ontwikkelaars en systeembeheerders kunnen hier zelf back-end- en hostingsmogelijkheden samenvoegen tot een cloudomgeving. Azure biedt ontelbare diensten in verschillende categorieën, die voor veel verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden: van opslag, hosting tot innovatieve diensten op het gebied van Internet of Things en Artificial Intelligence.

Wil je meer leren over het gebruik van Azure of de mogelijkheden van Azure voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Neem contact op
IT project managen