Waarom kiezen voor Microsoft Azure?
Schaalbaarheid
Microsoft Azure kent vele voordelen, maar het belangrijkste is snelheid, schaalbaarheid en kostenreductie. Azure biedt de optie zich aan te passen naar de groei van jouw bedrijf. Wanneer je bedrijf onverwachts groeit, schaalt Azure mee. Dit is ontzettend relevant, gezien de dynamische maatschappij waarin we leven.
Open-source
Daarnaast omarmt Microsoft tegenwoordig open-source technologie. Veel technologie die op het Azure platform draait is open-source, zoals Linux-servers in plaats van de eigen Windows servers. Door het accepteren van open-source kan er flexibel worden omgegaan met technologische keuzes.
Microsoft integraties
Vele back-officesystemen die bedrijven gebruiken zitten, net als Azure, ook in het Microsoft landschap. Denk bijvoorbeeld aan apps voor communicatie of samenwerking, programma’s waar belangrijke (klant)informatie te vinden is, of waar bedrijfsprocessen worden opgeslagen. Door gebruik te maken van Microsoft Azure kunnen deze programma’s moeiteloos naast elkaar gebruikt worden.
Waar kun je Microsoft Azure voor gebruiken?
Inmiddels gebruikt meer dan twee derde van alle Fortune 500 bedrijven Microsoft Azure als cloud platform. Niet gek wanneer je het enorme scala aan diensten ziet dat Azure aanbiedt; computing, networking, storage, Internet of Things, Artificial Intelligence, analytics, Big Data en Mixed Reality zijn slechts enkele van honderden voorbeelden. Hieronder staan er een aantal nader toegelicht.
Computing
Het Microsoft Azure platform biedt de mogelijkheid virtuele servers te inrichten. De servers kunnen naar eigen wens worden ingericht op gebied van rekenkracht, geografische locatie, cpu, memory, besturingssyteem, aantal cores enzovoort. Daarnaast beschikt Azure over App Services: een verzameling van diensten die geschikt zijn voor het hosten van webapplicaties.
Networking
Met behulp van een virtueel geïsoleerd netwerk op Azure kunnen resources binnen Azure veilig met elkaar communiceren. Ook zorgt Azure’s Load Balancer ervoor dat er niet te veel verkeer op één applicatie terecht komt, en serveert het Content Delivery Network content vanaf de geografische locatie die het dichtst bij de eindgebruiker is. Dit om zo min mogelijk downtime te realiseren.
Storage
Storage betreft het veilig en efficiënt opslaan van gegevens in de cloud. Azure beschikt over meerdere storage mogelijkheden, zoals Blob Storage voor de opslag van ongestructureerde data, en Disk Storage voor persistente storage.
AI, IoT en Mixed Reality
Microsoft Azure biedt met behulp van innovatieve diensten verschillende mogelijkheden voor de ontwikkeling van AI-applicaties en de visualisatie van IoT datastromen. Bovendien beschikt Azure ook over toegang tot tal van diensten en API’s voor de implementatie van visuele herkenning, spraakherkenning en virtuele assistenten.
Migreren naar Microsoft Azure
Migreren naar de cloud is niet heel moeilijk. In de praktijk komt het vaak neer op één van de volgende mogelijkheden:
Rehosting: Rehosting is een migratie-aanpak waarbij de toepassing “as is” wordt gemigreerd naar de cloud zonder significante veranderingen in de toepassing zelf. Dit wordt ook wel lift-and-shift genoemd omdat de toepassing simpelweg wordt opgepakt en naar de cloud wordt verplaatst. Dit kan snel en efficiënt zijn, maar het kan zijn dat de toepassing niet profiteert van de cloudvoordelen van flexibiliteit en schaalbaarheid.
Refactoring: Refactoring is een migratie-aanpak waarbij de toepassing wordt aangepast om optimaal te profiteren van de cloudvoordelen. Dit houdt in dat delen van de toepassing worden herschreven om cloudservices te gebruiken, of om beter gebruik te maken van schaalbaarheids- en flexibiliteitsmogelijkheden in de cloud. Refactoring kan meer tijd en inspanning vergen dan rehosting, maar het laat de toepassing beter presteren in de cloud.
Rearchitecting: Rearchitecting is een migratie-aanpak waarbij de toepassing fundamenteel wordt veranderd om optimaal te profiteren van de cloud. Dit kan inhouden dat de toepassing wordt omgezet in microservices-architectuur of dat delen van de toepassing volledig worden herschreven. Dit vergt veel tijd en inspanning, maar het stelt de toepassing uiteindelijk in staat om maximaal te profiteren van de mogelijkheden van de cloud.