Direct naar content

Wat is open source en wat zijn de voordelen?

wat is open source
Nick van Tellingen 11 januari 2023

Wat is open source? In de IT-wereld is open source een bekend onderwerp. In het dagelijks leven komt men er ook vaak mee in aanraking; open source komt namelijk voor in de vorm van software op je mobiele telefoon (Android), als CMS voor je website (Drupal) of wanneer je een document opmaakt in Word (Open Office). Wat is open source en welke voor- en nadelen zitten er in het gebruik van open source software? Wij leggen het je uit.

Wat is Open Source

Open Source is een ontwikkelmanier waarbij je de software voor iedereen toegankelijk maakt. Dit betekent dat je de code met elkaar deelt en dat de broncode voor iedereen zichtbaar en gratis beschikbaar is. Alle open source systemen worden door groepen programmeurs en developers gecontroleerd en gedistribueerd. Open betekent dus dat iedereen het kan inzien, maar het is niet zo open dat een individu aanpassingen kan maken waar de rest niet achter staat. Hoe groter de groep programmeurs en gebruikers (de community), hoe stabieler het systeem. Een grote community zorgt er namelijk voor dat bugs en fouten sneller gevonden worden. Ook heerst er op deze manier uniformiteit binnen de groep ontwikkelaars. Samen wordt er aan een beter systeem gewerkt.

De definitie van open source wordt steeds vaker buiten de IT-wereld gebruikt. Het beschrijft ook een proces waarin veel mensen op grote schaal samenwerken. Open source is een creatief proces dat gedeelde problemen oplost en zorgt dat die oplossingen worden opgepakt als algemene kennis. 

Closed Source

Closed source software is het tegenovergestelde van open source. De code van deze software is in handen van de leverancier of ontwikkelaar. Niemand heeft verder toegang tot de software en alleen de ontwikkelaar kan wijzigingen aanbrengen. Kies je voor closed software, dan koop je de software niet maar betaal je voor een licentie om de software te gebruiken.

Voordelen Open Source

De software is openbaar

Open source software is openbaar en (vaak) gratis toegankelijk. Iedereen kan het downloaden en gebruiken, maar ook meedenken over nieuwe functionaliteiten.

Snelheid

Doordat er als een community aan de software wordt gewerkt en gebouwd is de ontwikkelsnelheid enorm. Groepen van honderdduizenden programmeurs die aan één bepaalde software werken zijn geen uitzondering. Dit betekent in de praktijk dat de ontwikkeling veel sneller gaat dan bij software die niet openbaar is. Bugs worden snel opgelost en de software wordt meteen voorzien van de laatste technieken.

Hoog kennisniveau

Ook zorgen de communities voor een grote verzameling aan kennis. Programmeurs worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar oplossingen en de nieuwste technieken snel te implementeren. 

Geen vendor lock-in

Door de transparantie van open source software zijn systemen makkelijk te koppelen en te vervangen door andere systemen. Met open source software hoef je je niet te beperken tot één leverancier en kun je dus informatie mee verhuizen.

Extra’s

De meeste open source systemen maken het mogelijk om plugins of modules toe te voegen. Een plugin voegt een extra functionaliteit toe aan het originele systeem. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld plugins waarmee je een fotoalbum of agenda kunt toevoegen, maar ook waar je je website extra mee kunt beveiligen.

Nadelen Open Source

Je hebt geen rechten als gebruiker

Door het open systeem ligt de verantwoordelijkheid niet bij één aangewezen persoon. De core developers zijn wel aanspreekpunten, en zullen meteen actie ondernemen bij bugs en problemen. Maar mocht je een klacht hebben of je geld terug willen dan is er geen contactpunt. In plaats daarvan stoppen de gebruikers met het gebruik van de software. Hoe kleiner de community, hoe groter de kans dat een systeem niet meer goed wordt onderhouden. 

Continuïteit

De ontwikkeling van de code is afhankelijk van verschillende software ontwikkelaars. Dit betekent ook dat wanneer de interesse of het enthousiasme van deze ontwikkelaars minder wordt, de software niet meer doorontwikkeld wordt. Of misschien op den duur zelf helemaal niet meer bruikbaar is.

Iedereen heeft inzage in de broncode

Omdat de code van open source software openbaar is kunnen ook personen met kwade bedoelingen deze code gebruiken. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van zwakheden in de code om virussen te verspreiden.

Wees kritisch

Open source heeft zowel voor- en nadelen, maar het belangrijkste is om altijd kritisch te blijven. Over het systeem dat je kiest, de plugins die je installeert en met wie je in zee gaat. Uiteraard geldt dit ook voor leveranciers van closed source software, maar wanneer het om open source gaat is het extra belangrijk dat je er vertrouwen in hebt dat deze partij het beste met je voor heeft.

Samenwerken?

Meer weten over open source software? Neem contact met ons op, Nick drinkt graag een koffie met je.

Neem contact op
tech trends