Direct naar content

Wat is open source software?

digitale formulieren
Nick van Tellingen 15 april 2022
Bijna iedereen maakt gebruik van open source software. Op het internet tref je best vaak open source aan, waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt. Grote kans dat jouw onderneming er zelfs van afhankelijk is. Maar wat is open source software precies en welke voor- en nadelen zitten eraan verbonden?

Wat is open source software?

‘Open source’ betekent letterlijk naar het Nederlands vertaalt ‘open bron’. Open source software is dan ook software waarvan iedereen de broncode kan aanpassen en verbeteren, zonder extra kosten of toeslagen. De broncode is het gedeelte achter de schermen waar geprogrammeerd wordt. Gebruikers kijken hier gewoonlijk niet naar. De ontwikkelaars van open source hebben deze code beschikbaar gesteld voor andere programmeurs om functies aan de applicatie toe te voegen, of bepaalde onderdelen te verbeteren. Voorbeelden van open source systemen zijn bijvoorbeeld Open Office op je computer, of CMS-systemen als WordPress en Drupal.

Doordat iedereen aan de software kan werken ontstaan er rondom open source systemen vaak communities van betrokken ontwikkelaars. Hoe groter deze groep is, hoe stabieler het systeem vaak ook wordt. In de praktijk is het echter niet een kwestie van ‘even aanpassen en klaar’. De rest van de community dient hier wel achter te staan.

De voordelen van open source software

Het gebruik van open source software heeft vele voordelen, vooral voor bedrijven die net zijn begonnen.

Controle. Open source geeft je controle over de software. Programmeurs kunnen bepaalde delen van de software die ze niet bevalt gewoon aanpassen.

Snelle bug fixes. De grote community van programmeurs die tegelijk aan één stuk software werken maakt het mogelijk om fouten snel op de sporen en fouten in de software te repareren.

Extra’s. Veel open source systemen maken het mogelijk om plugins of extra modules te ontwikkelen. Zo zijn er voor WordPress duizenden plugins te downloaden, die extra functionaliteiten bieden aan het systeem.

De nadelen van open source software

Hoewel open source veel voordelen kent, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan.

Geen verantwoordelijkheid. Iedereen en tegelijk ook niemand is verantwoordelijk voor de software. Bij een bug melding zullen de developers wel in actie komen, maar je hebt geen centraal aanspreekpunt. Heb je een klacht of wil je je geld terug? Dan is er simpelweg niemand bij wie je terecht kunt.

Continuïteit. De ontwikkeling van de code is afhankelijk van verschillende software ontwikkelaars. Dit betekent ook dat wanneer de interesse of het enthousiasme van deze ontwikkelaars minder wordt, de software niet meer doorontwikkeld wordt. Of misschien op den duur zelf helemaal niet meer bruikbaar is.

Betrouwbaarheid. Omdat de code van open source software openbaar is kunnen ook personen met kwade bedoelingen deze code gebruiken. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van zwakheden in de code om virussen te verspreiden.

Neem contact op!

Twijfel je nog over de aanschaf van maatwerk software? We drinken graag vrijblijvend een kop koffie.

Contact
IT project managen