Direct naar content

Open source software: de voor- en nadelen

open source software
Nick van Tellingen 15 april 2022
Bijna iedereen maakt gebruik van open source software. Op het internet tref je best vaak open source aan, waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt. Grote kans dat jouw onderneming er zelfs van afhankelijk is. Maar wat is open source software precies en welke voor- en nadelen zitten eraan verbonden?

Wat is open source?

‘Open source’ betekent letterlijk naar het Nederlands vertaalt ‘open bron’. Open source software is dan ook software waarvan iedereen de broncode kan aanpassen en verbeteren, zonder extra kosten of toeslagen. De broncode is het gedeelte achter de schermen waar geprogrammeerd wordt. Gebruikers kijken hier gewoonlijk niet naar. De ontwikkelaars hebben deze code beschikbaar gesteld voor andere programmeurs om functies aan de applicatie toe te voegen, of bepaalde onderdelen te verbeteren. Voorbeelden van open source systemen zijn bijvoorbeeld Open Office op je computer, of CMS-systemen als WordPress en Drupal.

Doordat iedereen aan de software kan werken ontstaan er rondom open source systemen vaak communities van betrokken ontwikkelaars. Hoe groter deze groep is, hoe stabieler het systeem vaak ook wordt. In de praktijk is het echter niet een kwestie van ‘even aanpassen en klaar’. De rest van de community dient hier wel achter te staan.

Open vs. proprietary source

Het tegenovergestelde van open source is proprietary source software (of closed source software). Bij deze software is de broncode eigendom van de maker of leverancier, en niet openbaar beschikbaar. De software kan alleen worden gebruikt en aangepast door de maker of leverancier of door gebruikers die een licentie hebben gekocht. De gebruikers hebben geen toegang tot de broncode en kunnen de software niet aanpassen of distribueren zonder toestemming van de maker of leverancier. Proprietary source software wordt vaak ontwikkeld door bedrijven die hun intellectuele eigendom willen beschermen en hun software willen verkopen.

De voordelen van open source software

Het gebruik van open source software heeft vele voordelen, vooral voor bedrijven die net zijn begonnen.

Controle. Je hebt de volledige controle over de software. Programmeurs kunnen bepaalde delen van de software die ze niet bevalt gewoon aanpassen.

Snelle bug fixes. De grote community van programmeurs die tegelijk aan één stuk software werken maakt het mogelijk om fouten snel op de sporen en fouten in de software te repareren.

Extra’s. Veel open source systemen maken het mogelijk om plugins of extra modules te ontwikkelen. Zo zijn er voor WordPress duizenden plugins te downloaden, die extra functionaliteiten bieden aan het systeem.

De nadelen van open source software

Hoewel open source veel voordelen kent, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan.

Geen verantwoordelijkheid. Iedereen en tegelijk ook niemand is verantwoordelijk voor de software. Bij een bug melding zullen de developers wel in actie komen, maar je hebt geen centraal aanspreekpunt. Heb je een klacht of wil je je geld terug? Dan is er simpelweg niemand bij wie je terecht kunt.

Continuïteit. De ontwikkeling van de code is afhankelijk van verschillende softwareontwikkelaars. Dit betekent ook dat wanneer de interesse of het enthousiasme van deze ontwikkelaars minder wordt, de software niet meer doorontwikkeld wordt. Of misschien op den duur zelf helemaal niet meer bruikbaar is.

Betrouwbaarheid. Omdat de code van open source software openbaar is kunnen ook personen met kwade bedoelingen deze code gebruiken. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van zwakheden in de code om virussen te verspreiden.

Is deze software ook gratis?

Open source software kan gratis zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval. Programmeurs kunnen wel zeker geld vragen voor (delen van) de software die ze maken. Bijvoorbeeld in de vorm van support- of onderhoudsabonnementen. Bovendien zijn er verschillende soorten licenties die bepalen hoe de software kan worden gebruikt en gedistribueerd. Sommige licenties vereisen dat de software altijd gratis beschikbaar blijft voor iedereen, terwijl andere licenties het mogelijk maken om de software te verkopen of te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Kortom, dit type software kan gratis zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Neem contact op!

Twijfel je nog over de aanschaf van een nieuw softwaresysteem? We drinken graag vrijblijvend een kop koffie.

Contact
tech trends