Direct naar content

Wat komt er allemaal kijken bij een softwareproject?

softwareproject
Britt Gommers 17 april 2024

De software van jouw organisatie ondersteunt jou, collega’s én jullie processen. Zodat iedereen in staat is om slimmer te werken. Na de implementatie van de software is het team in staat om meer te bereiken dan voorheen, waardoor je organisatie een nieuwe manier van samenwerking, productiviteit en winstgevendheid aangaat. Om dit te bereiken is meer nodig dan alleen de software.

Het proces voor, tijdens en na de softwareontwikkeling is net zo belangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat je een eindproduct krijgt dat voldoet aan je behoeften en zelfs verwachtingen overtreft. Daarom zijn er enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij het starten van een softwareproject. Wellicht zijn deze zaken nog niet aan bod gekomen, maar hierover nadenken zorgt ervoor dat jij een vliegende start maakt met jouw softwareproject.

Gestructureerde communicatie

Vaak ligt de nadruk in softwareprojecten vooral op het eindproduct: de technologie en functionaliteit van de applicatie. Hierdoor krijgt de samenwerking met ontwikkelaars soms minder aandacht, terwijl dit toch een cruciaal onderdeel is voor het succes van het project. Een goede samenwerking draagt bij aan een vlottere en efficiëntere projectvoortgang en leidt tot een beter eindresultaat. Het is daarom belangrijk om onderling afspraken te maken over communicatie. Hoe blijf je op de hoogte van elkaars voortgang? Gestroomlijnde communicatie tijdens het project is key.

Tijdsinvestering

Bij het ontwikkelen van een app komt meer kijken dan alleen een financiële investering; het vergt ook een aanzienlijke tijdsinvestering van de opdrachtgever zelf. Als softwarepartner nemen wij, naast het feitelijke ontwikkelingswerk, ook de verantwoordelijkheid voor projectmanagement, teamaansturing en het opstellen van planningen. Desondanks is het ook belangrijk dat de opdrachtgever betrokken is. Het is sterk aan te bevelen dat de product owner van de klant direct betrokken is, bij voorkeur op dagelijkse basis. De product owner fungeert als de stem van de klant binnen het ontwikkelingsteam en draagt de verantwoordelijkheid voor het product. Betrokkenheid van de product owner is soms zelfs een vereiste om het product binnen de gestelde deadlines af te krijgen.

Budget = geen vaste prijs

Zorg er zeker voor dat je over voldoende budget beschikt en houd ook een beetje reserve achter de hand. Aangezien het proces van softwareontwikkeling zich vaak ontwikkelt met nieuwe inzichten, is de kans groot dat je meer functionaliteiten wilt dan je aanvankelijk had gedacht. Maak daarom zo duidelijk mogelijke afspraken over de omvang van het project en het bijbehorende budget, en begrijp dat een “budget” niet noodzakelijk hetzelfde is als een “vaste prijs”.

Betrokkenheid van de gebruikers

Een van de beste manieren om je kansen op succes te vergroten, is ervoor te zorgen dat je ontwerpt en ontwikkelt met de beoogde gebruikers in gedachten. Het is daarom belangrijk om gedurende het hele proces de behoeften van de gebruiker te begrijpen. Door goed onderzoek te doen en gebruikers te betrekken bepaal je precies welke oplossingen jouw product biedt aan je doelgroep.

Denk na over de fase van je project waarin je gebruikerstests wilt uitvoeren. Je kunt verschillende methoden toepassen, afhankelijk van waar je waardevolle feedback van gebruikers wilt verkrijgen. Door gebruikerstests uit te voeren vóór het ontwerpproces, kun je beoordelen of je een geschikte gebruikersinterface hebt, terwijl tests na de bouw je de mogelijkheid geven om je product te vergelijken met concurrenten. Daarnaast dient er ook na elke iteratie getest worden. Zorg ervoor dat je je deelnemers en testomgeving voorbereidt om nauwkeurige resultaten te behalen.

Implementation

Te veel bedrijven investeren veel tijd en geld in de aanschaf van nieuwe software. Maar zodra de software ontwikkeld is, steken ze geen energie meer in de implementatie ervan of het trainen van medewerkers. Wanneer de mensen die uiteindelijk met het systeem moeten gaan werken, niet voldoende betrokken zijn bij de uitrol, zorgt dit voor onnodige onrust. Het gevolg is dat je medewerkers niet weten hoe ze de applicatie moeten gebruiken. In het uiterste geval leidt dit weer tot extra kosten door gemiste inkomsten, of salarissen die doorbetaald moeten worden voor weinig tot geen productiviteit.

Heldere afspraken en samenwerking leidt tot succes

Door heldere afspraken te maken, actief betrokken te zijn en voortdurend te werken aan de samenwerking, creëer je een sterke band met de ontwikkelaars. Zorg ervoor dat je organisatie gereed is om het project te ondersteunen en weet welke eisen jouw organisatie stelt aan de applicatie. Op die manier voorkom je verrassingen en onnodige verspilling gedurende het ontwikkelproces, en kun je het project efficiënt versnellen en tot een succes maken.

Vragen?

Benieuwd hoe DataLeaf dit aanpakt en hoe wij jou kunnen helpen? Vul het onderstaande formulier in. Onze experts staan voor je klaar.

tech trends