Direct naar content

Web app, native app en hybride app: wat kies je?

web app native app hybride app
Britt Gommers 24 september 2024

Wil je een applicatie laten ontwikkelen, dan moet je een aantal keuzes maken. Zo ook over de architectuur. Past een web app, native app, of hybride app het beste in jouw situatie? Uiteindelijk draait het antwoord op die vraag om wat je precies wilt bereiken met je applicatie. In deze blog nemen we de eigenschappen van deze verschillende apps onder de loep, inclusief hun voor- en nadelen. Wanneer kies je voor het bouwen van een native app? En wanneer is een webapp of een hybride app juist de betere keuze?

Wat is een native app?

Een native app is specifiek ontworpen voor een enkel platform, zoals Android of iOS, en programmeren we in de taal die bij dat platform hoort. Dit houdt in dat een native app bijvoorbeeld op een Samsung-apparaat functioneert, maar niet compatibel is met een iPhone. Om deze reden worden er vaak twee afzonderlijke versies van een native app gemaakt: één voor Android en één voor iOS.

De voordelen van een native app

Native apps zijn meestal de snelste applicaties, omdat ze specifiek zijn gebouwd voor een bepaald besturingssysteem. Dit betekent dat ze optimaal gebruikmaken van de hardware van je apparaat, zoals de camera, GPS, en andere sensoren. De gebruikerservaring is daardoor vaak het soepelst. Bovendien kunnen sommige native apps offline functioneren, wat handig is als je geen internetverbinding hebt.

De nadelen van een native app

Het grootste nadeel van native apps is dat ze duurder en tijdrovender zijn om te ontwikkelen. We moeten aparte versies maken voor elk platform (iOS en Android), wat veel extra werk en kosten met zich meebrengt. Ook moeten gebruikers de apps zelf updaten via de appstore, wat soms een drempel kan vormen voor het gebruik van de nieuwste functies.

Web apps, software op het web

Een webapp is een softwareoplossing die draait in een webbrowser en dus te bereiken is via het internet. Door de modernisering van browsers is het tegenwoordig heel goed mogelijk je software compleet geschikt te maken voor de browser. Op die manier is de software voor gebruikers heel makkelijk toegankelijk. Organisaties gebruiken webapplicaties voor zaken als administratie, HR, inkoop of andere bedrijfsprocessen.

De voordelen van webapps

Webapps zijn erg toegankelijk omdat je ze gewoon in je browser kunt openen, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Je hoeft geen aparte apps te installeren voor verschillende platforms; één versie werkt overal. Dit maakt webapps vaak sneller en goedkoper om te ontwikkelen en te onderhouden. Updates zijn ook een stuk eenvoudiger, omdat we alleen de server hoeven bij te werken. Gebruikers hoeven dus niet zelf updates door te voeren.

De nadelen van webapps

De grootste uitdaging met webapps is dat ze vaak minder soepel werken dan native apps, vooral als je een slechte internetverbinding hebt. Ze hebben ook beperkte toegang tot de hardware van je apparaat. Hierdoor kunnen ze minder geavanceerde functies gebruiken. Dit kan de gebruikerservaring soms verminderen, vooral als je veel interactie met hardware nodig hebt. Bovendien moet je met het ontwerp van de applicatie wel rekening houden met het feit dat de webapplicatie op devices van verschillende groottes moet kunnen werken. Je moet de webapplicatie dus wel responsive of adaptive maken.

Hybride apps, een beetje van beiden

Een hybride app is een combinatie van een webapp en een native app. Een hybride app kunnen we ontwikkelen als een webapp, maar dan verpakt in een “native jasje”, zodat het zowel op het web als op mobiele apparaten werkt. Bovendien kunnen we een hybride app ook alleen voor mobiel ontwikkelen. Dan werkt de app zowel op iOS en Android. Je hoeft dus niet voor elk platform een aparte app hoeft te bouwen. Je maakt de code één keer, en met wat aanpassingen werkt het op verschillende besturingssystemen. Deze applicaties worden bijvoorbeeld in Flutter gebouwd.

De voordelen van hybride apps

Hybride apps combineren de voordelen van native en webapps. Je bouwt ze één keer, wat ze veel goedkoper en sneller om te ontwikkelen maakt dan volledig native apps. Bovendien worden wijzigingen zichtbaar zonder dat een gebruikers de app eerst moet updaten.

De nadelen van hybride apps

Hybride apps kunnen qua performance en gebruikerservaring soms wat achterlopen op native apps. Dit komt doordat native apps voor één platform worden ontwikkeld, en daardoor optimaal op dit platform kunnen presteren. Bovendien zijn de mogelijkheden beperketer om decentrale problemen op te lossen (voor ieder device), om je vooral uitgaat van één codebase. Zo bespaar je in de praktijk een hoop beheerkosten, maar de trade-off is dat je minder invloed hebt hoe het er in een specifieke situatie uitziet.

Wat is de beste keuze, een native app, web app of hybride app?

We krijgen van onze klanten vaak de vraag wat de beste keuze is, een native app, web app, of hybride app. Het antwoord op die vraag is misschien al duidelijk: het is afhankelijk van het doel van je applicatie en hoe deze gebruikt gaat worden. Een financieel systeem dat men voornamelijk wil gebruiken op de desktop en slechts bepaalde zaken op de telefoon, is het verstandig een applicatie te ontwikkelen met dit als uitgangspunt. In dit geval zouden we kiezen voor een webapplicatie, waarbij we rekening houden met het feit dat men de app op een telefoon kan openen. Maak wordt de applicatie vooral intensief op de telefoon gebruikt? In dat geval is een native app een goede keuze.

Welke keuze maken onze klanten?

Voor applicaties die wij ontwikkelen voor onze klanten in o.a. de zakelijke dienstverlening, zorg, (semi)overheid en financiële dienstverlening, maken we vooral gebruik van een webapplicatie, waarbij we rekening houden met het feit dat sommige onderdelen ook mobiel moeten kunnen werken. Het resultaat is dan een responsieve applicatie die bovendien ook FFF (Fat Finger Friendly) is.

Binnen de projecten die we doen zien we dat een native app in de meeste gevallen niet de beste keuze is. Bijna altijd ontstaat wel de wens om de applicatie via desktop toegankelijk te maken. Dan kom je terug op een web app of hybride app. Een hybride app kan een slimme keuze zijn als je meer mobiele functionaliteit nodig hebt dan een webapplicatie, maar niet de volledige uitgebreidheid en complexiteit van een native app. Het biedt echter weer niet dezelfde diepgang en mogelijkheden om de applicatie te optimaliseren voor de webbrowser. Dat is een afweging die we samen maken.

Laat DataLeaf jouw applicatie ontwikkelen

Het is belangrijk om goed na te denken over welk type app het beste bij jouw organisatie past voordat je begint. Je wilt natuurlijk niet achteraf ontdekken dat je een foute keuze hebt gemaakt en alles moet omgooien. Uiteindelijk is de app, in welke vorm dan ook, een hulpmiddel om jouw doelen te bereiken. Wij helpen je om de meest duurzame keuze te maken.

Samenwerken aan jouw web app, native app of hyrbide app?