Direct naar content

Wat is SaaS? De uitleg van software as a service

wat is saas
Nick van Tellingen 21 maart 2023

In de begindagen van de computerindustrie was software iets wat je kocht in een doos en installeerde op je computer. Maar met de opkomst van internet veranderde dit model snel. Het idee van software as a service (SaaS) ontstond als een manier om software te leveren via het internet, in plaats van als een fysiek product. In deze blog bespreken we het ontstaan van SaaS, wat SaaS precies is, de voordelen van SaaS, en hoe zowel kleine als grote organisaties SaaS kunnen inzetten.

Het ontstaan van SaaS

SaaS heeft zijn oorsprong in de late jaren 90, toen bedrijven zoals Salesforce begonnen met het aanbieden van software voor customer relationship management (CRM) op abonnementsbasis. Dit was een vernieuwende aanpak, omdat klanten niet langer dure softwarepakketten hoefden aan te schaffen en te installeren op hun eigen servers. In plaats daarvan konden klanten zich abonneren op een cloudgebaseerde service en de software via het internet gebruiken.

Het idee van SaaS werd snel populair, en er ontstonden al snel andere bedrijven die op dezelfde manier software gingen aanbieden. Tegenwoordig is SaaS een van de belangrijkste categorieën van cloud computing, naast infrastructure as a service (IaaS) en platform as a service (PaaS).

Wat is SaaS?

Maar wat is SaaS nou precies? SaaS staat voor Software as a Service. SaaS is een model waarbij software wordt aangeboden als een dienst via internet. In plaats van dat gebruikers software moeten downloaden en installeren op hun eigen computer, kunnen ze de software via een webbrowser gebruiken, waarbij de software wordt gehost en onderhouden door een externe provider.

Bij Software as a Service betaalt de gebruiker meestal een periodieke vergoeding voor het gebruik van de software, in plaats van een eenmalige aanschafprijs. Dit kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven en organisaties, omdat het hen in staat stelt om software te gebruiken zonder de kosten en complexiteit van het in-house beheer van de infrastructuur en ondersteuning.

Voorbeelden van populaire SaaS-applicaties zijn onder andere Salesforce, Google Apps, Dropbox en Microsoft Office 365.

De voordelen van SaaS

Toegankelijkheid
SaaS-applicaties zijn via internet toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding en een webbrowser. Dit betekent dat gebruikers vanaf elke locatie en op elk moment toegang hebben tot de software.

Lagere kosten
SaaS vereist geen dure hardware- of software-installaties op locatie, waardoor de initiële kosten van de software veel lager zijn dan bij traditionele software-installaties. Bovendien zijn de kosten voorspelbaarder omdat ze vaak gebaseerd zijn op een maandelijks of jaarlijks abonnementsmodel.

Schaalbaarheid
SaaS biedt schaalbaarheid, omdat gebruikers de hoeveelheid opslag, bandbreedte en functionaliteit kunnen opschalen of afschalen op basis van de behoeften van hun bedrijf. Dit betekent dat bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over het over- of onderdimensioneren van hun software-infrastructuur.

Onderhoud en updates
SaaS-providers nemen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de updates van de software op zich, waardoor gebruikers zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van op het onderhouden van de software.

Samenwerking
SaaS-platformen bieden vaak samenwerkingsmogelijkheden, zoals het delen van documenten en het werken aan projecten in realtime, waardoor teams effectiever kunnen samenwerken.

Gebruiksvriendelijkheid
Software as a Service is over het algemeen gebruiksvriendelijk en vereist geen technische kennis om te gebruiken. Dit maakt de software toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus en maakt training overbodig.

Andere ‘As-a-service’ platformen

  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS): IaaS is een cloud computing-model waarbij bedrijven toegang krijgen tot schaalbare en configureerbare virtuele machines en opslagcapaciteit. Voorbeelden van IaaS zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform.
  • Platform-as-a-Service (PaaS): PaaS is een cloud computing-service die ontwikkelaars een platform biedt om applicaties te ontwikkelen, implementeren en beheren zonder zich zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur. Voorbeelden zijn Microsoft Azure en Heroku van Salesforce.
  • Database-as-a-Service (DBaaS): DBaaS biedt gebruikers toegang tot een database zonder de noodzaak om de database zelf te onderhouden en te beheren. Voorbeelden van DBaaS zijn Amazon Relational Database Service (RDS), Google Cloud SQL en Microsoft Azure SQL Database.
  • Function-as-a-Service (FaaS): FaaS is een serverloos computing-model waarbij ontwikkelaars code schrijven en uploaden zonder zich zorgen te hoeven maken over het beheer van de infrastructuur. De cloudprovider voert de code uit in reactie op specifieke gebeurtenissen of verzoeken. Voorbeelden van FaaS zijn AWS Lambda, Google Cloud Functions en Microsoft Azure Functions.
  • Artificial Intelligence-as-a-Service (AIaaS): AIaaS-platformen bieden tools en services voor het bouwen, trainen en implementeren van machine learning- en kunstmatige intelligentie-modellen. Voorbeelden van AIaaS zijn Google Cloud AI Platform, Amazon SageMaker en Microsoft Azure Cognitive Services.
  • Analytics-as-a-Service (AaaS): AaaS levert gegevensanalyse- en rapportagefunctionaliteit als een cloudservice. Het stelt gebruikers in staat om gegevens te verzamelen, op te slaan, te analyseren en te rapporteren zonder de noodzaak van specifieke software of hardware. Voorbeelden van AaaS zijn Google Analytics, Microsoft Power BI en IBM Cognos Analytics.
  • Communication-as-a-Service (CaaS): CaaS biedt bedrijven communicatiefunctionaliteit, zoals spraak- en videoconferencing, chat, messaging en meer, als een cloudservice. Voorbeelden van CaaS zijn Twilio, Zoom en Microsoft Teams.

SaaS voor kleine en grote organisaties

SaaS kan voor zowel kleine als grote organisaties zorgen voor bedrijfsvoordelen. Het MKB kan SaaS bijvoorbeeld inzetten om toegang te krijgen tot geavanceerde softwaretoepassingen zonder de hoge initiële kosten voor aankoop en onderhoud van softwarelicenties. Hierdoor kunnen ze profiteren van betaalbare en flexibele oplossingen die hen in staat stellen om hun bedrijfsprocessen efficiënter te beheren en te schalen. Voor grote organisaties heeft SaaS als voordeel dat ze hun IT-infrastructuur en -kosten kunnen consolideren, terwijl ze een flexibele en schaalbare oplossing krijgen om bedrijfskritieke processen te ondersteunen. Hierdoor kunnen ze zich richten op hun kernactiviteiten en het vergroten van hun concurrentievoordeel door snel te reageren op veranderingen in de markt en de vraag van klanten.

Benieuwd wat SaaS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Samenwerken?

Mogen wij jou helpen met een SaaS-oplossing? Neem dan contact met ons op.

tech trends