Direct naar content

Wat is scrum? En hoe werkt het?

servicedesk
Nick van Tellingen 9 mei 2023

Bij projectmanagement draait alles om efficiënt en het zo effectief voltooien van projecten. Er zijn verschillende projectmanagementmethoden die gebruikt kunnen worden om dit te bereiken. Wij bij DataLeaf zijn fan van de projectmanagementmethode scrum. Scrum is een veel gebruikte projectmanagementmethode, maar wat is scrum nu eigenlijk? En hoe werkt scrum? Of al kennis over scrum en opzoek naar de specifieke voordelen en wat tips? Lees dan deze blog.

Agile vs. Waterfall methode

Voor we beginnen met het toelichten van scrum, is het belangrijk om te bespreken wat Agile is. Agile is een overkoepelende projectmanagementmethode (terwijl Scrum een specifieke Agile-methode is) Naast de Agile methode heb je ook nog de Waterfall methode als veelgebruikte projectmanagementmethodologie.

Waterfall

De Waterfall-methode is een sequentiële benadering van projectmanagement waarbij het project in verschillende fasen wordt verdeeld en elke fase afhankelijk is van de voltooiing van de voorgaande fase. Het proces begint meestal met de analyse- en ontwerpfase, gevolgd door de ontwikkelingsfase, de testfase en de implementatiefase. Het is een gestructureerde, rigide benadering waarbij het project in één keer van begin tot eind wordt gepland en er weinig ruimte is voor veranderingen of aanpassingen nadat het project is gestart.

Agile

In tegenstelling tot Waterfall, is Agile een iteratieve benadering van projectmanagement. Agile projecten worden opgedeeld in korte, iteratieve cycli die bekend staan als sprints, waarbij het doel is om snel en regelmatig werkende software op te leveren. Agile projecten zijn flexibeler en laten ruimte voor veranderingen en aanpassingen tijdens het project. Agile-teams werken nauw samen met klanten en stakeholders om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de klant.

Het belangrijkste verschil tussen de twee benaderingen ligt dus in de manier waarop ze omgaan met veranderingen en hun flexibiliteit. Waterfall is gericht op het leveren van een gedetailleerd en goed gedefinieerd eindproduct, terwijl Agile is gericht op snelle levering van werkende software die kan worden aangepast aan de veranderende behoeften van de klant. Het kiezen van de juiste projectmanagementmethode hangt af van de aard van het project en de behoeften van de klant.

Wat is scrum?

Scrum is een projectmanagementmethode die gebruikt wordt om complexe projecten te beheren en ontwikkelen. Scrum helpt bij het plannen, uitvoeren en afronden van deze projecten. Het is ontwikkeld door Jeff Sutherland en Ken Schwaber in de 90’s en wordt momenteel gebruikt door duizenden bedrijven over de hele wereld. Scrum maakt gebruik van een herhalende (iteratieve), toenemende (incrementele) aanpak die bekend staat als sprints, waarbij een team een bepaalde hoeveelheid werk binnen een bepaalde tijd uitvoert.

Scrum vs. Kanban

Scrum en Kanban zijn beide Agile-methodologieën voor projectmanagement, maar het belangrijkste verschil ligt in hun benadering van planning en het beheer van werkstromen.

Scrum maakt gebruik van vaste sprints (meestal van 2-4 weken) waarin het team zich richt op het leveren van een werkende softwarecomponent. Het team plant het werk voor elke sprint aan het begin van de sprint en houdt tijdens de sprint regelmatig bij hoe het werk vordert.

Kanban, daarentegen, maakt gebruik van een continue stroom van werk waarbij het team zich richt op het beperken van de hoeveelheid werk die in uitvoering is (work in progress) en het optimaliseren van de doorstroom van werk. Het team kan continu nieuw werk aan de workflow toevoegen en werkitems worden afgehandeld op basis van prioriteit en beschikbaarheid van capaciteit.

Kortom, terwijl Scrum zich richt op het plannen van werk voor een specifieke tijdsperiode en het leveren van werkende software in vaste sprints, richt Kanban zich op het optimaliseren van de doorstroom van werk en het beperken van work in progress.

Hoe werkt het?

Een scrumteam bestaat doorgaans uit de rollen van product owner, scrum master en het ontwikkelteam. De product owner is verantwoordelijk voor het bijhouden van de product backlog, oftewel een lijst met taken die moeten worden uitgevoerd om het project te voltooien. De scrum master zorgt ervoor dat het team zich houdt aan de scrum-regels en dat alle teamleden productief blijven. Het ontwikkelteam is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken op de product backlog.

Een project bestaat uit verschillende sprints, die meestal 1-4 weken duren. Aan het begin van elke sprint selecteert het team een aantal items uit de product backlog om tijdens de sprint af te ronden. Tijdens de sprint houdt het team dagelijks een daily scrum: een korte meeting om de voortgang te bespreken en eventuele obstakels te bespreken en op te lossen. Aan het eind van elke sprint is er een sprint review, waarbij het team de afgeronde taken presenteert aan het overige team. Na de sprint review vindt er een reflectie plaats, waarbij het team de sprint evalueert en kijkt naar de sterke punten en verbeterpunten.

Wat zijn de voordelen van scrum?

Een van de belangrijkste voordelen van scrum is de flexibiliteit en snelheid. Het stelt het team in staat om snel en flexibel te werken, waardoor projecten sneller afgerond kunnen worden. Daarnaast is een voordeel van scrum dat het voor meer betrokkenheid van je medewerkers zorgt. Tijdens de evaluatie van een sprint is de voortgang van het project duidelijk zichtbaar en is er ruimte voor het geven en verwerken van feedback, waardoor het project beter aansluit op het uiteindelijke doel. Ook leidt de scrum methode tot een hogere kwaliteit van het eindproduct. Doordat het team zich richt op het afwerken van een beperkt aantal taken in elke sprint, kan het zich meer concentreren op het perfectioneren van ieder onderdeel binnen het project.

Tevens merken wij bij DataLeaf dat deze projectmanagementmethode collega’s met elkaar verbindt. Door samen te werken in teams waar je op operationeel gebied niet altijd samenwerkt, creëer je een verbinding met elkaar, wat het werk op dagelijkse basis veel leuker en gezelliger maakt. Dat zie en merk je terug in ons werk!

Benieuwd naar hoe je scrum kan toepassen in je bedrijf? Neem contact met ons op

 

Samenwerken volgens de Scrum methode?

Samen toekomstbestendige software ontwikkelen? Neem dan contact met ons op.

tech trends